StoryEditorOCM
Košarkaa dobro jutro

Čudesna priča, najbolji strijelac Eurolige igrao je u Hrvatskoj za stan, hranu i sitniš. Jusupu je spavao na sastancima

Piše Frane Vulas
8. ožujka 2024. - 14:24

Amerikanac Mike James (33) novi je najbolji strijelac Turkish Airlines Eurolige svih vremena. Košarkaš francuskog Monaca u četvrtak navečer je 98:80 pobjedi nad Crvenom zvezdom zabio 20 poena. Time je pretekao dosadašnjeg rekordera grčkog košarkaša Vassilisa Spanoulisa. James je sada ukupno zabio 4.464 poena, dok je sada drugoplasirani Spanoulis postigao 4.455. Amerikancu je to pošlo za rukom u 271. utakmici, dok ih je grčki majstor odigrao čak 358.

Međutim, manje je poznat podatak kako je iskusni bek ranije u karijeri James igrao i za jedan hrvatski klub. Prva njegova europska destinacija bio je Zagreb. Bivši prvak Hrvatske kasnije se zbog financijskih problema i ugasio, ali u ljeto 2012. godine James je kao mladi neafirmirani europski košarkaš prvu inozemnu avanturu imao u Lijepoj našoj. Zagreb je tih godina imao moćnu momčad, 2011. je bio i prvak Hrvatske, sezonu potom (2011/12) je igrao Euroligu, ali su s time rasli i financijski apetiti koji su bili veći od realnih mogućnosti. Na koncu se zbog toga klub 2018. godine i ugasio. James se u Zagrebu nije dugo zadržao, već iduće 2013. godine igrao je za izraelski Hapoel Galil Elyon.

Iz tog vremena pamti se kako se James, kao i mnogi mladi američki košarkaši, usprkos velikom talentu i uloženom trudu, teško privikavao na način života i treniranja u Europi.

- To mu je bila prva sezona u Europi. Trener je bio Danijel Jusup. On je poslije jedno dva mjeseca boravka tu ostao šokiran raznoraznim treninzima i načinom igranja u Europi. Da li zbog komunikacije sa svojima u Americi, video igrica ili izlaska… Ali je dva-tri puta zaspao tijekom video analize koju smo gledali što je za Jusupa bila velika uvreda. Zbog toga što je zaspao tijekom video analize nekoliko puta, dobio je otkaz. Jedan Mike James koji je dobio otkaz u Zagrebu, nakon par godina je bio u Panathinaikosu, a poslije i u NBA… Napravio je na kraju jednu od najboljih karijera u Europi, ali start mu je bio baš težak – rekao je u jednom intervjuu za ‘Basketball Sphere‘ njegov tadašnji suigrač iz Zagreba Miralem Halilović. Cijeli taj intervju možete pročitati OVDJE.

Jusup je to demantirao u razgovoru za ‘Mozzart Sport‘. Nije negirao da je James zaspao, ali jest da je zbog toga dobio otkaz.

- A-ha-ha... Ma ne. Nije izbačen iz kluba. Znao je odkunjati na tim sastancima, i to više puta. Bilo je tu svega. Znao je nekako često biti ljut, ali takav je očigledno. Ipak, mislim da je dobar tip... - rekao je između ostalog Jusup.

image
AFP

- Vidjelo se odmah da je izuzetan igrač... Mike je kod nas došao za smiješnu cifru. Nije ni pristojno da govorim o brojci, ali praktično je igrao za stan, hranu i još malo novca. Imao je i neke dječje bolesti koje su uobičajene za rookie igrače koji dolaze iz Amerike. Morali smo mnogo raditi i pričati s njim. Nigdje nije izlazio, ni na kavu, ni u restoran, a stan mu je bio 50 metara od dvorane. Uvijek je šetao u kratkim hlačama i papučama, sjećam se da je to svima bilo smiješno - kazao je Jusup.

- Tada je bilo pravilo da samo jedan stranac može biti na parketu. Mi smo imali dvojicu u momčadi, Miralema Halilovića i Mikea Jamesa. Dva najbolja igrača u momčadi. Tu dolazimo do najvećeg problema za mene. Miralem vodi trening, uvijek je glavni, a uz to ima u dugoročan ugovor. Stvara se situacija da Halilović bude najbolji na treningu, a Mike dominira na utakmici. Miralem normalno hoće igrati 40 minuta na svakom susretu, a Mike bi onda igrao 47 minuta ako može. Na kraju sam morao prelomiti ili James ili Halilović. Prelomio sam u korist Miralema jer sam znao da će Mike lako naći novi angažman i tako je i bilo - pojasnio je Jusup. Cijeli taj razgovor, u kojem i drugi njegovi treneri govore o Jamesu možete pročitati OVDJE.

Kasnije je njegova karijera rasla do vrha europske košarke, a okušao se i u NBA ligi. Igrao je za Hapoel Galil Elyon, Paffoni Omegnu, Kolossos Rodou, Baskoniju, Panathinaikos u dva navrata, Phoenix Sunse, New Orleans Pelicanse, Olimpiju Milano, CSKA Moskvu, Brooklyn Netse i Monaco čiji je član od 2021. godine.

image
AFP
 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 09:45