StoryEditor
Hajdukzanimljivi podaci

Veliko istraživanje CIES-a: Hajduku se u posljednje četiri sezone sudi najviše penala u HNL-u, Bijeli su blizu samog vrha i na europskoj razini

Piše PSD
18. siječnja 2022. - 17:13

Međunarodni centar za sportske studije (CIES) redovito radi analize trendova u vodećim nogometnim ligama, a u posljednjem izvještaju napravili su detaljnu analizu kaznenih udaraca u 31 ligi od sezone 2018./19. pa do danas.

CIES je analizirao koliko se često sude penali pojedinoj momčadi, koliko se tih penala realizira te koliko velikih šansi protekne između dva dosuđena kaznena udarca.

Kada je u pitanju HNL, CIES je izračunao da se najstrože kazne najčešće sude u korist Hajduka - svakih 327 minuta. Slijede Osijek, Dinamo i Rijeka, dok je na dnu Istra koja dobiva priliku zabiti gol s bijele toče u prosjeku svakih 678 minuta igre, ili u prijevodu skoro svako osam utakmica.

Iako im se najčešće dosuđuju penali, Bijeli ih najlošije realiziraju u ligi. Hajdukovci samo 71 posto kaznenih udaraca pretvaraju pogodak, a na vrhu je Lokomotiva čiji su igrači u 90 posto slučajeva precizni s bijele točke.

Hajduk se nalazi i na vrhu (uz Slaven Belupo) po tome koliko velikih šansi kreira između dva dosuđena penala (21). Dinamo je u tom dijelu na dnu lige, jer Modri između dva dosuđena kaznena udarca u prosjeku kreiraju 35 velikih šansi.

image
Screenshot/CIES

Na razini cijele Europe penali se najčešće sude Crvenoj zvezdi (svakih 239 minuta), a kada su u pitanju lige "petice", na vrhu se nalazi Manchester United koji dobije priliku postići gol s bijele točke u prosjelku svakih 299 minuta.

Spomenimo još i to da je Hajduk, kada se u obzir uzmu sve promatrane lige, 23. klub po redu kada je u pitanju učestalost dosuđivanja kaznenih udaraca u njegovu korist.

image
Screenshot/CIES
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. rujan 2022 19:30