StoryEditorOCM
Košarkarudarski posao

Ante Nazor, novi trener Košarkaškog kluba Omiš Čagalj-Toursa i šef struke: ‘Na Ribnjaku imamo idealne uvjete, opet će u Omišu nicati vrhunski igrači‘

27. srpnja 2022. - 15:27

Vrlo zvučno trenersko ime stiglo je u klub s ušća Cetine, Ante Nazor je postao šef struke za sve selekcije ujedno i novi trener KK Omiš Čagalj-Tours. Međutim, nisu to jedine ovoljetne promjene u klubu. Na skupštini kluba izabran je novi predsjednik Ivan Mimica, a u rad Upravnog odbora uključio se između ostalih još jedan poznati omiški košarkaški sin Andrija Žižić. Bivši hrvatski reprezentativac Žižić novo je zvučno ime u Upravi u kojoj otprije sjedi i nekadašnji nogometni reprezentativac Ivica Križanac.

Teško je pronaći grad veličine Omiša koji je sa svojih petnaestak tisuća stanovnika povijesti dao toliko poznatih košarkaša, nogometaša. Mnogi od prvospomenutih, onih mlađih generacija, su ovog ponedjeljka u dvorani na Ribnjaku najmlađim polaznicima klupskog omladinskog pogona, svim malim zaljubljenicima u loptanje pod obručima, otkrivali tajne košarke, svog uspjeha, kroz trening i priču, demonstracije na parketu. Pod paskom Nazora s malim košarkašima, ali i košarkašicama, trenirali su Andrijin mlađi brat centar aktualnog europskog prvaka Anadolu Efesa Ante Toni Žižić, hrvatski reprezentativac i član Mega Basketa Matej Rudan, košarkaš Splita i povremeni hrvatski reprezentativac Mate Kalajžić i Ivica Radić koji igra u portugalskom Sportingu.

Za razliku od parketa, kod malih košarkaša nedostajalo je malo više hrabrosti za više pitanja. No, jedno hrabro je bilo upućeno Anti Toniju Žižiću, koji je za vrijeme dok je bio u NBA ligi u Cleveland Cavaliersima igrao i s velikim LeBronom Jamesom.

- Je li veći LeBron ili Jordan? - uslijedilo je vječno pitanje.

- Za mene je veći LeBron – uzvratio je Ante Žižić.

- A meni je bolji Jordan! – stigao je uzvrat s iste adrese kao i pitanje, nakon čega je već počelo smijuljenje.

- Kako znaš kada Jordana nisi gledao? - dobio je i na to odgovor koji je sve nasmijao.

- Jesam, na internetu – uslijedio je još urnebesniji odgovor.

U odličnom raspoloženju protekao je susret u dvorani aktualni i vjerujemo budućih omiških košarkaških zvijezda. Prisustvovali su mu i čelnici kluba.

Prvotno je bivši trener Splita, Zadra, Cibone... trofejni izbornik mlađih kategorija i nesuđeni hrvatski seniorski izbornik 43-godišnji Nazor ovog ljeta trebao postati šef struke Omišana, a nakon što je prošlog ljeta bio u sličnoj, kratkoj ulozi voditelja omladinskog pogona, poslije savjetničkoj jer je imao inozemni angažman. Međutim, preuzeo je spletom okolnosti i ulogu trenera prve momčadi. Nazor već više od desetljeća živi u obližnjem Sumpetru.

- Iz ovog kluba nikada nisam ni otišao od kada sam bio ovdje trener prve momčadi 2010. godine. Ovo je praktično moj matični klub iako nikada nisam igrao za Omiš zbog promjene mjesta stanovanja, zbog toga što je ovdje na ovoj parceli moj pokojni pradjed imao svo voće ovog svijeta ha, ha – aludirao je Nazor na mjesto na kojem se nalazi dvorana.

- Ovo je moj klub, ovdje su moji korijeni. Mislim da je u Hrvatskoj nastala kriza rada koja je daleko veća nego financijska. Drago mi je da su me u klubu prepoznali kao čovjeka koji može postaviti plan i program za sve dobne kategorije. To je veliki izazov, naporan rad, ali odlučio sam ove sezone ostati kući i uhvatiti se u koštac s time.

