StoryEditorOCM
HajdukGdje je strategija?

Veliki su rizik nastupi ozlijeđenih Lučića, Livaje, tek oporavljenog Perišića, a Hajduku se ozlijedio čak i sudac

Piše Frane Vulas
6. travnja 2024. - 08:36

Valjda jedini trenutak radosti za navijače Hajduka u dvije domaće utakmice s Dinamom s identičnim ishodom, u kojima njihova momčad nije zabila niti pogodak (dvaput je bilo po 0:1), u kojima se potpuno raspala sezona ‘bijelih‘, zbio se u 72. minuti drugog, kup susreta.

- Ivane, Ivane... - skandirao je gotovo cijeli Poljud, tražeći spasitelja u liku Ivana Perišića. Nešto malo više od šest mjeseci nakon teške ozljede koljena, Perišić se vratio natjecateljskom nogometu. Po mnogima prerano. Po mnogima je za probijanje leda pritom i izabrana preteška utakmica. Srce je pobijedilo razum. A kada je još trener Mislav Karoglan apostrofirao nakon utakmice da nije mogao i drugi put odbiti Perišića, samo je otvorio dodatna pitanja. Svaka čast Perišiću na želji i žrtvi. Nema nikakve sumnje u njegovu odličnu brigu za tijelo, spremnost generalno, ali jedna utakmica ne može biti važnija od njegovog zdravlja, u konačnici i karijere. Jedna utakmica ne može biti važnija ni od dugoročnije budućnosti Hajduka (nadamo se i sljedeće sezone) i Hrvatske kojoj Perišić treba na Euru (a nadamo se i kasnije).

Lučić brani, a mora na operaciju

U toj utakmici na gol je umjesto kapetana Lovre Kalinića u ranoj fazi susreta ušao Ivan Lučić. Ozlijeđeni Lučić koji će, kako je Karoglan objasnio, prije ili kasnije morati na operaciju. Nakon susreta otkrio je sam igrač detalje ozljede.

- Magnetska rezonanca je prošle srijede (tjedan dana ranije, nap.a.) pokazala da imam puknuće meniskusa koljena. Zato nisam branio ni u subotu, ni sada nisam bio na golu od početka. No, nakon Lovrine ozljede ostao sam jedini vratar, tako da sam stao na gol, a to me čeka i u sljedećoj utakmici. Kad braniš za ovakav klub, onda je to tako – objasnio je tada Lučić.

Ozlijeđen je Kalinić, otprije i Lučić koji mora braniti zbog toga što je ozlijeđen i treći vratar Borna Buljan, lanjski čuvar mreže juniora Hajduka viceprvaka Europe. Nekog drugog osim Lučića, na utakmicama trećeg odnosno po hijerarhiji četvrtog vratara na klupi Hajduk nije niti imao. Ni u prvenstvu ni u kupu. A u prvenstvu 12 igrača može biti na klupi, u kupu devet. Doduše, nije trećeg vratara imao ni Dinamo. Ozlijeđen je Danijel Zagorac, na klupi je bio samo Faris Krkalić.

image

Marko Livaja
 

Bozidar Vukičević/Cropix

A dugo je ove sezone ozlijeđen igrao i Marko Livaja. Može se govoriti o padu Livajine golgeterske i ine forme u odnosu na visoke kriterije koje je sam sebi postavio, ali realno su tome dosta kumovali i česti problemi s ozljedama. Često je Livaja stiskao zube i nastupao, i kada je trebao i mogao to napraviti, ali i kada nije. Pa nije bio ni sjena samog sebe.

Propustio je Livaja polufinale Kupa s Dinamom, nakon što je u 52. minuti prvenstvenog susreta s istim protivnikom pao na travnjak. Bez obzira što su i tada bile prve prognoze kako će barem par tjedana morati pauzirati, opet se špekuliralo kako bi mogao izaći na travnjak već i u kupu za četiri dana.

Ozlijedio se čak i sudac

U najmanju ruku dopuštanje nastupanja ozlijeđenih ili nedovoljno oporavljenih igrača je medvjeđa usluga klubu. Nerijetko takvi, koliko god željeli, ne mogu pomoći voljenom klubu, a samo sebi mogu napraviti štetu. Pa tako i klubu. Prečesto su se umjesto dugoročnih u prvi plan stavljali kratkoročni ciljevi a sve to srećom je samo dijelom došlo na naplatu. Riskiraju se duže pauze, ugrožavaju se potencijalno karijere. Natjecateljski naboj, želja nisu sporni, ali čemu služe liječnička služba, stručni stožer, trener, sportski direktor pa na kraju i predsjednik kluba. Da donose odluke. Ne na temelju stihije, nego planski. Gdje je tu strategija? Pa ne mogu odlučivati igrači. No, nisu problem samo Livaja, Lučić, Perišić... koji su riskirali igrajući nedovoljno oporavljeni.

image

Ivan Perišić

Ante Čizmić/Cropix

Lista ozlijeđenih igrača ili tek oporavljenih je poduža. Teško su ozlijeđeni Dario Melnjak, Mihael Žaper kao još jedna žrtva travnjaka stadiona u Kranjčevićevoj ulici, Filip Uremović, sada je stradao i Lovre Kalinić i spomenuti Buljan, ozlijeđen je i Leon Dajaku... Više od pola godine pauzirao je donedavno i Francisco Ferro. Na početku sezone je bila drama zbog višemjesečnog izostanka zbog ozljede koljena Rokasa Pukštasa. Probleme s ozljedama imali su u zadnje vrijeme Fahd Moufi, Anthony Kalik, Josip Brekalo, Emir Sahiti... Ma ozlijedio se sada čak i rumunjski sudac Istvan Kovacs koji je trebao suditi Hajduku na gostovanju u Rijeci u nedjelju, pa su morali aktivirati zamjenu njegovog sunarodnjaka, svirat će Horatiu Fesnic. Samo je još nedostajalo da i sudac Kovacs nastupi ozlijeđen.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. travanj 2024 06:15