StoryEditor
Košarkaposthumno priznanje šibenskom košarkaškom Mozartu

Dražen dobio nagradu za sport i kulturu mira

Piše PSD.
25. siječnja 2012. - 10:47

U Zagrebu je održana svečanost dodjele nagrade Zlatna povelja za sport i kulturu mira “Juan Antonio Samaranch”. Nagradu je primio proslavljeni kenijski atletičar Kipchoge Keino, a također je posthumno dodijeljena i našem Draženu Petroviću.

Riječ je o nagradi koja se dodjeljuje na svjetskoj razini, i to sportašu koji se, osim vrhunskim sportskim rezultatima, dokazao i značajnim doprinosom svjetskoj kulturi mira i humanizma na sportskim terenima, ali i izvan njih.

Nagradu je utemeljila Internacionalna liga humanista, a grad Zagreb odabran je za njezino sjedište. O dobitniku te iznimne nagrade odlučivao je žiri vrhunskih sportaša i osvajača svjetskih olimpijskih odličja.

Stručni žiri prve Zlatne povelje “Juan Antonio Samaranch” činili su Miroslav Cerar, Marlene Ottey, Stojko Vranković, Perica Bukić, Igor Milanović i Mirna Jukić. Nagradu je uručila Elisabeth Rehn, predsjednica Internacionalne lige humanista i doajenka svjetske diplomacije, koja je odlučila da Zagreb, kao rodni grad osnivača Lige akademika Ivana Supeka, postane sjedište nagrade koja veliča sportaša − čovjeka.

Inače, Internacionalna liga humanista neovisna je međunarodna asocijacija humanista pojedinaca sa svih kontinenata, uglednih znanstvenika, kulturnih i javnih djelatnika, vjerskih dostojanstvenika te drugih mirotvoraca koji svojim radom i djelovanjem grade mir, povjerenje i demokraciju.

Liga je nastala na temelju inicijative svjetskih uglednika koji uključuju akademika Ivana Supeka, nobelovca dr. Philipa Noela Bakera, predsjednika Rimskoga kluba dr. Aurelija Pecceija, dvostrukog dobitnika Nobelove nagrade dr. Linusa Paulinga, Ave Helen Pauling, indijsku književnicu Sophie Wandie, nobelovca Abdusa Salama, nobelovca Dalai Lamu te nobelovca Renea Cassina, koji su 1974. godine u Dubrovniku sastavili poznatu “Dubrovačku izjavu o miru i povjerenju”, a koju je usvojio osnivački kongres održan 1976. godine u Philadelphiji te se ona od tada zove “Dubrovačko-philadelphijska deklaracija o miru i povjerenju”.

Krešimir Gulin

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. svibanj 2022 13:01