Mnogi će se ipak s obzirom na vaš CV zapitati kako to da niste u nekom od najjačih hrvatskih klubova ili u inozemstvu, već u „malom” Omišu?

- Na tim mjestima sam bio, a pokojni Marin Kovačić, legenda Hajduka, mi je rekao da se nikad ne vraćam tamo gdje sam bio. Uvijek kad bih se vratio shvatio bih da je on bio u pravu ha, ha. A ono što ne piše u CV-ju je da sam već 22 godine trener, a da sam se u klubovima i nacionalnim selekcijama čisto bavio košarkom samo dvije godine. Ovih 20 je bio možda neki lov u mutnom zbog ovog ili onog razloga.

Mislite na financijske probleme i sve druge zbog kojih nije fokus na košarci?

- Mislim na stvari koje nemaju veze s košarkom. Moramo se vratiti korijenima i krenuti od toga da učimo djecu elementima jer sve drugo je neka šuplja priča koja nas je i dovela ovdje. Treba nam kompletan reset. Danas nema trenera koji će doći u dvoranu i raditi s igračima, pa i s trenerima, krenut od elementa do elementa, spajati te elemente, učiti djecu kako biti sportaši. I onda na temelju toga moramo graditi zdravu priču. Ja sam se odlučio na ovo jer organski više ne mogu podnositi stvari koje nemaju veze s košarkom niti sa sportom – iskreno će Nazor.

Lijepo je u Omišu vidjeti svu ovu djecu, ali i ovu „djecu” koja su ponikla ovdje i izrasli u vrhunske košarkaše?

- Imamo sve ovdje, s ovom dvoranom nitko nadaleko nema ovakve uvjete. Ali krenut ćemo bez puno priče – najavio je Nazor.

Dobro, ali moram pitat' i o planovima prve momčadi? Ima li ambicija, mogućnosti da se iz Prve uđe u Premijer ligu?

- Tu sam doveden zbog svih selekcija, dugoročnog plana i programa. Prva momčad se tek sastavlja i prerano je govoriti o bilo čemu, ali mislim da to jest i da treba biti u drugom planu.

Predsjednik Ivan Mimica: ‘Na pravom smo putu za uspjeh, imamo najboljeg trenera u Hrvatskoj'

Mimica je iz igračke preselio u predsjedničku ulogu, mada još nije načisto hoće li i iduće sezone i sa 42 godine na leđima i na terenu biti na dispoziciji da pomogne mlađima. Bio bi u tom slučaju rijedak primjer predsjednika-igrača.

- Moja uloga predsjednika je najmanje bitna, tu sam iz ljubavi prema klubu. Stigao sam pod uvjetom da dođe Nazor i da se sve posloži od temelja. Za to treba vremena, ali mislim da smo sada na pravom putu da napravimo reset, restart. To je najbolje za klub i djecu, pravi put za uspjeh. Nazor je jedan od najboljih, ako ne i najbolji trener u Hrvatskoj. Pogotovo u radu s mlađim uzrastima, tu ima veliki broj osvojenih medalja s reprezentativnim selekcijama. Hvala mu što je prihvatio naš poziv. Hvala Gradu na potpori u svakom pogledu, pogotovo na mogućnostima korištenja dvorane i u ljeto. Sve uvjete imamo i najboljeg čovjeka na tom mjestu – rekao je Mimica.

Braća Žižić, Radić, Kalajžić, Rudan, Mimica... pa iz starijih generacija Bilanović. Kad ste na okupu najbolje se vidi veličina košarkaškog Omiša.

- Omiš svaki određeni broj godina izbaci ekstra talentiranog igrača. Cilj nam je bio da ih okupimo i animiramo ovu djecu. Već imamo veliki broj djece, 50-60, a najave su da ćemo ih na jesen imati još i više. Već je velik odaziv roditelja i djece. Cilj nam je doći do sto. Pozivam svu djecu iz Omiša i okolice, iz svih mjesta, da dođu.

