StoryEditor
Košarkamalo sreće za bolje bolje sutra

Dobre vijesti za hrvatsku košarku: prvi krug Svjetskog prvenstva bez velikih iznenađenja odveo nas u kvalifikacije za Olimpijske igre

Piše Tvrtko Puljić/SN
5. rujna 2019. - 18:30

Na Svjetskom prvenstvu u košarci završen je prvi krug, a danas smo saznali i posljednje dvije nepoznanice. Iz skupine E među 16 najboljih se plasirala Češka koja je izbacila Tursku, a iz skupine F to je Grčka koja je bila bolja od Novog Zelanda. pišu Sportske novosti.

Ova druga utakmica, ogled Grka i Novog Zelanda bio je važan, ali ne i presudan za ambicije Hrvatske glede olimpijskih kvalifikacija. Naime, kako su Grci svladali Novi Zeland, Hrvatska će i definitivno imati svoje mjesto na turniru s kojega će se tražiti mjesto za Tokio u srpnju sljedeće godine.

Zamršen je bio taj sustav kvalifikacija, no vrijedi još jednom ponoviti gradivo. Na Olimpijske igre plasirat će se, uz domaćina Japan, još sedam reprezentacija direktno iz Kine. Dvije najbolje američke, dvije najbolje europske te po jedna najbolja reprezentacija iz Afrike, Azije i Oceanije.

Nitko zasad bez kiksa

Četiri preostala mjesta u Tokiju popunit će se na sljedeći način: na njih će otići četiri pobjednika predolimpijskih turnira koji će se igrati u srpnju sljedeće godine. A na svakom od ta četiri turnira igrat će šest reprezentacija, što znači da će kvalifikacije igrati ukupno 24 vrste.

I to po ovom ključu: 16 mjesta dobit će se temeljem plasmana na SP-u od onih reprezentacija koje budu iza onih koji će se direktno plasirati. Sljedećih osam mjesta dobit će po FIBA rankingu, odnosno na kvalifikacijama će biti i dvije najbolje plasirane europske reprezentacije, dvije američke, dvije afričke, jedna azijska i jedna iz Oceanije.

Hrvatska je uoči SP-a po FIBA rankingu bila na devetom mjestu, Slovenija je bila sedma, ili bit će vam lakše računati, Hrvatska je bila sedma reprezentacija Europe, Slovenija šesta. I s obzirom na to da je FIBA usvojila prijedlog da se ranking gleda za dodatna mjesta za kvalifikacije, Slovenija i Hrvatska su uoči SP-a navijale samo za to da netko od onih reprezentacija koje su ispred njih, a dolaze iz Europe, ne kiksa.

Visoko nas drži Rio

I, to nije učinio nitko. Srbija, Španjolska, Francuska, Litva i Grčka su među 16 najboljih pa Hrvatska ima mjesto u olimpijskim kvalifikacijama.

Pitate se što je s onim reprezentacijama, poput Njemačke ili Crne Gore, a dolaze iz Europe i nisu se plasirale u drugi krug? Ništa. Barem ništa važno za Hrvatsku. One će tražiti (tu će biti još Turci) plasman između 17. i 22. mjesta, kako bi stigle do kvalifikacija kroz SP. U suprotnom, ako budu ispod tih pozicija, onda ionako po bodovima osvojenim na SP neće prestići Hrvatsku na FIBA rankingu.

​Nas na tom visokom devetom mjestu još uvijek drži ona olimpijska 2016. godina. Dakle, treba odmah početi raditi planove za olimpijske kvalifikacije. Neće biti lako, ali nije bilo lako niti u Torinu. Pa smo stigli do Rija. Zašto ne vjerovati da možemo i do Tokija?

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

28. studeni 2020 16:31