StoryEditor
KošarkaDvadeset godina je prošlo...

Draženove tri ljubavi: košarka, Šibenik i Hrvatska

Piše PSD.
8. lipnja 2013. - 18:49
Dvadeset godina je prošlo od pogibije Dražena Petrovića, ali sjećanje na košarkaškog Mozarta ne blijedi. U rodnom mu Šibeniku pogotovo! Koliko u Krešimirovu gradu drže do svoga slavnog sugrađanina, najbolje svjedoči silan broj Šibenčana koji su se odazvali pozivu Šibenskih funcuta, koji su na jedinstven način odlučili odati počast Draženu. Naime, Funcuti su upalili 1000 lampiona od stana Petrovićevih do dvorane na Baldekinu, dionice koju je Dražen prevalio bezbroj puta. Geslo Funcuta bilo je “Osvijetlimo put našem Draženu”. Iako je riječ o tužnoj obljetnici, Šibenčani radije govore o proslavi jedne velike karijere. Tako zbori i Miro Kotarac, jedan od trenera koji je imao sreću raditi s Draženom.

– Jasno je da treba slaviti ono što je Dražen napravio i ostavio iza sebe. Koliki trag je Dražen ostavio u Šibeniku? Pa, to je gotovo nemjerljivo. Zar mislite da bi Šibenik danas imao dva prvoligaša i 300-400 djece u omladinskom pogonu koji nosi njegovo ime da nije bilo Dražena!? Pa djeca koju dandanas učim košarci treninge završavaju s pozdravom “Dražen Petrović”.

Čudo je bilo kako tako maleno dijete spretno vodi loptu...

A kada vas negdje u inozemstvu zaustave i pitaju odakle ste i kada kažete da ste iz Šibenika, svima je prva riječ na usnama Dražen. On je napravio brend od našega grada – veli Kotarac, koji je doslovce vidio prve Draženove košarkaške korake.

– Kada sam ja trenirao žensku ekipu, otac je dovodio Dražena u dvoranu. Bio je dijete od nekih osam-devet godina. I već tada je ravnopravno sudjelovao na treningu s odraslim curama “dva na dva” ili “tri na tri”. Pravo čudo je bilo kako tako maleno dijete spretno vodi loptu između nogu..., već se tada moglo naslutiti da će biti nešto – sjeća se Kotarac.

Petrovića je u prvu momčad gurnuo Moka Slavnić s petnaest i pol godina.

– Prve dvije utakmice Dražen je počeo na klupi. Šibenka bi gubila desetak razlike, onda bi Dražen ušao u igru i Šibenka bi stigla ili povela... Treću utakmicu je startao u petorci i nikada više nije ispao... Znate, kad ste imali Dražena u momčadi, nije vam trebala posebna taktika. Jednom sam pitao svog igrača, također silno talentiranog Ivicu Žurića, kakvu taktiku igrate. On mi je odgovorio: “Dražen uzme loptu, predribla trojicu, doda meni i ja zakucam!” On je bio kao kompjutor, uvijek je brojio sve koševe, znao je koliko ima skokova, asistencija...

Izniman talent, izniman radnik

Drago mi je što su u Zagrebu na gala koncertu u njegovu čast svirali glazbu Mozarta. Jer, ono što je on bio u glazbi, Dražen je bio u košarci. Kada me pitaju ima li danas Dražena, ja kažem – ne, nema. Osobno, za mene je najljepšu košarku igrao u Ciboni i Realu. Iako, da je ostao još dvije sezone u Americi, mislim da bi bio jedan od najboljih igrača u NBA ligi – misli Kotarac.

Dražen je bio silno talentiran, ali i veliki radnik.

– Kada su drugi imali dva treninga, Dražen je imao tri. Kada su drugi imali slobodan dan, on bi odradio dva treninga. Sjećam se, nakon Olimpijade u Los Angelesu, njegov brat Aco se vratio sav ušminkan, u kratkim hlačama i japankama. Dražen je bio u trenirci i čarapama do koljena, spreman za trening – otkriva Kotarac.