Sljedeće godine obilježava se 50 godina kluba.

- Tom prigodom radimo monografiju i u suradnji s Gradom na projektu da se do sljedećeg ljeta obnove vanjski tereni na Punti, prije svega za djecu, da se stavi nova podloga.

A kakve će biti ambicije prve momčadi?

- Ovom prigodom bih se želio zahvaliti treneru Mladenu Vuškoviću koji je s nama bio dvije godine. Napravio je mnogo, nažalost nismo mogli nastaviti suradnju. Ante će preuzeti i prvu momčad, ima mnogo obveza, ali je pristao to napraviti. Cilj je složiti respektabilnu momčad. Nemamo nikakav imperativ. Ako se usput može napraviti rezultat prve momčadi bez prevelikih lutanja i očekivanja, to ćemo i napraviti, ali dugoročan cilj je raditi s djecom da ona kroz nekoliko godina preuzmu mjesta u prvoj momčadi.

Član prave Andrija Žižić: 'Ovo je naš klub, tu smo da dovedemo djecu u dvoranu'

Uz predsjednika Mimicu, Žižića i Križanca u Upravi kluba su na Skupštini izabrani Ivan Puljiz, Vice Stanić, Ivica Bajaj, Luka Krajinović, Milidar Vojnović, Ante Tomasović, Matko Okmažić i Tea Bagarić. Vodstvo kluba s ovakvim košarkaškim imenima na ključnim pozicijama morali bi imati najveći hrvatski klubovi.

- Ovo je naš klub, naš dom. Svi smo mi tu da pomognemo, bez ikakvih interesa. Poanta je da dovedemo djecu u dvoranu, da se dobro radi s njima i da ih odvedemo na pravi put. Ovo je pravi put. Kamo sreće da se ovakve stvari češće događaju u Hrvatskoj pa da vratimo našu košarku tamo gdje joj je mjesto.

Na temu imenovanja Nazora nam je kazao.

- Ante na naš čovjek, iz našeg kraja. Svi smo mi bili raštrkani po svijetu, ali smo se objeručke prihvatili ove situacije da napravimo pravu stvar. Mislimo da je Ante pravi čovjek, stručnjak koji je

prošao sve. Ima iskustva rada u mlađim kategorijama, seniorskoj košarci, reprezentacijama da vodi ovu momčad i klub na pravi put.

Da se vas šestorica skinete i zaigrate za Omiš, unatoč godinama vas nekolicine, uz trenera, mislim da biste postali prvaci Hrvatske.

- Omiš je dao dosta jako kvalitetnih igrača. Sigurno bismo svakome dali mislit'. Lijepo nas je vidjeti ovako na okupu. Vjerujem da će ovo postati tradicija da se okupljamo i budemo primjer djeci.

image
Ante Čizmić/Cropix
image
Ante Čizmić/Cropix
image
Ante Čizmić/Cropix
image
Ante Čizmić/Cropix
image
Ante Čizmić/Cropix
image
Ante Čizmić/Cropix
image
Ante Čizmić/Cropix
image
Ante Čizmić/Cropix
image
Ante Čizmić/Cropix
image
Ante Čizmić/Cropix
image
Ante Čizmić/Cropix
image
Ante Čizmić/Cropix
image
Ante Čizmić/Cropix
image
Ante Čizmić/Cropix
image
Ante Čizmić/Cropix
image
Ante Čizmić/Cropix
image
Ante Čizmić/Cropix
image
Ante Čizmić/Cropix
image
Ante Čizmić/Cropix
image
Ante Čizmić/Cropix
image
Ante Čizmić/Cropix
image
Ante Čizmić/Cropix
image
Ante Čizmić/Cropix
image
Ante Čizmić/Cropix
image
Ante Čizmić/Cropix
image
Ante Čizmić/Cropix
image
Ante Čizmić/Cropix
image
Ante Čizmić/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
04. lipanj 2023 14:49