StoryEditor
Hajdukspektakl na poljudu

Livaja: Ako osvojimo kup, neću ga tetovirat. Ali hoću onoga za prvaka. Iduće godine pucamo na titulu!, Dambrauskas: Ne trebamo srljati, finala su čudna. Ne dobiva finala taktika, nego detalji, sreća, koncentracija...

Piše Frane Vulas
25. svibnja 2022. - 19:49

Trener Hajduka Valdas Dambrauskas je na presici uoči finala Kupa kazao.

- Vjerujem da ste uoči ove utakmice uzbuđeni baš kao i ja. Privilegija je u zadnjoj utakmici sezone igrati za trofej. Vjerujem da će ova utakmica donijeti radost Splićanima – poželio je Dambrauskas.

Je li momčad spremna, ima li problema s ozljedama?

- Nije važno hoću li ja ovdje sada reći je li spremna ili nije, bitno je kakvi ćemo biti na terenu. Znamo što želimo i što moramo napraviti, ali finala su čudna. Nekoliko sam ih vodio u karijeri. Ne dobiva finala taktika, nego detalji, sreća, koncentracija... Imamo nekih problema s udarcima, bolesnim igračima. Vidjet ćemo tko će ući među 20 igrača koji će biti u zapisniku. Vjerujem da smo spremni - referirao je Dambrauskas.

Je li posljednja 3:0 pobjeda nad Rijekom psihološka prednost za Hajduk?

- Prijašnje utakmice nisu bitne. Marko je briljirao tu utakmicu, možda će i sutra, ali odlučivat će detalji – naglasio je Dambrauskas.

Hoćete li podignuti Rabuzinovo sunce?

- Ako ga podignemo, podignut ćemo ga zajedno! - naglasio je Dambrauskas.

Je li vam ovo najbitnija utakmica karijere?

- Ne bih htio o tome špekulirati, uvijek je sljedeća utakmica najvažnija. A sljedeća utakmica je sada finale Kupa. Imamo atmosferu, samopouzdanje... nemamo alibija.

Zbog devet godina čekanja na trofej i pritisak očekivanja je velik?

- Vjerujem da će to biti neizvjesna utakmica. Možda se utakmica otvori kada neka momčad povede, ali do tada ne vjerujem da će biti spektakl. Vjerujem da će nam publika biti 12. igrač, igramo na svom stadionu, ali i Rijeka je dvaput ove sezone slavila na Poljudu. U tim smo susretima previše griješili da bismo pobijedili. Čudno je da smo i mi slavili na Rujevici – govorio je Dambrauskas.

Jeste li vježbali jedanaesterce?

- Volim ih vježbati i inače, to je stalno dio treninga. No, svi želimo pobijediti u 90 minuta.

Ranije ste znali reći da i dalje ne znate gdje je splitska Riva? A sada?

- Uvijek je mogu naći na Google Maps ha, ha, ali i sada da idem tamo automobilom morao bih možda to ukucati u navigaciju. Osjećam se stalno u Hrvatskoj kao kod kuće, kako ranije u Gorici tako i sada u Hrvatskoj. Hajduk je vjerojatno najveći klub na području Balkana. Moj stožer i ja radimo svakodnevno sve da Hajduk bude što bolji. Ne želimo čekati deset godina na trofej.

Hajduk devet godina čeka na trofej? Jesi li pripremali momčad da zbog toga ne izgori od želje?

- Prvi put smo pred rasprodanim stadionom igrali 19. prosinca. Bilo je pritiska, Idući put kad je ove sezone bio rasprodan stadion već je taj pritisak bio manji. Svaki takav susret je pritisak sve manji. Protiv Dinama smo pokazali da znamo kako se dobivaju velike utakmice. Ako želiš osvajati trofeje moraš pobjeđivati u velikim utakmicama.

Dočekalo je Dambrauskasa i pitanje o dramatičnim incidentima između navijača i policije na autoputu nakon derbija s Dinamom u Zagrebu.

- Između ovog kluba i njegovih navijača nema razlike. Suosjećamo s našim navijačima kao i oni s nama kada je obrnuta situacija. No, moramo biti profesionalci i biti koncentrirani na utakmicu, trofej bi bio prava nagrada za navijače.

Jedino vam je Tomić nanio poraz na Poljudu. Imate li poseban motiv zbog toga?

- Moj jedini motiv je trofej.

Kako će se postaviti u ovom susretu?

- Želimo igrati, nećemo odustati od našeg nogometa, od inicijative. Igrate ćemo kao i u zadnjem susretu s Rijekom – najavio je Dambrauskas.

Uz trenera „bijelih” pred medijima se i pojavio Marko Livaja. Jesi li se zbog ovakvih utakmica vratio u Hajduk?

- Sigurno. Igramo u Splitu za trofej nakon dugo godina. Finale je, tko bude psihički jači pobijedit će. Sigurno to neće biti utakmica kao protekli susreti s Rijekom – rekao je Livaja.

Hajduk je bio bolji u zadnjim susretima na Rujevici, u Splitu je slavila Rijeka?

- Rijeka je ozbiljna momčad. Bit će sigurno teška utakmica, ali spremni smo, iskusni smo. Samo to trebamo pokazati i na terenu – naglasio je Livaja.

Trebat će i mentalne svježine izvući ovu utakmicu nakon teške i duge sezone?

- U zadnjih šest mjeseci bilo je naporno, dosta uspona i padova. Trebamo se isključiti iz svega. Uvjeren sam da ćemo pokazati najbolju utakmicu ove sezone – vjeruje Livaja.

- Naši navijači su već odavno zaslužili trofej. Na dobrom smo putu, digli smo se. Sigurno bi nam trofej bio jedna lijepa priča, a dogodine ćemo pucat na prvenstvo – najavio je Livaja.

Što bi moglo odlučiti finale?

- Ne trebamo srljati, imamo iskusnu momčad. Trebamo samo raditi što trener kaže i pobjeda će doći.

Tomić i Smolčić su vas nahvalili?

- Ne očekujem da ja budem „match winner”, samo da podignemo trofej. Imamo iskustvo, naši igrači su igrali velike utakmice.

Ipak je ovo posebna utakmica, jedna od najvećih u karijeri?

- Pozitivno je iščekivanje, ovo bi mi bio prvi trofej s klubom koji volim.

Nije bitno tko će dati gol, samo da osvojimo trofej.

Govorio si o tome kako ćeš tetorirati trofej ako osvojiš titulu s Hajdukom?

- Neću tetovirat kup, samo prvenstvo – naglasio je Livaja.

A dogodine trofej za prvaka Hrvatske?

- Ja se nadam. Ove sezone smo bili blizu, dosta smo toga i mi uprskali. Još ćemo se pojačavat, ako ostanemo na okupu imamo priliku. Ima mjesta gdje ću tetovirati taj trofej – naglasio je Livaja.

Dječak je prije nekoliko dana u Zagrebu ostao bez tvog dresa, uzeli su mu ga navijači Dinama?

- Čuli smo se i sve, dogovorili smo se da ćemo se ovdje naći i pričati. Nije možda vrijeme da pričamo o tome. Mislim da to nije lijepo, ali i to je život – kazao je Livaja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. srpanj 2022 17:22