StoryEditor
Hajduku susret derbiju

Velike utakmice Hajduka i Rijeke: srčano rivalstvo koje je dodatno obilježavalo uglavnom napete odnose

31. ožujka 2018. - 16:30
sp080405hajduk 163

Jadranski derbi Hajduka i Rijeke priča o srčanom rivalstvu, utakmicama koje su dodatno obilježavale uglavnom napete odnose, a mnogo je igrača i trenera zdušno branilo boje oba kluba, rivalstvo im nije smetalo da igraju srčano i budu omiljeni na obje strane.

1987. - finale Kupa Hajduk – Rijeka 1:1 (9:8)

Hajduk je u Beogradu osvojio svoj osmi od devet kupova bivše države, a slavio je tek nakon ruleta s bijele točke koji je bio posebno dramatičan i upamćen po nadmetanju i nadmudrivanju vratara Varvodića i Ravnića; pri čemu je Hajdukov Rambo izašao kao pobjednik! Ozračje je bilo posebno uzrujano jer niti godinu ranije u 2:2 okršaju na Kantridi Riječanin Mladenović je teško ozlijedio Gračana (lom noge) koji je taman iz Rijeke prešao u Hajduk.

1999. - Hajduk – Rijeka 1:3 – od titule stativa...

U Poljudu je bilo preko 40.000 gledatelja i pozdravili su pobjedu Rijeke misleći da su tako Riječani srušili hegemoniju tadašnjeg Dinama koji se zvao Croatia i postali hrvatski prvaci. No, Rijeka u zadnjem kolu nije pobijedila Osijek na Kantridi. U Poljudu se igralo pod dojmom tko pobijedi – prvak, Rijeka je nadigrala Splićane, doživjela nezaboravne ovacije splitske publike, ali prvak naposljetku nije postala.

2005. - kup i superkup: Hajduk – Rijeka 0:1, Hajduk – Rijeka 1:0

Splitski "bijeli" imali su priliku osvojiti duplu krunu, na titulu su stavili obje ruke (Dinamo je igrao u Ligi za ostanak), a u finalu Kupa su se namjerili na Rijeku za koju je igrao Tomislav Erceg. No, u dva okršaja bili su bolji Riječani s pobjedama 2:1 u Rijeci i 1:0 u Poljudu. Hajduk se revanširao u Superkupu, golom Kranjčara osvojio je barem taj trofej.

2013. - Rijeka – Hajduk 1:1, rekordne kazne

Na Kantridi je rezultat bio u drugom planu, a u fokus su istrčale navijačke skupine. Premda je kamenje najprije poletjelo s Armadine strane, Hajduk je zbog ukupnog incidenta kažnjen sa 200.000, a Rijeka sa 100.000 kuna. Tako je "rezao" Vlajčević. Navijačke skupine bile su smještene preblizu i nije dugo trebalo da frcne iskra sukoba velikih razmjera. Kao nauk za buduća osiguranja derbija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. lipanj 2021 22:47