stdClass Object ( [id] => 120526 [title] => Željko Jerkov: Hajduk živi vječno pred stečajem [alias] => zeljko-jerkov-hajduk-zivi-vjecno-pred-stecajem [catid] => 275 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Da je život bajka,  sad bi Hajduku trebalo vratiti Željka Jerkova za predsjednika. Vlasnik olimpijskog zlata i srebra, svjetsko košarkaško ime, uspješni biznismen i jedan od pokretača revolucionarne političke stranke Lista Veloga mista, bio je i predsjednik Gradskog vijeća i predsjednik Hajduka, a 2008. godine podnio je ostavke na obje funkcije, onemogućen političkim spletkama da zabije koš – ni u Gradskom vijeću ni u Hajduku.

Ljudi sportskog duha i iskustva ne podnose podvale i nepravdu pa odlaze, jer su navikli u sportu znanjem stići do egzaktnog cilja, isključivo vlastitom voljom i sposobnošću. Društvo bi ih moralo primiti kao uzor, ali toga još nema u Hrvatskoj. Ne čuje se Jerkova više, kratko je trajao njegov izlet u politiku, kao oparen vratio se svom poslu.

- Pored svih tih medalja imam nešto što nitko nema, jedinstveni sam rekorder u povijesti Hajduka. Ja sam najkraći predsjednik Hajduka! Jerkov je bio predsjednikom jedva mjesec dana, a podnio je ostavku praktično nakon prve “utakmice”. Izgubio ju je zato što se u spašavanju Hajduka pred bankrotom okružio vrhunskim stručnjacima na čelu s dr. Dejanom Kružićem, ekspertom koji je svojedobno spasio i Grad Split od bankrota, ali vladare znanja nitko ne sluša.

Jerkovljeva ekspertna grupa bila je za ozdravljenje stečajnim postupkom, što je izazvalo paniku među neukima i Jerkov je otišao kad je vidio da ne može provesti projekt zbog kojeg je i pozvan u Poljud, kao predsjednik Gradskog vijeća. Da je sad znati što bi bilo s Jerkovom na Svagušinu mjestu od siječnja 2008. do danas. Nije se htio upustiti u takve pretpostavke, ali očito dijeli mišljenje s rezonom koji prevladava u javnosti, pa se slaže da nije trebalo mijenjati Poklepovića, koji je postigao čudo, a realnost je bila neminovna.

- A možemo se i upitati što se to tako strašno dogodilo igračima na sastanku s klupskim predsjednikom da par sati nakon toga nisu mogli pobijediti niti Istru u Poljudu. Moji su kriteriji takvi, oštri, bez uvijanja. Nisam mogao ostati predsjednikom u Hajduku čim sam vidio da tu radi još nekoliko parapredsjednika. Odlučio sam da se igraču Hrvoju Vukoviću ne vrate dugovi, jer je to kršenje zakona, nepravedno prema onima otprije Vukovića.

- Zar niste u svemu imali i Sanaderovu suglasnost?

- Naravno. To nije bio samo moj plan, nego projekt grupe mjerodavnih stručnjaka iz tog područja. Stečajni postupak je bio logičan slijed s planom ozdravljenja gubitaša. Bitna je razlika između stečaja i stečajnog postupka. Jer stečajni postupak podrazumijeva i dogovor s vjerovnicima, a najveći vjerovnik bila je država koja se izjasnila za spašavanje Hajduka. No stečaj se dešava kada nema dogovora među vjerovnicima.

Dakle, prema našem viđenju pozitivnog okončanja stečajnog postupka prema dogovoru s državom kao s najvećim vjerovnikom, Hajduk bi bio spašen na najbolji mogući način. Nikome nije bilo u interesu produžavati agoniju Hajduka. Sanader je to podupro kao stručno opravdano.

- Onda, zašto ste otišli? Sanader se predomislio?

- Tada sam i rekao da sam otišao zato što nisam htio raditi protuzakonito. Niti protiv stvarnih interesa Hajduka. Iako su to od mene tražili skupštinari. Da, premijer Sanader se predomislio, zbog meni tada nepoznatih razloga. Skupština kluba nije pristala na stečajni postupak, a Sanader jest. Moj odlazak je bio šok samo utoliko što nisam od onih koji bi se pomirio s tim, gurnuo pod tepih problem i ostao.

- Oponenti su Vam bili Mirko Klarić i Vinko Bajrović.

