Hajduktaktika praktika

Zadnji na tablici idealna je prigoda za slavlje: mogu li Bijeli bez veze pobjeđivati?

Piše Slaven Alfirević
7. prosinac 2019. - 08:56

Hajduk bez veze u Zaprešiću, ali ne smije odigrati - bezveze. "Bijeli" su još jednom silno oslabljeni, međutim ujedno su bez veze, ali i bez – alibija. Komu briga tko sve fali? Igra se u Zaprešiću i traži se pobjeda.

Ima li onda mjesta za "izgubljenu generaciju", mladiće od kojih se u trenutku puno očekivalo, nadalo im se, ali ih u zadnje vrijeme baš i nema? Tonio Teklić i Ivan Delić su u fokusu našeg razmatranja, nije li momenat da baš mladići iz vlastitog inkubatora, a sustavno ostavljeni sa strane, iznesu teret sad kad nema ni Mije Caktaša, ni Darka Nejašmića, ni Hamze Barryja. A ni Filip Bradarić se ne osjeća najbolje, mada je stisnuo mišić i krenuo na put u Zaprešić.

Trener Damir Burić je o Tekliću i Deliću rekao lijepe stvari u smislu projekcije domaćeg, mladog kadra koji se profilira, međutim nije otkrio koliko ih smjera danas koristiti.

Ima i drugih kombinacija, momčad bez veze može se lakoćom pokrpati igračima tipa Stanko Jurić, Anthony Kalik ili Dino Beširović, ali bi se moglo naći mjesta i za nogometaše plemenitijeg kova, zar ne?

Tonio Teklić je doduše dobijao rekli bismo ipak sitnu minutažu ove jeseni, a zabio je spasonosni gol u Rijeci, dok je Ivan Delić pustio korijenje na klupi, znao je svojedobno bit od pomoći, imao je zapaženih minuta.

Može li, dakle, Hajdukova mladost iz ljute pričuve pokrenuti kola u Zaprešiću? U čekaonici je i mladi Jakov Blagaić, nedavno priključen prvotimcima.

Pred Burićem nije lak zadatak, smatra se da mu je utakmica bitna i - o' glavi, što se kaže. A na raspolaganju opet nema ni blizu kompletnu momčad. K tome, usud mu je da mu neprijeporne činjenice malo tko uzima kao olaktonu okolnost.

- Tko razumije nogomet, zna da smo na pravom putu – s press-pulta je Burić odapeo strelicu prema kritičarima i kritizerima.

A pazite sad ovo: evo kako je Buriću raditi u posljednje vrijeme, kao scenarij filma "križni put, muke po Damiru":

1. Najprije su kuburili s vratarom, ozlijeđeni Posavec je primao golove (dalekometni Lovrić, poguban dvaput u Velikoj Gorici), a u drugu momčad bio prebačen Ljubić. Potom su tek Ljubića pomilovali.

2. Onda nije bilo Jaira protiv Dinama i pitali smo se kako u derbi bez jedinog pravog napadača, a izostali su i ozlijeđeni iskusni povratnik Bradarić, te Juranović, kapetan i desni bek, novopečeni reprezentativac, taman se ozlijedio u dresu "vatrenih" u Puli protiv Gruzije.

3. Protiv Rijeke nije bilo tri kvarta zadnjeg reda: ponovno Juranovića, pa standardnih stoperi Ismajlija i Simića zbog "žutice". Izostao je i nadasve bitni Bradarić, plus marljivi Kalik iz veznog reda.

4. I nema kraja peguli: sad je pošast kartona napala srednji, vezni red, prava epidemija. Pa danas u Zaprešiću ne smije bit Caktaša, Nejašmića, Barryja, plus što nadalje nema Juranovića. Bradarić će se probat pokrpat. I svo to vrijeme fali i pričuvni mladi stoper Vušković, da ga ne zaboravimo. Kartoniran i slomljene ruke.

Burić kao Houdini, mora bit mađioničar da se otrgne iz zagrljaja tako skrojene košulje.

Činjenica da fali kompletan vezni red otvara niz kombinacija i kako će se Burić postaviti?

DOBRA VIJEST: U momčad se svakako vraćaju Ismajli i Simić, barem može računati na standardan i pouzdan stoperski par, premda mu je remi objektivno malo, nedovoljno u Zaprešiću. Čeka se nestrpljivo gostujuća pobjeda koja izostaje već cijelu jesen. Nakon što se svladalo Varaždin (3:0) krajem srpnja, druge pobjede nije bilo. Dobra je vijest i da Bradarić pokušava pomoći, pa sad hoće li bit u prvih 11, odlučit će se zadnji čas.

LOŠA VIJEST: Juranović još ne može, a vezni red je u rasutom stanju. Buriću jednim potezom nedostaju i presretač (Nejašmić) i tipični igrač manevra (Barry), te ofenzivac i golgeter iz drugog plana (Caktaš).

Treba li zaključak? Kako god, pobjeda se traži.

#HAJDUK#TAKTIKA