StoryEditorOCM
Hajdukpali se alarm

Zekić poput lisice, kad s Osijekom ide na Hajduka, ‘bijeli‘ se tresu, a kad pogledate o čemu se radi, nije šala

Piše Slaven Alfirević
20. listopada 2023. - 22:04
Koprivnica, 190523. Na stadionu Ivan Kusek Apas igra se 35. kola Supersport HNL-a, Slaven Belupo - Hajduk. Na fotografiji: Leko i Zekic.Zeljko Hajdinjak/Cropix

Osijek je preuzeo Zoran Zekić i odmah je to stvorilo nekakvu nazovi nelagodu među navijačima Hajduka. Ništa su Borimir Perković, Stjepan Tomas, Ivica Kulešević, pa niti Nenad Bjelica nije toliko stresao hajdučki puk spram osjećaja što ga među splitskom publikom izaziva - Zoran Zekić.

Jer, jest Zekić, ali nije zec. Prije će biti da je – vuk. I lukava lisica.

Povijest utakmica Zekića kontra Hajduka je šarena, ima tu i poraza i pobjeda, nije sve med i mlijeko na strani osječkog stratega, ali na pojavu Zekića publika ‘bijelih‘ odmah poput zeke strigne ušima, osluškuje... Što nam sprema lukavi trener?

Možda će se sve to posebno ogledati tek 8. studenoga kad Hajduk odlazi na megdan Osijeku u njihovu Opus Arenu, po prvi put, ali prvi sudar Hajduka i Osijeka u roku niti dvadeset dana na rasporedu je već u nedjelju.

Statistika

Zanimljivo je zagrebati malo u statistiku, na klupi što Osijeka, što Slaven Belupa odigrao je Zekić 24 susreta kontra Hajduka, upisao osam pobjeda, sedam puta dogodio se remi, a ima i devet poraza.

No, maknemo li Slaven Belupo sa strane koji ipak nije relevantan protivnik u odnosu na Hajduk, Zekić je s Osijekom pozitivan protiv splitskih ‘bijelih‘. Odigrao je 16 utakmica, sedam puta pobijedio, pet je neodlučenih i četiri poraza je upisao. Dovoljno da se u Poljudu upali alarm: stiže Zekić!

Na klupi Slaven Belupa pamtimo ga kao "kap koja je prelila čašu" smjene Jensa Gustafssona prije dvije godine, bilo je 3:2 za Zekića (nije priznat izjednačujući pogodak Diamantakosa, sjećate li ga se, op. a.) i nakon poraza Hajduk se odmah zahvalio dobrodušnom Šveđaninu, idi dalje, dobri čovječe...

Sasvim usput, ne možemo odoljeti: znate li gdje je sad Dimtrios Diamantakos? Grk igra za Kerala Blasters u Indiji, u gradu koji se sad zove Kochi, a ranije je bio poznat kao Cochin, na stadionu Džavaharlal Nehru koj prima 35.000 gledatelja. Jens Gustafsson je pak u Poljskoj, trener Pogona iz Szczecina gdje je vratar Dante Stipica.

Vratimo se Zekiću, junaku naše priče. Na klupi Osijeka pamtimo da je nanizao tri pobjede ujesen 2018. godine protiv Hajduka, svladao je redom Željka Kopića (4:1 u Vrtu), pa Zorana Vulića (2:0 u Poljudu) i onda Sinišu Oreščanina (2:1 u Vrtu) eliminirao u Kupu. Kako god je novi trener dolazio, Zekić bi ga ‘pljeskom‘ispratio.

Na klupi Slaven Belupa pamti se i kad je s neodlučenim ishodima zaustavljao visoke ambicije Hajduka, 0:0 u Koprivnici 24. travnja 2022. posebno je bilo značajno protiv Valdasa Dambrauskasa, remi kao poraz ‘bijelih‘, a 12. studenoga 2022. ponovio je 2:2, ovaj put protiv Mislava Karoglana.

Nije ni Leko ‘za bacit‘

Istina, Ivan Leko ima dobar score kontra Zekića, triput u 2023., ali svaki put je bila ‘muka ježova‘ kako bi to pričao Strikan iz Velog mista. Sve tri identične pobjede od 1:0 minulog proljeća, posebno je bila vrijedna u kupu da se prođe kroz koprivu Koprivnice.

Zekić je znao u Poljudu gubiti i sa 1:5, dvaput, 2017. s Osijekom, a lanjskog rujna i za kormilom Slaven Belupa, ali to lani ujesen, ekstra je priča: vodio je sa 1:0, pa mu je isključen Arber Hoxha u 56. minuti i tek onda je Hajduk slomio Slavena i potopio Zorana.

Drž, ne daj, Zekić je ozbiljan suparnik. Obožava igrati protiv Hajduka, premda je nekoć, kao centarfor Kamen Ingrada bio na radaru ‘bijelih‘ označen kao poželjno pojačanje i za dlaku nije prešao u bijeli dres.

Hajduk mu je poseban poligon za dokazivanje trenerske kvalitete, a poziv iz Osijeka da se vrati i spašava, te plaćena odšteta Partizaniju iz Tirane najbolji su sud kakav je trener.

Rekao je Tomislav Ivić davno: nemojte mi zbrajat otkaze, nego koji su me klubovi željeli natrag. To je dokaz da te cijene i poštuju, kad te žele vratiti. I to je nauk što ga dobro pamtimo.

Osijek je povratak Zekića dočekao raširenih ruku i zabrinuo hajduke koji se sad s Osijekom sastaju u nedjelju, pa onda opet 8. studenoga.

E, da je ostao Stjepan Tomas, ni po muke...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 11:13