- Ma to što Capo nije glasao za mene, nije toliko bitno. Revanširao mi se za nešto otprije 30 godina na Gripama. Kad je trebalo spasiti Jugoplastiku iz Druge lige, ostao sam usprkos ponudama iz inozemstva, ali pod uvjetom da ode Capo, tadašnji tehniko kluba i momčadi, jer sam bio mišljenja da ne štiti interese kluba, već vrši promociju svojih interesa.

U ovom Hajdukovom slučaju važniji su Mirko Klarić, gosp. Nosić... koji su preko Skupštine kluba izvršavali, valjda direktive ministra Primorca, zaljubljenog u njegov Zakon o športu. Primorac je, izgleda, bio jači i od Sanadera u toj priči. A zbog njega je na kraju stradao i KK Split.

- Pa zakon ga nije ni dotakao.

- E, pa zašto nije? Dao sam karijeru i život Jugoplastici, onako kako sam od nje puno i dobio. Jugoplastika je ipak klub svjetskoga glasa, FIBA ga je proglasila najboljom momčadi prošlog stoljeća. Zašto Primorčev Zakon o športu nije spasio KK Split? Rečeno je da će taj zakon spasiti hrvatski sport. A KK Split je ispunio sve što se tražilo od njega u vezi s preoblikovanjem, puno brže od svih, a čeka od 2006. godine.

Četiri godine je produžena agonija trostrukog europskog prvaka i simbola hrvatske košarke, čime je šteta narasla. Iako smo mi puno prije Primorčevog zakona hitno reagirali i smanjili apetite uvidjevši da realno nemamo više takvu pomoć društva kao nekad. Izbjegli smo takve bankrote u kakve sad upadaju Zadar i Cibona koji su se nastavili ponašati kao da se ništa promijenilo nije

 I sad ponavljam pitanje: zašto taj Primorčev zakon za spas sporta ne spašava Cibonu, nego i Cibona ide putem stečajnog postupka, što smo mi predlagali na čelu s Dejanom Kružićem već početkom 2008.

- Dovršimo priču o Jugoplastici. Kad ste shvatili da treba smanjiti apetite?

- To je priča o ukupnom hrvatskom sportu koji je uništen nebrigom politike i društva. A Primorčev zakon samo je dokrajčio prosjaka na Gripama. KK Split je stradao davno, kad je potpisao četverogodišnji ugovor o sponzorstvu s Croatia osiguranjem i upao u provaliju dugova koji su izazvali lanac financijskih potresa.

Oslanjajući se na ugovor s Croatia osiguranjem, ušli smo u financijske obveze prema drugima gradeći projekt, a ni dva tjedna nakon potpisa javio nam se Suad Rizvanbegović da je naš novac morao ići na Dinamo koji je tada po Tuđmanu bio privatiziran i pomognut sa svim većim firmama u Hrvatskoj. Još se nismo oporavili od te prevare.

- Unatoč tim iskustvima, pristajete na mjesto predsjednika Hajduka. I ja sam jednom napisao - zašto idete u Poljud kad za vas ima dovoljno posla na Gripama?

- Pomislili smo da dolaze korjenite promjene, počevši od Hajduka, a sportski funkcioner je ista priča, u košarci ili u nogometu. Ima bezbroj takvih primjera, košarkaških lidera u nogometu i slično. Prevario sam se? Jesam, nije bilo moje vrijeme, ali sam odmah priznao i otišao. Naš plan spašavanja Hajduka je propao samo zato što je važnije bilo spasiti Primorčev Zakon o športu, nego Hajduka.

I vršio se u ime te krive teze golemi politički pritisak. Nisam htio sudjelovati u tome, a sad pitam: prošle su tri godine, i? Je li spašen Hajduk? Nije. A je li Primorac tvrdio da je to zakon za spašavanje Hajduka i hrvatskog športa? Jest. Je li Hajduk opet u minusu? Jest. Dakle, naš prijedlog ekonomskog ozdravljenja kroz stečaj drži vodu i danas. Ima li itko odgovoran za takav promašaj?

- Kako objasniti čitatelju da je vaš koncept stečajnog postupka bio bolji?

- Pa svi ovi zadnji događaji potvrđuju da smo bili u pravu prije pune tri godine. Hajduk je i sad pred stečajem. Zato Kerum i srlja s iznenadnom prodajom dionica Hajduka, što je po zakonu trebalo već realizirati. Jer i Kerum vidi prijetnju stečaja. A moja ekspertna grupa na čelu s Dejanom Kružićem uzela je Primorčev zakon i pokušala simulirati primjenu, dakle funkcioniranje Hajduka po tome modelu.

