StoryEditorOCM
HajdukKarton života

Vesna Budimir za ‘Slobodnu‘ otkrila kako ju je Marijan osvojio, zašto su igrači od nje bježali, kako su joj ulijetali

Piše Pero Smolčić
19. ožujka 2023. - 12:00

Bajka se nastavlja, juniori Hajduka koračaju moćno prema Nyonu, prema završnici Lige prvaka, a svojom ih sigurnom rukom mirno i precizno vodi njihov trener Marijan Budimir.

Čovjek očito radi vrhunski posao, nogomet mu je u krvi, a nogomet je i sastavni dio njegovog romantičnog, obiteljskog života. Poznato je, naravno, da mu je supruga Vesna, djevojački Mladin, ona koja je otvorila put sutkinjama na ovim prostorima. Bila je predvodnica ženskog vala u nogometu, a sada radi kao delegatkinja u Trećoj HNL i "drži leđa" svome suprugu.

- Bila sam u Dortmundu, na tribinama, stvarno su me učinili ponosnima. Prvo što su do tu dogurali, do četvrtfniala Lige prvaka. Ponosna sam na naše navijače koji su došli u tolikom broju, a najponosnija na našu dicu, na naše juniore, koji su odigrali lavovski, hajdučki, borili se do zadnjeg atoma snage - počela nam je svoju priču Vesna i potom podvukla:

- Naravno, posebno sam ponosna na muža i na njegov stožer što su dio te priče.

Vaša je priča počela također na nogometnom terenu?

- On je bio igrač, na jednoj utakmici davno, ja sam sudila, zabio je gol, a ja sam ga poništila. Tad je sve krenulo...

Kako?

- Reagirao je burno, naravno, protestirao je protiv moje odluke, mislio je da nije bio u zaleđu, a ja sam uvjerena da je. Bio je to okidač da me pozove na kavu i od tada smo počeli biti zajedno, bilo je to 2006. godine.

Jesi li kao nogometna sutkina, ujedno i bivša misica, imala puno takvih poziva na kavu?

- Ne mogu reći da sam imala puno tako ozbiljnih poziva, ali bila je jednom zanimljiva anegdota, zabavna na jednoj utakmici kada sam jednom igraču dodijela karton, a nisam vidjela broj dresa. Došla sam do njega i rekla "gle momak molim te broj", a on je broj počeo diktirati broj mobitela....

image
Joško Šupić/Cropix

Nije mu upalilo?

- Nije, ha, ha, ha.

Ti si nekako "pod svjetla reflektora" došla u izborima ljepote?

- Da, dospjela sam u javnost kad sam bila na izboru za Miss Universe Dalmacije. Bilo je svima zanimljivo kako pobjednica izbora nije imala bogatu manekensku, nego sportsku karijera. Predstavila sam se kao nogometna sutkinja, prvakinja u kickboksu i studentica kineziologije.

Sve što "obične" misice zapravo nisu.

- Upravo to, dobila sam izravni plasman u finale izbora za Miss Universe Hrvatske na kojemu sam bila druga pratilja.

Šapnuli su nam da je Renata Lovrinčević Buljan bila tvoja kolegica?

- Da, Renata je također završila kineziologiju, a s njom sam zajedno radila na plaži kao spasiteljica. Uz to, i ona je bila misica...

Jesi li kad pomislila otići iz sporta u tom smjeru, u manekenstvo?

- Nikad nisam željela ići u tom smjeru, jednostavno sam takav sportski tip, otkako sam pobijedila u cijeloj mojoj karijeri nije bilo trenutka da se dvoumim.

Više ne sudiš?

- Sad sam delegat na Trećoj ligi jug.

Kakva je razlika biti delegat i suditi?

- Manje je fizički naporno, ali imam još veću odgovornost prema kubovima, kontrolirati da bude sve u redu s pravne strane, ali srce me još vuče na teren. Jednom sudac, uvijek sudac. Nema tu dileme.

Koliko djece imate?

- Troje, Niko ima 12, i on je bio sa mnom u Dortmundu, kći Sara šest i sin Ivan dvije godine. Niko trenira nogomet, a Sara gimnastiku, ona je odlična kao bazni sport.

image

Vesna i Marijan Budimir

Osobni Album

Je li suprugu Marijanu sada teže, ima li više posla nego inače radi Lige prvaka?

- Nema razlike, u odnosu na njegov radni dan inače. Igraju srijeda - subota, zbijen je raspored. Zbog toga je uglavnom radi analiza pojačan rad. Ali inače, nema razilke, ujutro u osam ide na Poljud i dođe kući oko 17 - 18, tak je kad je jedan trening, kad su dva treninga onda ostane do devet uvečer.

Puno je to rada, ali jasno je da ovaj rezultat nije došao sam od sebe.

- Naravno, nije me ovo iznenadilo, s obzirom koliko vremena provodi u klubu.

Da se vratimo malo na legendarnu kavu. Koliko se nakon kave Marijan morao truditi da te osvoji?

- Odmah me osvojio, to je nešto baš posebno. Kliknuli smo na prvu i ne mogu tu objasniti što je bilo drugačije u tom momentu, u odnosu na druge. Ail mogu zaključiti da sam sretna što smo se našli.

Dvoje sportaša, to je uvijek posebna veza?

- Puno je to bolja kombinacija, razumijemo se. Koliko je on prije imao razumijevanja za moje obveze, tako ja sada imam za njegove.

Imate li vremena za opuštanje, da negdje odete sami?

- Teško, o tome niti ne razmišljamo. Uz njegove obaveze i troje djece, trenutno nije baš moguće.

Imala si puno angdota iz udačkog vremena, možeš li izdvojiti poneku?

- Prva je utakmica koju sam sudila bila posebna. Djeca nisu htjela igrati kad su me vidjeli. Bio je to uzrast mlađih pionira. Kad sam se zagrijala pobjegli su redom s terena. Bili su zbunjeni, žalili su se treneru: "Ženska nam sudi". Onda se i trener "zblesio", rekao da je i njega šokiralo. Ja sam prva koja se uopće odlučila na taj put.

Nije bio lako?

- Da, sada se to promijenilo, žene su prihvaćenije u nogometu, puno je tu napravi i Ženaski klub Split koji ima odlične rezultate, proširili su vidike našim curama. Jako teško je u dalmatinskom podneblju, teže se prihvaća žene u nogometu. Mnogi i dalje smatraju da je ženi mjesto u kući, da je nogomet isključivo muški sport. Dočekivali su me s podsmijehom jer su mislili da ću brzo odustati.

Ali nisi.

- Strašna je to bila borba, volja, toliko sam željela uspjeti u tome. Kao u svakom poslu, u početku kad dođeš, kad počneš raditi nešto što još učiš, više griješiš. Svaka je moja greška bila pod povećalom. Ali imala sam respekt od strane igrača - zaključila je Vesna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. ožujak 2023 12:02