StoryEditor
Košarkakošarkaška matematika

Alkar ili Jazine Arbanasi: ostala dilema tko je uz Ribolu Kaštela drugi dalmatinski putnik u niži rang

17. travnja 2018. - 20:33
kksib_alkar07-221217

U zadnja tri kola HT Premijer lige košarkaša traže se tri putnika u niži rang. Uz fenjeraša Ribola Kaštela koja su praktično već ispala, od dalmatinskih klubova vise još Jazine Arbanasi i Alkar, pri čemu su Zadrani u mnogo težoj situaciji jer ne ovise sami o sebi.

Cedevita je nakon pobjede nad Cibonom na dobrom putu da zadrži "jedinicu" pred Zadrom (oba kluba imaju po jedan poraz, onaj iz međusobnih susreta, oba su bila 11 razlike, ali je Cedevita u prednosti jer je više koševa dala na strani). Od ozbiljnijih iskušenja momčad trenera Jurija Zdovca mora još na Baldekin i u Osijek, ali kiks prvaka bio bi prvoklasno iznenađenje. Mnogo je dramatičnije na drugom kraju ljestvice.

Od iduće sezone HT Premijer liga imat će samo 12 klubova, pa čak tri momčadi ispadaju (prije početka sezone od natjecanja je već odustao Jolly). Ribola Kaštela se već pripremaju za igranje u drugom razredu hrvatske košarke koji se, da vas to ne buni, od lani po novome zove prva liga. Još samo teorija u igri drži i Zagreb, a po svemu sudeći trećeg putnika u niži rang dat će opet Dalmacija, bit će to objektivno Alkar ili Jazine Arbanasi. Eventualno Hermes Analitica.

Tri su kola još do kraja, mali milijun je mogućih kombinacija po kojima bi se ovaj ili onaj klub mogao spasiti. Naravno čuda su moguća. Zar Alkar nije imao pobjedu nad Cibonom u šaci, a ostala je Sinjanima tek samo priča oko zadnjeg koša koji (ni)je bio trica? A repovi se sada vuku i nakon pobjede Alkara kod Hermes Analitice. Mi smo se pak držali najobjektivnijih scenarija, igrali smo (se) prema pravilima, na sigurno. A evo što najrealniji scenariji kažu za svaki od klubova iz donjeg dijela ljestvice.

Vrijednosnice Osijek (7-14)

Njihove šanse za ispadanje mogu se mjeriti samo u promilima. Samo neki zatvoreni ludi krug može ih izbaciti. Imaju i 2-0 u pobjedama protiv Zagreba i Jazina, ali i 0-2 s Hermesom i 0-1 protiv Alkara. Za i matematički potvrđeni ostanak bit će im dovoljna domaća pobjeda nad Alkarom ili pak kiksevi konkurencije. Odnosno da Jazine Arbanasi i Zagreb do kraja ne ostvare maksimalan učinak što je najizgledniji scenarij, sve ostalo bila bi senzacija.

Hermes Analitica (6-15)

Nema tu puno analitike, nakon šta "odradi" Cedevitu uz šta manju potrošnju glavnih igrača protiv četverostrukog uzastopnog prvaka Hermes ima meč loptu protiv Zagreba na svom parketu. Ako kojim slučajem opet zakažu, imat će i popravni rok kod Zaboka. Opet jer su sve po pitanju ostanka već davno mogli riješiti da nisu kod kuće u subotu izgubili od Alkara te ranije i Ribola Kaštela. Međutim, imaju slabiji međusobni skor od Jazine Arbanasa.

Alkar (6-15)

Sinjani sve imaju u svojim rukama. S dvije pobjede Alkar ostaje premijerligaš, s jednom vjerojatno, ali... Hm. U tom slučaju Jazine Arbanasi u zadnjem kolu ne smiju pobijediti i na Gripama (ako računamo i da će prethodno slaviti na Sokolani). Jer u međusobnim ogledima Alkara i Jazine Arbanasa bolji su Zadrani za pet koševa. Najveća šansa Alkara za ključni korak ka ostanku je domaći trijumf večeras protiv Šibenčana. Gorit će Sinj.

Jazine Arbanasi (5-17)

Da su se ranije pojačali, Zadrani se vjerojatno ne bi našli u ovako teškoj situaciji, da ovise o drugima. Jedna pobjeda, a računaju sigurno na onu u Kaštelima, bit će im dovoljna samo ako Sinjani izgube sve susrete jer imaju bolji međusobni skor od Alkara (računamo li da će Hermes slaviti protiv Zagreba). Ako Sinjani dobiju jednu utakmicu trebat će im i trijumf na Gripama kao i pomoć sugrađana u zadnjem kolu u Sinju. Dobije li Alkar dvije utakmice - piši propalo.

Zagreb (4-17)

"Mravi" su pregaženi. Nekadašnji prvak Hrvatske iz ne tako davne 2011. već je jednom nogom ispao u niži rang. Samo viša matematika ostavlja Zagreb u igri. Moralo bi se puno toga poklopit. Trebali bi upisati dvije ili čak tri pobjede, ali s obzirom da je momčad kao i klub u jako teškom stanju, uglavnom popunjena juniorima, te da su na drugoj strani i Cibona i GKK Šibenik koji su ipak barem dvije klase iznad, šanse za to su zaista minimalne.

Ribola Kaštela (3-18)

Kaštelani će iduće sezone igrati u nižem rangu. Zbog "kasnog paljenja" Kaštelane još samo teška teorija drži u igri za ostanak. Trebali bi pobijediti u sve tri utakmice, uključujući i senzacionalno slavlje nad Zadrom u Višnjiku, pa zatim i Splita, a da Hermes koji ima slabiji međusobni skor izgubi sve susrete pa da se s njima zatvori krug. Naravno i da Jazine ne slave protiv Splita... Objektivno, mogu samo Jazinama pomrsiti planove.

Izdvojeno

13. srpanj 2020 18:41