Pokazalo se nemogućim. I to zbog neusuglašenosti Zakona o sportu sa Zakonom o trgovačkim društvima i Zakonom o platnom prometu. Primjenom Primorčevog Zakona o športu krše se zakoni o platnom prometu i o trgovačkim društvima. Hajduk je prije bio udruga, a Primorčevim zakonom postao je dioničko društvo pa se mora uskladiti i sa Zakonom o dioničkim društvima, no to ga dovodi kao sportsku firmu u još teži položaj. Po Zakonu o dioničarstvu Hajduk je već morao biti na burzi.

Na primjer, Grad Split je vlasnik 56 posto nad Hajdukom. E, pa onda mora platiti gubitke Hajduka u iznosu od 56 posto. To vrijedi i za Andabaka i sve ostale dioničare. A oni su svi mislili da će na nogometu zarađivati. Možda i bi da su ostali udruga… Nije slučajno Dinamo odavno odustao od privatizacije pa prešao na udrugu. Hajduk je sad hibrid, niti udruga niti dioničko, a zakonom je obvezan na razna davanja državi i društvu.

- A državi i društvu fućka se za sport.

- Zašto bi inače propali Cibona, Zadar, Odbojkaški savez...? Što ih ne spasi Primorčev zakon? Ni najmoderniji kapitalizam ne prepušta sport dohodovnom preživljavanju, nego je sport sličan statusu školstva o kojemu mora brinuti društvo. Jugoplastika je u jugosustavu sporta od Saveza sportova ubirala 45 posto, a ostalo bi se snašla. Sad joj društvo daje 5 posto.

- Znači, kapitalizam se drži Kardelja i njegovih samoupravnih interesnih zajednica, a mi glumimo dioničarstvo.

- Prodajemo esenciju našeg sporta, prodajom igrača koji nisu još odrasli, a tako se ostaje bez sportskog rezultata, osnovnog proizvoda, bez čega nema ničega. Naše društvo nije svjesno da će za koju godinu potpuno ostati bez sporta. Nestat će i interes za sport jer i u kazalište se dolazi radi glumaca koji su te osvojili, a koga zanima Hajduk koji je prodao Kalinića, pa će sad Vukušića, tek što je počeo dovlačiti publiku.

U kazalištu je glumac na plaći do penzije. Mi ne želimo oduzimati kazalištu, ali treba nam ravnopravan status jer i sport je kultura kao društvena nadgradnja a da ne govorim o dimenzijama tipa pronošenje hrvatskih simbola na čelu Gorana Ivaniševića prije 20 godina. Sport je sveden na prosvjetu, odgajamo ljude da bi išli u svijet, a ni to nije zauvijek.

- Pa dobro, sve ste u pravu. Ali zašto kao političar niste izveli promjenu. Gdje su sad Buljubašić, Bralić, Lista Velog mista?

- Lista još postoji, ali miruje, međutim, kao društvo nismo zreli za te promjene. Odigrali smo ipak značajnu ulogu, GUP još nije bio donesen. Ali smo pogriješili što smo potkopali ukupni sustav politike. Odbili smo plaće u Gradskom vijeću, po 4000 kuna, a ja sedam kao predsjednik.

Dao sam 120 tisuća u dobrotvorne svrhe, ali to je bio moj prihod, pa nisam oslobođen poreza. Dakle, to nije bilo licemjerje nego stav, a time smo digli protiv sebe i lijeve i desne, jer sve stranke žive tako da svojim predstavnicima osiguravaju mjesto gdje će dobiti plaću, čime profitiraju i stranka i njeni ljudi.

- Nije ni ludo, kako ukinuti politiku? Ipak je teško shvatiti da jednog olimpijca Jerkova nisu poslušali barem u pitanjima sporta?

- Ne, nikome mi nismo autoritet. I to je naša verzija demokracije i poimanja vrijednosti. Pa evo, ni jednom učenom čovjeku Draganu Primorcu koji nam se suprotstavio, a Sanader mu nije odmogao, te je Primorac jednostavno presjekao da je taj njegov zakon odličan i nedodirljiv. Pjenio se da je to njegov projekt i dosta.

- Malo je to kao u crtanom filmu, jer povlačenje jedinog pravog dioničara Hajduka, Jake Andabaka, zapravo je izravno rušenje i Primorčeva Zakona o športu. A njih dvojica su čak veliki prijatelji i suradnici u golemim medicinskim projektima. Kakva je to logika?

