StoryEditor
Košarkaante grgurević završio s igranjem

Emotivni Grgin oproštaj: U glavi sam još igrač

Piše PSD.
4. rujna 2012. - 20:38

Pun emocija bio je službeni oproštaj od aktivne igračke karijere Ante Grgurevića, novog pomoćnog trenera Splita. Na okupljanju u žutom salonu na splitskim Gripama novinara kao da je Split osvojio prvenstvo Hrvatske, kako legenda kluba poput Grge i zaslužuje.

Grgurevića je na novu funkciju pred pripadnicima sedme sile ispratio njegov prijatelj sportski direktor Nikola Vujčić s kojim je zajedno igrao prije 17 godina u Splitu, te 1995. godine kada je počeo igrati za 'žute'.  

- Ovo je novi korak za mene. Odluka nije bila laka, dapače još sam u glavi igrač. Lakše mi je stoga jer poznajem suigrače, ali i teže jer sam se s njima naučio znojiti, mučiti, boriti i gristi. Zbog toga mi je najteže. Drago mi je što sam u 37. godini otišao kada sam ja to htio, prirodnim putem. Više i od taktike trenutno me motivira prenošenje znanja na mlade igrače. Košarka je ono što volim, ono bez čega ne mogu - priznao je Grgurević.  

A Vujčić se pojavio u trostrukoj ulozi, prijatelja, ulozi Grgurevićevog šefa kao sportski direktor, te podređenog kao igrač Splita u odnosu na pomoćnog trenera.

- Iznimna mi je čast da mogu predstaviti našeg novog pomoćnog trenera, ali i čovjeka koji je obilježio cijelu moju karijeru. U mojoj prvoj seniorskoj sezoni u Splitu bio mi je cimer, puno mi je pomogao u košarci, ali i u svim segmentima života, prije svega ponašanjem, stavovima. U tome mi je bio uzor, pokazao da se pravim ponašanjem i radom bez obzira koliko bio visok, limitiran u nekim stvarima, iz sebe možeš izvući maksimum - govorio je o Grgurevićevoj veličini Vujčić.

- Grgurević je i prošlu sezonu bio stup u svlačionici. Mladi su u njemu vidjeli čovjeka kojeg treba slušati i slijediti, zato nam dolaskom na mjesto pomoćnog trenera može mnogo pomoći u razvoju mladih igrača, ne samo košarkaški već i ljudski. 

Dobro se Grgurević držao dok nije stiglo pitanje o sezoni koju će najviše pamtiti.

- Teško mi je izabrati. U Splitu mi je bilo najdraže igrati jer je moj grad, moj klub (nap.a. ponikao je u Dalvinu), ali i najveća odgovornost jer je poraz sa Splitom uvijek najviše bolio. Bilo je velikih sezona, možda ne po trofejima koliko po odazivu navijača. Meni emotivnija od ostalih bila je sezona 2000./2001., otac mi je tada preminuo... - zastao je Grgurević jer je nakratko zaplakao pri sjećanju na ta vremena.

- Imao sam prije sezone izbor da odem u inozemstvo, ali sam ostao s obitelji i igrali smo pod Repešom odlično u Europi (nap. a. četvrtfinale Suprolige). Ostala mi je ta sezona u srcu.

Pa se Grgurević prisjetio i dvije pobjede u Euroligi nad Partizanom u sezoni 1996./97..

- Nezaboravne su te pobjede koje su ljudima mnogo značile. I zadnje dvije sezone kada sam se vratio u klub kada nas je atmosfera držala u teškim vremenima za klub. Sve je to ugodna uspomena, uvijek nas je držala atmosfera, to je ono što nam nitko ne može uzeti.

Na pitanje s kime se najbolje surađivao u igri izdvojio je baš Vujčića.

- S njima sam najduže u paru igrao i lako smo se razumijeli, on je šutirao, ja skakao - našalio se Grgurević. 

A na upit što očekuje od ove sezone sada s druge, trenerske strane, opet je bio stari Grga.

- Očekujem da večeras odradimo odličan trening. Nikada nisam volio gledati mnogo unaprijed.

I naravno za kraj koji je zapravo novi početak u svom stilu.

- Idemo dalje, triba se borit.

Frane Vulas

Dva trofeja, 13 klubova u karijeri

Rođen: 13. kolovoza 1975. godine u Splitu

•• Klubovi u karijeri: Dalvin 1994.-1995., Split 1995.-1999., Lugano Vacallo (Švicarska) 1999.-2000., Split 2000.-2002., Air Scandone Avellino (Italija) 2002.-2003., Krka Novo Mesto (Slovenija) 2003.-2004., Conad Rimini (Italija) 2004.-2005., Split 2005., Premiata Montegranaro (Italija) 2005., Eurorida Scafati (Italija) 2005.-2006., Aris (Grčka) 2006., Olimpija Larisa (Grčka) 2006., AEK (Grčka) 2006.-2007., Olimpija Patras (Grčka) 2007., Split 2009., Etha Engomis (Cipar) 2010., Split 2010.-2012.

•• Trofeji: Split - osvajanje Kupa Hrvatske 1997. godine, Aris - osvajanje Kupa Grčke 2006. godine

Šarić je pred vratima, ali...

Stiže li na Gripe najbolji junior Europe Dario Šarić?

- Napravili smo korak u tom smjeru, u okviru onoga iza čega možemo stati, što nudimo njemu i obitelji. Dario bi nam košarkaški mnogo pomogao, ne bismo ga doveli zbog marketinga ili drugih razloga. Spremni smo razvijati hrvatskog igrača godinu dana i nemati financijske koristi od toga. Napravit ćemo sve da dođe, ali neke stvari pravno ne možemo prejudicirati - rekao je sportski direktor Vujčić.

Što znači ‘pravno prejudicirati’? Zbog neispunjenja ugovornih obveza igrač Mario Filipović dao je Split na arbitražu HKS-a zbog čega klub ima zabranu registriranja novih igrača dok se ne podmire dugovanja prema njemu. Svi ostali igrači uz razumijevanje situacije u kojoj se klub nalazi pristali su na odgodu plaćanja uz čekanje okončanja procesa preoblikovanja.

Međutim, kako je račun kluba blokiran, u slučaju da se plati Filipovića, odgovorni u klubu zaradili bi kaznenu prijavu čega je Filipović svjestan. Taj grop mora se odmrsiti prije početka sezone ABA lige (29. rujna), u suprotnom se Šarić (kao ni Vukušić, Kraljević te Filip Krušlin koji je zadovoljio na probi) neće moći registrirati za ‘žute’.

Izdvojeno

09. kolovoz 2020 13:47