StoryEditorOCM
KošarkaGDJE SU ‘ZVIJEZDE‘?

Insajderi provalili roster Amera za Svjetsko prvenstvo, navijači ogorčeni: ovo nije ni D od Dream Teama!

Piše Marko Bilić
2. srpnja 2023. - 16:29

Znamo svi koliko su Amerikanci ponosni na svoju košarku. Dugo nedodirljivu u svakom segmentu. Onda su se okolnosti počele lagano mijenjati, ali bit se nije promijenila: tamo se igra najbolja košarka na svijetu, sve što vrijedi pod obručima je - preko bare. Jest da je Jokić MVP, jest i da je Dončić tu negdje, velikane od prije nećemo nabrajati, činjenica jest da Europljani imaju sve jače adute u NBA ligi, ali u globalu, košarka je američka.

Međutim, dogodi se Amerima tu i tamo "unforced error", na radost i veselje konkurencije. Dogodi im se, primjerice, sedmo mjesto na Svjetskom prvenstvu prije četiri godine. Ameri, sedmi!? U biti, sve ovisi o sastavu kojega će poslati na neko natjecanje. Kad bi svaki put složili pravi Dream Team svi ostali bez šanse bi ostali.

Ali, Ameri sve manje šalju dream teamove. Nisu ni prije četiri godine, pa su čučnuli. A, kako stvari stoje, mogli bi - opet! Naime, iz "pouzdanih izvora" i NBA insajdera procurio je sastav Sjedinjenih Američkih Država za Svjetsko prvenstvo u Indoneziji, Japanu i Filipinima koje počinje 25. kolovoza. Oni oprezniji reći će "roster bez pravih zvijezda", oni direktniji, što su se nagledali dobre košarke i velikih igrača, kazat će da je to "žnj reprezentacija".

image

Jalen Brunson

Getty Images Via Afp

Anthony Edwards iz Minnesote figurira kao najjače američko ime za SP 2023. Uz njega Mikal Bridges (Brooklyn Nets), Brandon Ingram (New Orleans Pelicans) i Jalen Brunson (NY Knicks), te "novak sezone" Paolo Banchero (Orlando Magic).

Definitivno nisu imena za potcijeniti, ali, s obzirom kakvu su momčad mogli složiti, da su htjeli, ovo je ipak "druga američka liga". Ljubitelji NBA košarke reći će da ni jedan od ovih igrača ne bi bio u Dream Teamu kojeg su Amerikanci mogli poslati na Svjetsko prvenstvo (Curry, Butler, Booker, LeBron, Tatum, Durant, Morant, Lillard, Young, Towns, Harden, Leonard, Irving...). Ovo je reprezentacija u kojoj je najzvučnije ime - izbornik. Steve Kerr.

A on očito gradi "momčad budućnosti". Bancheru je tek 20 godina, Edwards je tek godinu stariji. Mladi se igrači odazivaju igrati ovakva natjecanja, dobar im je to način za održati formu preko ljeta, dok oni stariji uglavnom gledaju gdje će igrati sljedeće sezone, više su na tržištu nego na parketu. Ili odmaraju, plove...

image

"A šta ja tu mogu" - izbornik Steve Kerr

Getty Images Via Afp

No, kad su Ameri u pitanju, cilj je uvijek isti i samo jedan - zlato. Sadašnje mega zvijezde nisu u rosteru, ali jesu one buduće. Hoće li to biti dovoljno za, kako kažu, uzvratiti Španjolcima (zlatni sa zadnjeg SP), vidjet ćemo. Kreću u skupini s Grčkom, Jordanom i Novim Zelandom, za zagrijavanje. Potom im dolaze dva najbolja iz grupe u kojoj su Litva, Crna Gora, Meksiko i Egipat), i onda kreće nokaut dio natjecanja. Hoće li SAD s ovim rosterom ostati na nogama?

 

SAD ZA SVJETSKO PRVENSTVO 2023.

 

Paolo Banchero (Orlando Magic)

Mikal Bridges (Brooklyn Nets)

Jalen Brunson (NY Knicks)

Anthony Edwards (Minnesota Timberwolves)

Tyrese Haliburton (Indiana Pacers)

Brandon Ingram (New Orleans Pelicans)

Jaren Jackson Jr. (Memphis Grizzlies)

Cam Johnson (Brooklyn Nets)

Walker Kessler (Utah Jazz)

Bobby Portis (Milwaukee Bucks)

Austin Reaves (LA Lakers)

 

izbornik: Steve Kerr

 

 

 

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. svibanj 2024 09:38