StoryEditorOCM
HajdukPoslije tri godine

Vučko otvorio dušu o odlasku iz Hajduka, dao sud o Durdovu i Vuškoviću koje je trenirao: ‘Žalim jedino što nisam...‘

Piše Frane Vulas
1. kolovoza 2024. - 07:28

Poslije odlaska s pozicije trenera kadeta Hajduka bivši igrač „bijelih” Luka Vučko (40) preuzeo je poziciju voditelja omladinskog pogona Primorca iz Stobreča time i Uniona koji je pod istom kapom te mjesto trenera kadeta Primorca. Početkom svibnja Vučko je s kadetima Hajduka osvojio kup Hrvatske, ali se nakon tri godine provedene na Poljudu odlučio na povratak na mjesto odakle se zapravo i otisnuo u trenerske vode.

- Bit ću šef škole i trener kadeta 2008. godišta – potvrdio nam je Vučko. Povratak je to bivšeg stopera Hajduka trenerskim korijenima. Podsjetimo, Union iz Podstrane je kao nogometna škola osnovan 2014., a zaštitna lica su mu bila braća Jurica i Luka Vučko. Prije sedam godina je sa stobrečkim Primorcem Union potpisao dugoročni ugovor o suradnji.

Na upit o razlozima rastanka s Hajdukom Vučkom nam je objasnio:

- Odlučio sam otići iz Hajduka i vratiti se ovdje. Smatrao sam da je Akademiji u Stobreču potrebna promjena. Uz velika ulaganja Grada, Hajduka i HNS-a infrastruktura u Stobreču je sada vrhunska, djeca sada imaju fantastične uvjete. Smatram da je i sve ostalo potrebno dići, da nivo rada prati odlične uvjete.

image
Jure Mišković/Cropix

Hajduk je tvoj klub, nije to naravno bilo zbogom nego samo doviđenja?

- Kako ne. Velika su ulaganja u infrastrukturu i tu je i Hajduk preselio dio kategorija. Prije tri godine poziv Hajduka sam dobio nakon što sam s pionirima Primorca osvojio prvenstvo središta Split, a samo jedan penal je kadete dijelio od mjesta u HNL-u. Ne kažem da ćemo ući u HNL, ali želimo rad i ozbiljnost također dići na još viši nivo – rekao je Vučko.

Vušković budućnost svjetskog nogometa

Što najviše pamtiš iz tri godine provedene u omladinskom pogonu Hajduka?

- To su bile tri fantastične godine, svaka je imala svoju priču. U prvoj sam vodio kadete 2005. godišta, odlučili smo profilirati mlađe. Najveće mi je zadovoljstvo što smo s nama bio Luka Vušković koji je kao pionir igrao za izlazne kadete. Već tada sam govorio kako će taj momak biti najveći izlazni transfer Hajduka. On je budućnost, ne samo hrvatskog nego i svjetskog nogometa – uvjeren je Vučko koji je u svojoj drugoj godini u Akademiji Hajduka vodio drugu momčad juniora.

- Profilirali smo mlađe igrače. Pamtim kako je Ante Kavelj igrao za juniore II u ligi Središta Split, a onda je dva mjeseca kasnije igrao Ligu prvaka protiv Manchester Cityja. U treću godinu krenuo sam s juniorima II, ali odlaskom Jure Ivankovića u prvu momčad preuzeo sam kadete. Ponovno smo afirmirali mlade. Bruna Durdova sam prometnuo u kapetana, smatram da je ekstra klasa. Osvojili smo kup bez primljenog gola, svladali Lokomotivu u finalu.

Osvojeni kup s kadetima bio je vrhunac. Sumirao je Vučko vrijeme provedeno na Poljudu.

- Hajduk je emocija, zadovoljstvo mi je bilo raditi u Akademiji. Hvala svima, Upravi kluba, vodstvu Akademije, trenerima, suradnicima, igračima... Hajduk je moj klub. Vjerujem da ćemo u budućnosti opet surađivati i na klupskoj razini. Uostalom, Hajduk je sada i kod nas u Stobreču. Jedino za čime žalim je što nije došlo do realizacije poziva Ivana Leke koji me na stanci između dvije sezone želio u svom stožeru. Nadam se da će me se netko drugi na toj poziciji opet sjetiti. Želio bih i na taj način s klupe, kao pomoćnik, osjetiti taj huk s poljudskih tribina.

image
Jure Mišković/Cropix

Durdov fenomenalan talent

Spomenuo si Durdova, sudjelovao si u njegovom igračkom stasavanju, odrastanju. Imao je zapaženu ulogu na pripremama, ne samo zbog efektnih pogodaka. Što smatraš kako bi trebalo dozirati njegovo participiranje u seniorskoj momčadi s obzirom da mu je tek 16 godina?

- Durdov je fenomenalan talent, ima ekstremnu kvalitetu. Uz sve to igra za na reprezentaciju Hrvatske deficitarnoj bočnoj poziciji, ima prijeko nam potrebnu brzinu, igra s obje noge... Naravno, fizički još treba ojačati. No, već sada on ima kvalitetu da bude među 15-16 igrača na koje se može računati. Može doprinijeti momčadi, već je na pripremama zabijao golove. Sličan je mentalni sklop kao Vušković, ne pada pod pritisak, na terenu se osjeća kao doma bez obzira gdje i pred koliko gledatelja igra, koliko je utakmica važna... Velika je budućnost Hajduka, a sutra i eksponat za veliki transfer.

image

Bruno Durdov

Damir Krajač/Cropix

Potom je naglasio:

- Sigurno trener Gennaro Gattuso i njegov stručni stožer imaju dovoljno iskustva i znat će ga dozirati. Uz Gattusa, iskusne igrače poput Perišića, Rakitića... ima Durdov itekako od koga učiti, upijati.

image

Luka Vučko i Frane Čačić slave Hajdukov zadnji naslov prvaka 2005. godine

Božo Vukičević/Cropix

Gattuso zna kako s nakupljenim frustracijama

Bio si dio Hajdukove momčadi koja je 2005. godine osvojila posljednji naslov prvaka Hrvatske. Jesi li tada mogao uopće i zamisliti da idućih 20 godina Hajduk neće osvojiti naslov prvaka?

- Kada igraš u tako velikom klubu, momčadi koja je imala takav gard da su trofeji bili nešto normalno, nije to tada nikome bilo niti ni na kraj pameti. To je sada veliki teret momčad, te nakupljene frustracije koje su iz godine u godinu sve veće. No, siguran sam da će se Gattuso sa svojim velikim iskustvom uspjeti nositi s time, znati kako zadržati mir.

Što je ključno za pravi Hajdukov napad na naslov prvaka?

- Sezona je duga. Hajduk je i prošle sezone bio prvi na polusezoni, vladala je euforija, a onda je nakon poraza-dva sve prešlo u tragediju. Imamo sada i to prošlosezonsko iskustvo da znamo da je ova utrka maraton. Nije kraj kada misliš da je kraj, nego kada se sve završi. Hajduk ima kvalitetu i sigurno će se još pojačati, a Gattusu kao i svakom treneru treba dati vremena. Gattuso zna da ne treba gledati previše unaprijed što se tiče prvenstva, kako stati na balun. A prije toga treba proći Torshavn i pokušati doći do play offa Konferencijske lige.

image

Luka Vušković
 

Tom Dubravec/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. rujan 2024 06:34