StoryEditor
Hajduknije lako

Već dvadesetak godina traje priča ‘tko se s Hajdukom sretne u Europi, ne piše mu se dobro‘: evo i Debrecena na tom neslavnom popisu

Piše Slaven Alfirević
29. lipnja 2020. - 20:43
Joško Ponioš/Ilustracija Hanza media

Debrecen je ispao iz prve lige, sedmerostruki prvak Mađarske, kojega dobro pamte navijači Hajduka. Doživio je tužnu sudbinu, pa se time uključio u niz onih klubova koje smo – pretenciozno – svrstali pod zajednički nazivnik „hajdučko prokletstvo”.

Naravno, nije to nikakvo prokletstvo, ali je niz koincidencija da oni koji se susretnu s Hajdukom na europskoj sceni, u bližoj budućnosti posrnu i dožive raznorazne sportske posrtaje. Od selidbe u niži rang, do stečajnih nevolja ili bankrota.

Debrecen ima posebno mjesto u hajdukologiji, za njega se veže najteži Hajdukov posrtaj u Europi u Poljudu, bilo je 0:5 tog ljeta 2005., nakon što je u Debrecenu bilo 0:3 i tinjala je nada u preokret što su je gosti ubrzo ugasili ranim pogotkom u Poljudu, pa su dosegli sve do pobjede 5:0. S ukupnih 8:0 Debrecen je ostao pojam katastrofe...

Označili su ljeto nakon dosad posljednje Hajdukove titule, naslova prvaka iz 2005. i to je više-manje dobro poznata priča.

Ali eto sad Debrecena na niskim granama, ispali su iz mađarske prve lige i to uz dramatične okolnosti. Debrecenu je trebala pobjeda u posljednjem kolu, na domaćem terenu igrao je s Paksom, izravnim konkurentom i nije ostvario više od 1:1. Nakon što su izjednačili, igrači Debrecena su krenuli po pobjedu, ali su u posljednjim trenucima gađali okvir gola (vratnicu i gredu), lopta nije htjela u mrežu, nisu uspjeli pobijediti, ispali su.

Razočarani navijači utrčali su u teren, tražili su od nogometaša da skinu dresove, uredovala je i policija da incident ne eskalira. Debrecen je posljednji put bio prvak 2014., klub je stare tradicije, osnovan prije 118 godina.

Da zaključimo: već dvadesetak godina traje priča „tko se s Hajdukom sretne u Europi, ne piše mu se dobro”. Ispao je švedski Malmö, pa Talijani Fiorentina, Sampdoria, onda Španjolci Mallorca i Deportivo La Coruna, irski Shelbourne... Samo ovlaš da ih spomenemo, a posebno drastično se dogodilo s rumunjskom Unireom Urziceni koja se ugasila, baš kao i ukrajinski Dnjepr/Dnjipro i mađarski Dunaferr. Bankrot je doživio Skonto Riga. Steaua iz Bukurešta je i mijenjala ime u svojem „preoblikovanju” i sad je FCSB.

Ruski Torpedo iz Moskve je davno bio ispao, engleski slavni Stoke City je postao drugoligaš, kakvu je kalvariju samo prolazio slovenski Koper pije reinkarnacije. Estonski Sillamae je bio izbačen u treću ligu, Turnovo iz Makedonije se spuštalo „nizbrdo”, u drugoj ligi Luksemburga našao se i Grevenmacher...

I evo sad Debrecena na tom neslavnom popisu.

#HAJDUK#PROKLETSTVO

Izdvojeno

01. srpanj 2020 21:06