- Ne mislim da je Primorac namjerno napravio loš zakon, a nisam ni siguran kako će završiti ta priča s Andabakovim interesom u Hajduku. Žao mi je 7000 djece u nebrojenim klupskim sportskim školama u Splitu, žao mi je i hrvatske nogometne reprezentacije koja je, ispada, najbolji hrvatski proizvod. Ali se sad svijetom pronosi sramota naših nogometnih izbora. Čak i naši mediji uživaju tretirati sport na uzorcima Mamića i Štimca, a to je nepravda jer Štimac i Mamić su ekscesi našega sporta.

- Je li Hajduk opet pred stečajem?

- Pa stalno smo ponavljali da je to neizbježno i da će se kad-tad ponoviti razlozi za naš projekt stečajnog postupka, što, ponavljam, nije nužno stečaj. A evo RNK Split je primjer da se može kroz stečajni postupak stići do superkluba. Osim toga nije bilo točno da bi Hajduk zbog eventualnog stečaja, koji bismo izbjegli, pao u niži rang. Ali nikako u novinama nisam mogao dobiti prostor, da objasnimo naš plan i strategiju ozdravljenja Hajduka, što bi poslužilo kao primjer svima.

Tako je bilo i u drugim stvarima. Na izborima su ljudi povjerovali Listi Veloga mista jer su prestali vjerovati politici. Ipak su nas prešli, jer smo vjerovali da će naša dobronamjernost biti shvaćena. A Kerum je na nas vikao da smo spori sa zapadnom obalom, međutim, u mandatu je već godinu i pol, pa opet sve zapinje.

- A dobio je pošteno, na krilima efikasnosti umjesto politike.

- Dobio je izbore s našim argumentima uvjerivši ljude da će on, za razliku od nas, uspjeti. Veliko je razočaranje u politiku i velika je uloga naše inicijative, međutim, na idućim izborima ni Kerum više neće moći nikoga uvjeriti da će postići što mi nismo. A tek to je dno samoga dna. Za koga glasati? Eto kako će nam biti u sportu.

Istodobno gledamo nogometne kvazipolitičare kojima odgovara liga sa što više klubova samo da bi proširili svoje biračko tijelo. Ispada da se nogomet igra zbog dvije-tri čelne funkcije. A nama su prigovarali što je posao pocinčavanja dobila jedina referentna firma. Pa su još to proglasili sukobom interesa. “ Cinkarilo vas i to je to. - Jedino u čemu smo akademici! 

piše mario garber

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Zadnji događaji  potvrđuju da smo bili u pravu prije pune tri godine s prijedlogom stečajnog postupka. Hajduk je i sad pred stečajem. Zato Kerum i srlja s prodajom dionica. A moja ekspertna grupa na čelu s Dejanom Kružićem uzela je Primorčev zako [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => predsjednik Gradskog vijeća i Hajduka 2008. godine, podnio je ostavke na obje funkcije, onemogućen političkim spletkama [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2010-12-26 13:11:25 [created_by] => 22323 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2010-12-28 15:16:16 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2010-12-26 21:30:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 12767 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 275 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti o Hajduku. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, sport, hajduk [secure] => 0 [page_title] => Hajduk [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 275 [name] => Hajduk [alias] => hajduk [description] => [parent] => 255 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"255","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7385329 Threads: 3 Questions: 1594233944 Slow queries: 4730243 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 110376109 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 55 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front02 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /sport/hajduk ) [additional_categories] => Array ( ) [link] => /sport/hajduk/zeljko-jerkov-hajduk-zivi-vjecno-pred-stecajem-120526 [printLink] => /sport/hajduk/zeljko-jerkov-hajduk-zivi-vjecno-pred-stecajem-120526?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 173018 [name] => željkojerkov [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => zeljkojerkov [link] => /tag/zeljkojerkov ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [Subtitle] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Zadnji događaji  potvrđuju da smo bili u pravu prije pune tri godine s prijedlogom stečajnog postupka. Hajduk je i sad pred stečajem. Zato Kerum i srlja s prodajom dionica. A moja ekspertna grupa na čelu s Dejanom Kružićem uzela je Primorčev zako [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => predsjednik Gradskog vijeća i Hajduka 2008. godine, podnio je ostavke na obje funkcije, onemogućen političkim spletkama [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Željko Jerkov: Hajduk živi vječno pred stečajem [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-10-19-19-26-22323 [profile] => Joomla\CMS\Object\CMSObject Object ( [_errors:protected] => Array ( ) [gender] => ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => templates/site/images/no_image.png [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] => [galleryCount] => 0 [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Da je život bajka,  sad bi Hajduku trebalo vratiti Željka Jerkova za predsjednika. Vlasnik olimpijskog zlata i srebra, svjetsko košarkaško ime, uspješni biznismen i jedan od pokretača revolucionarne političke stranke Lista Veloga mista, bio je i predsjednik Gradskog vijeća i predsjednik Hajduka, a 2008. godine podnio je ostavke na obje funkcije, onemogućen političkim spletkama da zabije koš – ni u Gradskom vijeću ni u Hajduku.

