StoryEditor
Košarkapola stoljeća

'Žuti' uveličali jubilej Solina: Vukšić je oko sebe okupio skupinu entuzijasta koji su u Svetom Kaju osnovali klub

7. rujna 2019. - 15:44

Revijalnom utakmicom protiv Splita i sjednicom Skupštine Košarkaški klub Solin proslavio je 50 godina postojanja. Čelnici kluba iz grada na Jadru raznim su manifestacijama obilježili svoj jubilej, a prvi dio glavne proslave održao se u Gradskoj dvorani na Bilankuši gdje su solinskim košarkašima u goste stigli splitski „žuti“. Rezultat je u ovakvim prigodama najmanje važan, ali ipak spomenimo da je pred oko 400 gledatelja Split potvrdio razliku u kvaliteti i pobijedio 98:86 (16:16, 26:17, 32:29, 24:24).

Nakon tog sportskog dijela uslijedio je onaj svečaniji, zakazan u solinskom hotelu Salona Palace gdje je održana svečana sjednica Skupštine kluba na čelu s njegovim predsjednikom Lukom Vukovićem. Uz prigodne govore, čitala se i povijest kluba uz prikazivanje fotografija na platnu te su se dodijelile plakete i zahvalnice najzaslužnijim članovima.

Prvi među njima svakako je Marino Vukšić, osnivač kluba. On je 1969. okupio oko sebe skupinu istomišljenika i sportskih entuzijasta kao što je on sam te osnovao KK Solin u školskoj dvorani u Svetom Kaju. Na sjednici se s puno emocija prisjetio tih dana.

Plaketu i zahvalnicu dobili su nekadašnji igrač Solina i šef struke Petroslav Sapunar, današnji predsjednik Skupštine Splitsko-dalmatinske županije, te dugogodišnji klupski djelatnik Petar Žižić.

Zahvalnicom su nagrađeni i Ivica Dukan, najpoznatiji član solinskog kluba i skaut Chicago Bullsa, zatim novinar Miro Podrug, kroničar Hajduka Jurica Gizdić, Ante Tonći Vetma, pok. Blaž Grubišić, pok. Juraj Vrgoč, Ivan Grubišić, pok. Marinko Rajić, Igor Milišić, pok. Marin Žižić, pok. Željko Podrug, Ivica Vuković, Ivan Vrdoljak, Arsen Batarelo te institucije Grad Solin, Splitsko-dalmatinska županija, Solinska zajednica sportova, HKS i njegovi savezi te KK Split.

Program je vodila Andrea Sesartić, zaplesale su Solinske mažoretkinje, zapjevali Vokalisti Salone, a druženje klupskih legendi, igrača i gostiju nastavljeno je na prigodnom domjenku.

Spomenimo i kako je ranije tijekom dana delegacija kluba položila vijence na grobove bivših predsjednika Marinka Rajića, Marina Žižića i Željka Podruga te na centralni križ za sve preminule članove kluba. Od strane kluba počast su im odali predsjednik Luka Vuković, tajnik Mirko Podrug, trener prve momčadi Hrvoje Oršulić, službeni predstavnik Alen Barišić, osnivači Vukšić, Vetma i Žižić te dogradonačelnik Solina Ivica Rakušić.

Izdvojeno

06. kolovoz 2020 01:41