StoryEditor
Hajdukdva pogotka zagrebu

Vratio se Jairo: dok se pisalo kako je u lošoj formi zbog propalih transfera, on se borio s tugom zbog smrti brata...

4. ožujka 2021. - 08:13
Goran Mehkek/Cropix

Vratio se Jairo! 

Gdje je bio? Dugo smo se to pitali, a za razliku od pjesme u kojoj se vratio Šime, za kojeg se zna „di je bija, da je bija, bilo mu je lipo”, Brazilac Hajdukov prolazio je pravu katarzu. Bilo mu je sve, samo ne lijepo. Mučila ga je tuga, tjeskoba, kriza, sve to stane u jedno kad se posloži za redom, kad krene naopako.

Dva pogotka Zagrebu, koliko god protivnik bio slab, pokazuju da se vraća da opet bude pravi igrač, napadač i dodana vrijednost Hajduka.

Sjao je od sreće, drugi gol što je zabio, Hajdukov treći, uz asistenciju Livaje bio je malo autorsko djelo, dva lažnjaka prije nego što će sebi otvoriti prostor da poentira u mrežu. Rastvorilo se lice Jaira, razvukao je osmijeh, obasjalo ga je sunce. Kasnije će u klupske mikrofone potvrditi:

- Pogotke posvećujem svome preminulom bratu...

To je ta tragična (polu)tajna za koju mnogi ni u Hajduku nisu znali, da je Jairo lani izgubio brata u Brazilu, umro je krajem ljeta, iznenada, ta ga je vijest iz domovine potresla, uzdrmala...

Cijela godina i proteklo razdoblje od 12 mjeseci bilo je za Jaira negativno, spominjali smo kako je propustio u godinu dana realizirati tri transfera i pisali smo kako je u depresivnom stanju, da se ne može othrvati tome, ali iza svega bilo je nešto puno gore: smrt u obitelji.

Nije o tome zborio, povukao se u sebe, to je njegovo pravo i intima, ali da se barem znalo sa čime se bori, svi bismo imali bolji uvid u stanje njegove psihe.

Oni koji su znali, pričaju sad: „Uvijek bi nam rekao, ne mogu o tome...”

Danas je očito pregrmio taj stadij tuge, depresije, a golovi Zagrebu pomažu da se vrati i na stazu dobre forme. Marko Livaja će i njega razigrati!

‘Sreća je imati ga u svlačionici’

Što se događalo? U doba kad je Hajduk igrao protiv Renove i Galatasaraya, Jairu je umro stariji brat, dvadeset dana prije svoga 30. rođendana, od bolesti na srčanom mišiću, napada bakterije. Bio je to strašan šok.

Bivši sportski direktor Hajduka Ivan Kepčija sretan je što se Brazilac pokrenuo:

- Drago mi je da je zabio i priznao što ga je tištilo. Dobar je i senzibilan momak, mrava ne bi zgazio i sreća je imati ga u svlačionici. Malo kome se povjerio što mu se tada dogodilo. A zbog situacije oko korone i obveza što smo imali, igrali i protiv Galatasaraya, nije mogao ni u Brazil na sprovod bratu, da bude barem na kratko blizu obitelji.

Kepčija nastavlja:

- Sve ga je to uzdrmalo, razumljivo, a dao je prioritet klubu. Mi rijetki koji smo bili upoznati i povjerio nam se, htjeli smo mu sačuvati privatnost. Bili smo maksimalno nježni prema njemu, makar tada već nije ni bio u formi...

Imali ste u Hajduku i psihologa?

- Da, Jairo je i s njim pričao, s nama je surađivao Tvrtko Dumančić, koji je ranije radio u Dinamu, Ciboni, Cedeviti, mi smo ga angažirali part-time, ne zbog Jaira, nego inače... Kad je Igor Tudor čuo za prijedlog da nam i psiholog makar povremeno bude u timu i kad je popričao i popio kavu s Tvrtkom, rekao je “da, to nam treba”. Mislim da više nije u klubu. No, Jairo, da se vratim na njega, se sam, svojom snagom izdigao iz cijelog problema... Za takve šokove naprosto treba proći vremena.

Imali ste ponudu Dinama za njega, svi bi dobro prošli?

- Kad je mogao u Dinamo, za višestruko veću plaću, ja mislim da bi devetorica od deset igrača štrajkala kad im se takvo što odbije. On je samo rekao “u redu kad ste tako odlučili, meni je u Hajduku lijepo”. Ne mogu opisati koliko je predobar momak i dragocjen za momčad – priča nam Kepčija. 

Kakva je godina iza njega

1. U proljeće je mogao u Kazahstan, transfer nije realiziran.

2. Krajem ljeta umro mu je stariji brat, uzor, a nije mogao ni na sprovod u Brazil. Ima još četvoricu braće. Tada ne biti uz obitelj, nije bilo lako.

3. Mogao je u Dinamo, poentirati veliki novac, Hajduk ga je zadržao iz principa. Nije pravio problem.

4. Mogao je nedavno u Saudijsku Arabiju, ali to nije bilo primamljivo nakon svega što mu se dogodilo, voli Hajduk i Split, tu su mu supruga i kći. Zato mu puno znače ovi pogoci, uz nadu da će opet biti što je bio: najbolji stranac u Hajduku!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
13. travanj 2021 04:39