Ljudi sportskog duha i iskustva ne podnose podvale i nepravdu pa odlaze, jer su navikli u sportu znanjem stići do egzaktnog cilja, isključivo vlastitom voljom i sposobnošću. Društvo bi ih moralo primiti kao uzor, ali toga još nema u Hrvatskoj. Ne čuje se Jerkova više, kratko je trajao njegov izlet u politiku, kao oparen vratio se svom poslu.

- Pored svih tih medalja imam nešto što nitko nema, jedinstveni sam rekorder u povijesti Hajduka. Ja sam najkraći predsjednik Hajduka! Jerkov je bio predsjednikom jedva mjesec dana, a podnio je ostavku praktično nakon prve “utakmice”. Izgubio ju je zato što se u spašavanju Hajduka pred bankrotom okružio vrhunskim stručnjacima na čelu s dr. Dejanom Kružićem, ekspertom koji je svojedobno spasio i Grad Split od bankrota, ali vladare znanja nitko ne sluša.

Jerkovljeva ekspertna grupa bila je za ozdravljenje stečajnim postupkom, što je izazvalo paniku među neukima i Jerkov je otišao kad je vidio da ne može provesti projekt zbog kojeg je i pozvan u Poljud, kao predsjednik Gradskog vijeća. Da je sad znati što bi bilo s Jerkovom na Svagušinu mjestu od siječnja 2008. do danas. Nije se htio upustiti u takve pretpostavke, ali očito dijeli mišljenje s rezonom koji prevladava u javnosti, pa se slaže da nije trebalo mijenjati Poklepovića, koji je postigao čudo, a realnost je bila neminovna.

- A možemo se i upitati što se to tako strašno dogodilo igračima na sastanku s klupskim predsjednikom da par sati nakon toga nisu mogli pobijediti niti Istru u Poljudu. Moji su kriteriji takvi, oštri, bez uvijanja. Nisam mogao ostati predsjednikom u Hajduku čim sam vidio da tu radi još nekoliko parapredsjednika. Odlučio sam da se igraču Hrvoju Vukoviću ne vrate dugovi, jer je to kršenje zakona, nepravedno prema onima otprije Vukovića.

- Zar niste u svemu imali i Sanaderovu suglasnost?

- Naravno. To nije bio samo moj plan, nego projekt grupe mjerodavnih stručnjaka iz tog područja. Stečajni postupak je bio logičan slijed s planom ozdravljenja gubitaša. Bitna je razlika između stečaja i stečajnog postupka. Jer stečajni postupak podrazumijeva i dogovor s vjerovnicima, a najveći vjerovnik bila je država koja se izjasnila za spašavanje Hajduka. No stečaj se dešava kada nema dogovora među vjerovnicima.

Dakle, prema našem viđenju pozitivnog okončanja stečajnog postupka prema dogovoru s državom kao s najvećim vjerovnikom, Hajduk bi bio spašen na najbolji mogući način. Nikome nije bilo u interesu produžavati agoniju Hajduka. Sanader je to podupro kao stručno opravdano.

- Onda, zašto ste otišli? Sanader se predomislio?

- Tada sam i rekao da sam otišao zato što nisam htio raditi protuzakonito. Niti protiv stvarnih interesa Hajduka. Iako su to od mene tražili skupštinari. Da, premijer Sanader se predomislio, zbog meni tada nepoznatih razloga. Skupština kluba nije pristala na stečajni postupak, a Sanader jest. Moj odlazak je bio šok samo utoliko što nisam od onih koji bi se pomirio s tim, gurnuo pod tepih problem i ostao.

- Oponenti su Vam bili Mirko Klarić i Vinko Bajrović.

- Ma to što Capo nije glasao za mene, nije toliko bitno. Revanširao mi se za nešto otprije 30 godina na Gripama. Kad je trebalo spasiti Jugoplastiku iz Druge lige, ostao sam usprkos ponudama iz inozemstva, ali pod uvjetom da ode Capo, tadašnji tehniko kluba i momčadi, jer sam bio mišljenja da ne štiti interese kluba, već vrši promociju svojih interesa.