Jedan od svjedoka Draženova vremena iz Šibenika je i Ivo Mikuličin, dugogodišnji sportski novinar, ali i košarkaški djelatnik.

– Kao amaterski trener, bio sam s Draženom na kadetskom prvenstvu u Splitu 1979. godine, kada je osvojio prvu medalju u karijeri. Otprve sam shvatio da ima pozitivnu drskost koja krasi velike sportaše. Bio je klinac i igrao s momcima dvije godine starijima od sebe, a preuzeo je odgovornost i prelomio utakmicu šutem s deset metara.

To se ponavljalo tijekom cijele njegove karijere, od utakmice Šibenka – Bosna do Olimpijade u Barceloni i polufinala Hrvatska – Rusija – ističe Mikuličin.

Velike stvari u malom gradu

Tvrdite da je Dražen imao tri prave ljubavi u životu, pitamo ga.

– Da, to su košarka, Šibenik i Hrvatska. Sjećam se njegove izjave iz poljskog Wroclawa, kada je vodstvo reprezentacije rezerviralo hotele niske kvalitete. Dražen je kazao: “Naši momci su u rovovima, pa valjda i mi možemo izdržati tri dana u lošem hotelu...”

Može li se uopće mjeriti Draženova ostavština za Šibenik?

– On je ostavio neviđen trag. U sportskom smislu, to je Šibenkina titula prvaka Jugoslavije, dva finala Kupa Koraća i trostruka titula kadetskih prvaka Hrvatske. Također, pokazao je, kao Ivo Brešan ili Arsen Dedić, da se u, uvjetno kazano, malim gradovima kao što je Šibenik mogu dogoditi velike stvari. Znate, u vrijeme kad je Dražen vodio Šibenku, mnogi Splićani i Zadrani tražili su karte za utakmice – govori Mikuličin.
Foto: Nikša STIPANIČEV / CROPIX
I još jedna crtica o Draženovoj profesionalnosti:

– On je odbio ići na maturalnu zabavu večer prije utakmice Šibenka – Bosna kako bi bio maksimalno spreman – kazuje Mikuličin.

Jedan od najvećih šibenskih Draženovih prijatelja bio je uspješni košarkaški trener Neven Spahija.

– Dražen i ja zajedno smo počeli trenirati, a njegov izniman talent prvi je prepoznao Nino Jelavić, koji, na žalost, također više nije među živima. Ponajviše zahvaljujući bratu Aci, Dražen je prešao u Cibonu, što je bio prvi prelazak jednog šibenskog košarkaša u jači klub.

Dražen je silno dao košarkaškom Šibeniku, ali dao mu je i svjetski imidž. Preko Dražena, Šibenik je postao poznata turistička destinacija, naročito u Americi. Međutim, ni Šibenčani nisu ostali dužni Draženu. Svake godine dogodi se nešto novo Draženu u čast.

Novoizgrađeno košarkaško igralište i Draženov spomenik na Baldekinu su fantastični. Ne vidim boljeg načina da se Šibenik oduži Draženu. Živi sam svjedok svega što se događa u zadnjih 20 godina otkako nema Dražena. Najveća zasluga za sve to ide njegovoj majci Biserki i njezinoj nevjerojatnoj upornosti – zaključio je Spahija.

KREŠIMIR GULIN

Svijeće pokraj spomenika, vijenci kod Draženova koša

U povodu 20. obljetnice pogibije Dražena Petrovića, položeni su vijenci ispod Draženova koša u Ulici Petra Preradovića, u kojoj se nalazi šibenski stan obitelji Petrović. Vijence su položila izaslanstva Grada Šibenika, Šibensko-kninske županije, Županijskog košarkaškog saveza, KK Jolly JBŠ, GKK Šibenik, ŽKK Vodice i OKK Dražen Petrović.

Ceremoniji su bila nazočna i djeca iz obližnjih vrtića te brojni građani. Večer prije, pokraj spomenika košarkaškom velikanu građani su zapalili na stotine svijeća... K.G.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. svibanj 2022 14:31