StoryEditor

VRATIJA SE DŽONI Hajduk pregovara za više od 200 tisuća

Piše PSD.
20. kolovoza 2011. - 20:30
Ivan Jakov Džoni vratio se jučer zajedno s trenerom Harijem Vukasom u Split nakon desetodnevnog boravka na probi u Manchester Cityju.

Po povratku Džoni bi se počevši od danas ponovno trebao priključiti treninzima Hajduka. Ostalo je otvoreno pitanje njegova statusa, je li na pomolu njegov odlazak na Otok ili je u planovima trenera Krasimira Balakova.

- Džoni se vraća kao igrač Hajduka. U Engleskoj je privukao pažnju, no po dogovoru prije odlaska vraća se u Hajduk - bilo je pojašnjenje glasnogovornika Ante Bilića.

Podsjetimo, mladi Hajdukov napadač Ivan Jakov Džoni zablistao je u prvom prijateljskom susretu u dresu Manchester Cityja otkada je prije osam dana stigao na probu u Englesku.

Za rezervnu momčad premierligaškog kluba Džoni je u susretu protiv rezervne momčadi trećeligaša Oldham Athletica zabio gol i asistirao u 3:0 pobjedi. Time je talentirani Džoni još jednom skrenuo pozornost na sebe, ali možda i zadao glavobolju čelnicima 'bijelih' - što napraviti ako Englezi ustraju u svom interesu za Džonijem.

Džoni i njegov trener Hari Vukas koji ga je dopratio na Otok i proteklih se dana skrbio o njemu vraćaju se po dogovoru postignutom prije puta danas u Hrvatsku nakon što je desetak dana Džoni proveo u kampu 'građana' gdje je bio na oku klupskoj struci. Dobrim igrama i predstavom u prijateljskom ogledu izazvao je sigurno Džoni interes Cityja.

Pogotovo stoga što je sedamnaestogodišnji hajdukovac bio najmlađi u tzv. 'Elite developement squad' u kojoj je nastupao. Naime većina ostalih igrača su po tri-četiri godine stariji od Džonija.

Najizglednije je kako će Džoni nastaviti s razvojem u Hajduku, no pod budnom paskom jednog od najbogatijih klubova svijeta. No što je ipak 'šeicima' izdvojiti novac ako zažele još jednu mladu nadu kao što je Džoni.

Pritom bi mogao i Hajduk dobro proći jer se u ovom slučaju vrlo rano reagiralo pa Džoni ima profesionalan ugovor. Prije nešto više od godinu dana Džoni je prisegnuo na trogodišnju vjernost 'bijelima'.

Ipak u tom slučaju Splićani bi opet ostali bez još jednog igrača koji bi otišao iz kluba, a da pravu profesionalnu karijeru nije gotovo ni započeo na Poljudu, da klubu u igračkom smislu ništa nije dao.

Džoni u ugovoru nema klauzulu o visini minimalne odštete, tako da bi se ona morala dogovoriti među klubovima. No sigurno je kako bi Hajduk svakako mnogo bolje prošao nego da je igrač samo na stipendijskom ugovoru pa da dobije samo naknadu za treniranje i razvoj igrača.

Ona ovisi o tome koliko je godina mladi igrač proveo u klubu, a računa se po jednom cjeniku od 12-te do 15-te godine, te pod drugom od 15-te do najkasnije 21. godine. U Džonijevom slučaju je dakle do 17-te godine, no računa se prema kategorizaciji klubova Nogometnog saveza odakle je klub koji kupuje igrača.

Svaki nacionalni savez svoje klubove svrstava u četiri kategorije ovisno o tome koliko ulažu u omladinski pogon. U ovom slučaju ona vjerojatno bi se kretala oko 200 tisuća eura.

I Manchester pritom ima svoje filijale u koje 'parkira' mlade nogometaše. Iz momčadi za koju je Džoni sada nastupao trojicu igrača City je ustupio norveškom prvoligašu Stromgodsetu, a dvojicu članu engleskog Championshipa (drugi rang natjecanja) Burnleyu.

FRANE VULAS
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
07. srpanj 2022 19:25