U ovom Hajdukovom slučaju važniji su Mirko Klarić, gosp. Nosić... koji su preko Skupštine kluba izvršavali, valjda direktive ministra Primorca, zaljubljenog u njegov Zakon o športu. Primorac je, izgleda, bio jači i od Sanadera u toj priči. A zbog njega je na kraju stradao i KK Split.

- Pa zakon ga nije ni dotakao.

- E, pa zašto nije? Dao sam karijeru i život Jugoplastici, onako kako sam od nje puno i dobio. Jugoplastika je ipak klub svjetskoga glasa, FIBA ga je proglasila najboljom momčadi prošlog stoljeća. Zašto Primorčev Zakon o športu nije spasio KK Split? Rečeno je da će taj zakon spasiti hrvatski sport. A KK Split je ispunio sve što se tražilo od njega u vezi s preoblikovanjem, puno brže od svih, a čeka od 2006. godine.

Četiri godine je produžena agonija trostrukog europskog prvaka i simbola hrvatske košarke, čime je šteta narasla. Iako smo mi puno prije Primorčevog zakona hitno reagirali i smanjili apetite uvidjevši da realno nemamo više takvu pomoć društva kao nekad. Izbjegli smo takve bankrote u kakve sad upadaju Zadar i Cibona koji su se nastavili ponašati kao da se ništa promijenilo nije

 I sad ponavljam pitanje: zašto taj Primorčev zakon za spas sporta ne spašava Cibonu, nego i Cibona ide putem stečajnog postupka, što smo mi predlagali na čelu s Dejanom Kružićem već početkom 2008.

- Dovršimo priču o Jugoplastici. Kad ste shvatili da treba smanjiti apetite?

- To je priča o ukupnom hrvatskom sportu koji je uništen nebrigom politike i društva. A Primorčev zakon samo je dokrajčio prosjaka na Gripama. KK Split je stradao davno, kad je potpisao četverogodišnji ugovor o sponzorstvu s Croatia osiguranjem i upao u provaliju dugova koji su izazvali lanac financijskih potresa.

Oslanjajući se na ugovor s Croatia osiguranjem, ušli smo u financijske obveze prema drugima gradeći projekt, a ni dva tjedna nakon potpisa javio nam se Suad Rizvanbegović da je naš novac morao ići na Dinamo koji je tada po Tuđmanu bio privatiziran i pomognut sa svim većim firmama u Hrvatskoj. Još se nismo oporavili od te prevare.

- Unatoč tim iskustvima, pristajete na mjesto predsjednika Hajduka. I ja sam jednom napisao - zašto idete u Poljud kad za vas ima dovoljno posla na Gripama?

- Pomislili smo da dolaze korjenite promjene, počevši od Hajduka, a sportski funkcioner je ista priča, u košarci ili u nogometu. Ima bezbroj takvih primjera, košarkaških lidera u nogometu i slično. Prevario sam se? Jesam, nije bilo moje vrijeme, ali sam odmah priznao i otišao. Naš plan spašavanja Hajduka je propao samo zato što je važnije bilo spasiti Primorčev Zakon o športu, nego Hajduka.

I vršio se u ime te krive teze golemi politički pritisak. Nisam htio sudjelovati u tome, a sad pitam: prošle su tri godine, i? Je li spašen Hajduk? Nije. A je li Primorac tvrdio da je to zakon za spašavanje Hajduka i hrvatskog športa? Jest. Je li Hajduk opet u minusu? Jest. Dakle, naš prijedlog ekonomskog ozdravljenja kroz stečaj drži vodu i danas. Ima li itko odgovoran za takav promašaj?

- Kako objasniti čitatelju da je vaš koncept stečajnog postupka bio bolji?

- Pa svi ovi zadnji događaji potvrđuju da smo bili u pravu prije pune tri godine. Hajduk je i sad pred stečajem. Zato Kerum i srlja s iznenadnom prodajom dionica Hajduka, što je po zakonu trebalo već realizirati. Jer i Kerum vidi prijetnju stečaja. A moja ekspertna grupa na čelu s Dejanom Kružićem uzela je Primorčev zakon i pokušala simulirati primjenu, dakle funkcioniranje Hajduka po tome modelu.

