StoryEditorOCM
HajdukOproštaj za ponos

Za mnoge je ovo zadnji nastup na Poljudu za Hajduk, Bijeli moraju spriječiti povijesnu blamažu

Piše Frane Vulas
19. svibnja 2024. - 14:45
Jure Ivanković zadnji put vodi Hajduk na Poljudu, a Nikola Kalinić mogao bi posljednji put u bijelom dresu istrčati pred splitskom publikom.Ante Čizmić/Cropix

Gostovanje Gorice na Poljudu posljednji je domaći Hajdukov susret ove sezone u SuperSport HNL-u (17 sati, prijenos MaxSport 1 i HRT2). Igrači trenera Jure Ivankovića pokušat će pobjedom barem malo isprati gorčinu velikog debakla u koji se sezona jesenskog prvaka na proljeće neočekivano pretvorila.

Mučenje koje traje već pedesetak dana polako se konačno bliži kraju. Otkad je Hajduk ispao iz utrke za naslovom prvaka i kupa na Poljudu se dogodio raspad sustava, makar čelni ljudi kluba uvjeravaju u suprotno. Nije stvar samo u tektonskim kadrovskim promjenama na ključnim klupskim pozicijama koje još uvijek nisu sve definirane. Na terenu Hajduk za klub takvog renomea izgleda kriminalno loše, na trenutke čak i otužno. Nije problem ako netko tako misli, ali problem je kada neki igrači i shodno tome momčad uglavnom izgledaju kao da svi jedva čekaju da ova muka napokon završi. Uz more ozlijeđenih igrača, uz sumnje navijača da ima i uvrijeđenih među njima.

Odraditi muški

Da je dobro, nije, ali što je, tu je. Treba ovo odraditi muški do kraja i gotovo, a ne prosipati ono što je od ugleda kluba ostalo. Samo dvije od zadnjih devet ligaških i kup utakmica pobijedio je Hajduk i to zadnje dvije momčadi lige Slaven Belupo i Rudeš. To je sramotno za najskuplju momčad Hajduka ikada, bez obzira na nevjerojatan broj ozljeda.

Taktika za Goricu odnosno ovu utakmicu? Kakva crna taktika. Izostanci? Ne može to biti nikakav alibi. Dajte odigrajte konačno nešto pristojno kako god znate, a znate. Dobijte utakmicu da se ova muka približi kraju. Još u zadnjem kolu onda slijedi gostovanje kod Lokomotive, pa idemo dalje. Pogotovo što bi opet jakih prvih 11 trebalo istrčati na travnjak. Mnogima će ipak ovaj susret biti i zadnji u bijelom dresu na Poljudu, pa i treneru Juri Ivankoviću. Nekima ističu posudbe poput Josipa Brekala, Laszla Kleinheislera, nekima ugovori poput Nikole Kalinića. Navijače najviše kopka ostaje li Ivan Perišić.

Kažu da Hajduk ovaj kraj sezone ne igra za ništa. Igra se ipak za nešto jako bitno – ponos. Ove sezone je čak šest klubova HNL-a slavilo na Poljudu što je povijesna blamaža. Nisu slavili samo Rudeš, Slaven Belupo i – Gorica. Eto motiva, i to kakvoga, da se "bijeli" mobiliziraju pred dolazak momčadi svog bivšeg kapetana Marija Maloče. Pogotovo što će opet Poljud biti jako dobro popunjen, a navijačima su igračima ostali baš veliki dužnici.

Gorica osvojila naslov prvaka

Uostalom, vrlo sličnu kalvariju ovoj Hajdukovoj ovog proljeća prolazi i Gorica. U jednom su trenutku jesenas pod bivšim trenerom Dinkom Jeličićem zaprijetili Osijeku u borbi za Europu. Pobjeđivali su Turopoljci tada i Hajduk i Dinamo, a onda su se na proljeće uglavnom raspali poslije ispuštenog 2:0 vodstva na početku nastavka prvenstva protiv Rijeke, sjetite se. Gorica je također imala problema s ozljedama, od one teške glavnog igrača Marveila Ndockyta kada je krajem prošle godine sezona Gorice krenula nezaustavljivo nizbrdo, pa nadalje. A na Poljudu neće biti ni brzog ofenzivca Josipa Mitrovića zbog crvenog kartona, požutjelog Matea Leša... A opet, Gorica je ove sezone senzacionalno uzela naslov prvaka više od Hajduka, barem što se ovih legitimnih kategorija tiče. Naime, pioniri Gorice su prvaci Hrvatske, Hajduk nema nijednu titulu nacionalnog prvaka u tri glavne mlađe kategorije (juniori, kadeti, pioniri), osvojena su dva kupa (pioniri, kadeti).

image

Josipu Brekalu ovo je vjerojatno zadnja utakmica na Poljudu u dresu Hajduka, a Ivanu Perišiću?

Ante Čizmić/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. lipanj 2024 08:25