Pokazalo se nemogućim. I to zbog neusuglašenosti Zakona o sportu sa Zakonom o trgovačkim društvima i Zakonom o platnom prometu. Primjenom Primorčevog Zakona o športu krše se zakoni o platnom prometu i o trgovačkim društvima. Hajduk je prije bio udruga, a Primorčevim zakonom postao je dioničko društvo pa se mora uskladiti i sa Zakonom o dioničkim društvima, no to ga dovodi kao sportsku firmu u još teži položaj. Po Zakonu o dioničarstvu Hajduk je već morao biti na burzi.

Na primjer, Grad Split je vlasnik 56 posto nad Hajdukom. E, pa onda mora platiti gubitke Hajduka u iznosu od 56 posto. To vrijedi i za Andabaka i sve ostale dioničare. A oni su svi mislili da će na nogometu zarađivati. Možda i bi da su ostali udruga… Nije slučajno Dinamo odavno odustao od privatizacije pa prešao na udrugu. Hajduk je sad hibrid, niti udruga niti dioničko, a zakonom je obvezan na razna davanja državi i društvu.

- A državi i društvu fućka se za sport.

- Zašto bi inače propali Cibona, Zadar, Odbojkaški savez...? Što ih ne spasi Primorčev zakon? Ni najmoderniji kapitalizam ne prepušta sport dohodovnom preživljavanju, nego je sport sličan statusu školstva o kojemu mora brinuti društvo. Jugoplastika je u jugosustavu sporta od Saveza sportova ubirala 45 posto, a ostalo bi se snašla. Sad joj društvo daje 5 posto.

- Znači, kapitalizam se drži Kardelja i njegovih samoupravnih interesnih zajednica, a mi glumimo dioničarstvo.

- Prodajemo esenciju našeg sporta, prodajom igrača koji nisu još odrasli, a tako se ostaje bez sportskog rezultata, osnovnog proizvoda, bez čega nema ničega. Naše društvo nije svjesno da će za koju godinu potpuno ostati bez sporta. Nestat će i interes za sport jer i u kazalište se dolazi radi glumaca koji su te osvojili, a koga zanima Hajduk koji je prodao Kalinića, pa će sad Vukušića, tek što je počeo dovlačiti publiku.

U kazalištu je glumac na plaći do penzije. Mi ne želimo oduzimati kazalištu, ali treba nam ravnopravan status jer i sport je kultura kao društvena nadgradnja a da ne govorim o dimenzijama tipa pronošenje hrvatskih simbola na čelu Gorana Ivaniševića prije 20 godina. Sport je sveden na prosvjetu, odgajamo ljude da bi išli u svijet, a ni to nije zauvijek.

- Pa dobro, sve ste u pravu. Ali zašto kao političar niste izveli promjenu. Gdje su sad Buljubašić, Bralić, Lista Velog mista?

- Lista još postoji, ali miruje, međutim, kao društvo nismo zreli za te promjene. Odigrali smo ipak značajnu ulogu, GUP još nije bio donesen. Ali smo pogriješili što smo potkopali ukupni sustav politike. Odbili smo plaće u Gradskom vijeću, po 4000 kuna, a ja sedam kao predsjednik.

Dao sam 120 tisuća u dobrotvorne svrhe, ali to je bio moj prihod, pa nisam oslobođen poreza. Dakle, to nije bilo licemjerje nego stav, a time smo digli protiv sebe i lijeve i desne, jer sve stranke žive tako da svojim predstavnicima osiguravaju mjesto gdje će dobiti plaću, čime profitiraju i stranka i njeni ljudi.

- Nije ni ludo, kako ukinuti politiku? Ipak je teško shvatiti da jednog olimpijca Jerkova nisu poslušali barem u pitanjima sporta?

- Ne, nikome mi nismo autoritet. I to je naša verzija demokracije i poimanja vrijednosti. Pa evo, ni jednom učenom čovjeku Draganu Primorcu koji nam se suprotstavio, a Sanader mu nije odmogao, te je Primorac jednostavno presjekao da je taj njegov zakon odličan i nedodirljiv. Pjenio se da je to njegov projekt i dosta.

- Malo je to kao u crtanom filmu, jer povlačenje jedinog pravog dioničara Hajduka, Jake Andabaka, zapravo je izravno rušenje i Primorčeva Zakona o športu. A njih dvojica su čak veliki prijatelji i suradnici u golemim medicinskim projektima. Kakva je to logika?

- Ne mislim da je Primorac namjerno napravio loš zakon, a nisam ni siguran kako će završiti ta priča s Andabakovim interesom u Hajduku. Žao mi je 7000 djece u nebrojenim klupskim sportskim školama u Splitu, žao mi je i hrvatske nogometne reprezentacije koja je, ispada, najbolji hrvatski proizvod. Ali se sad svijetom pronosi sramota naših nogometnih izbora. Čak i naši mediji uživaju tretirati sport na uzorcima Mamića i Štimca, a to je nepravda jer Štimac i Mamić su ekscesi našega sporta.

- Je li Hajduk opet pred stečajem?

- Pa stalno smo ponavljali da je to neizbježno i da će se kad-tad ponoviti razlozi za naš projekt stečajnog postupka, što, ponavljam, nije nužno stečaj. A evo RNK Split je primjer da se može kroz stečajni postupak stići do superkluba. Osim toga nije bilo točno da bi Hajduk zbog eventualnog stečaja, koji bismo izbjegli, pao u niži rang. Ali nikako u novinama nisam mogao dobiti prostor, da objasnimo naš plan i strategiju ozdravljenja Hajduka, što bi poslužilo kao primjer svima.

Tako je bilo i u drugim stvarima. Na izborima su ljudi povjerovali Listi Veloga mista jer su prestali vjerovati politici. Ipak su nas prešli, jer smo vjerovali da će naša dobronamjernost biti shvaćena. A Kerum je na nas vikao da smo spori sa zapadnom obalom, međutim, u mandatu je već godinu i pol, pa opet sve zapinje.

- A dobio je pošteno, na krilima efikasnosti umjesto politike.

- Dobio je izbore s našim argumentima uvjerivši ljude da će on, za razliku od nas, uspjeti. Veliko je razočaranje u politiku i velika je uloga naše inicijative, međutim, na idućim izborima ni Kerum više neće moći nikoga uvjeriti da će postići što mi nismo. A tek to je dno samoga dna. Za koga glasati? Eto kako će nam biti u sportu.

Istodobno gledamo nogometne kvazipolitičare kojima odgovara liga sa što više klubova samo da bi proširili svoje biračko tijelo. Ispada da se nogomet igra zbog dvije-tri čelne funkcije. A nama su prigovarali što je posao pocinčavanja dobila jedina referentna firma. Pa su još to proglasili sukobom interesa. “ Cinkarilo vas i to je to. - Jedino u čemu smo akademici! 

piše mario garber

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] => [OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/sport/hajduk/zeljko-jerkov-hajduk-zivi-vjecno-pred-stecajem-120526 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=efa576927b4184e677ecebabccc73ff01ce91064 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=%C5%BDeljko+Jerkov%3A+Hajduk+%C5%BEivi+vje%C4%8Dno+pred+ste%C4%8Dajem&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsport%2Fhajduk%2Fzeljko-jerkov-hajduk-zivi-vjecno-pred-stecajem-120526 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsport%2Fhajduk%2Fzeljko-jerkov-hajduk-zivi-vjecno-pred-stecajem-120526 )
Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Zadnji događaji  potvrđuju da smo bili u pravu prije pune tri godine s prijedlogom stečajnog postupka. Hajduk je i sad pred stečajem. Zato Kerum i srlja s prodajom dionica. A moja ekspertna grupa na čelu s Dejanom Kružićem uzela je Primorčev zako [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => predsjednik Gradskog vijeća i Hajduka 2008. godine, podnio je ostavke na obje funkcije, onemogućen političkim spletkama [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM
Hajdukpredsjednik Gradskog vijeća i Hajduka 2008. godine, podnio je ostavke na obje funkcije, onemogućen političkim spletkama

Željko Jerkov: Hajduk živi vječno pred stečajem

Piše PSD.
26. prosinca 2010. - 22:30

Da je život bajka,  sad bi Hajduku trebalo vratiti Željka Jerkova za predsjednika. Vlasnik olimpijskog zlata i srebra, svjetsko košarkaško ime, uspješni biznismen i jedan od pokretača revolucionarne političke stranke Lista Veloga mista, bio je i predsjednik Gradskog vijeća i predsjednik Hajduka, a 2008. godine podnio je ostavke na obje funkcije, onemogućen političkim spletkama da zabije koš – ni u Gradskom vijeću ni u Hajduku.

Ljudi sportskog duha i iskustva ne podnose podvale i nepravdu pa odlaze, jer su navikli u sportu znanjem stići do egzaktnog cilja, isključivo vlastitom voljom i sposobnošću. Društvo bi ih moralo primiti kao uzor, ali toga još nema u Hrvatskoj. Ne čuje se Jerkova više, kratko je trajao njegov izlet u politiku, kao oparen vratio se svom poslu.

...
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
10. svibanj 2024 21:19