StoryEditorOCM
Hajdukpress na poljudu

Nikola Kalinić: Domaći trener neće pričati engleski, nije normalno; Livaja nije napadač; ‘ozlijeđeni‘ neće šetati gradom

Piše Sport SD
27. svibnja 2024. - 09:50

Litavac Mindaugas Nikoličius jučer se oprostio od Hajduka, nakon tri i pol godine na funkciji sportskog direktora kluba. Danas u 10 sati Hajduk će na konferenciji za medije i službeno predstaviti novog sportskog direktora Nikolu Kalinića. Na konferenciji za medije će uz novog službenog direktora sudjelovati i predsjednik Uprave HNK Hajduk Ivan Bilić.

Nikola Kalinić je igračka ikona Hajduka, tu je započeo bogatu karijeru i odlazio na posudbe u Šibenik i Istru. Ostvario je i jedan od rekordnih izlaznih transfera s Poljuda, a igrao je još u Blackburnu, Dnjipru, Fiorentini, Milanu, Atletico Madridu te Hellas Veroni iz koje se vratio u Hajduk. U bijeli dres se vratio s ciljem da osvoji trofeje, u čemu je uspio s dva Kupa, ali titula prvaka je ostala nedosanjani san. 

Kalinićevo ime i igračko iskustvo zasigurno otvara mnoga vrata u svijetu nogometa, a koliko je to dovoljno za preuzeti poziciju sportskog direktora bez takvog iskustva pokazat će vrijeme.

Kalinićev prvi zadatak na novom poslu trebalo bi biti imenovanje novog trenera, koji će po svemu sudeći biti stranac, a s njim i posložiti momčad koja bi imala istu ambiciju kao i prijašnjih godina, kako je najavio i predsjednik Bilić na predstavljanju.

- Ovo je naša krv, u srcu koje vri, to reci svakom putniče, gdje god da odeš ti - čuje se u pozadini na HDTV-u.

- U mojim venama, ocu, bratu sinu...

Slučajno?

- Hvala Nikoličiusu za sve što je napravio za klub. Hvala i treneru i stožeru za sve što su napravili u sezoni, klub će im biti zahvalan. Nikola je legenda kluba, možda i najveća njegova vrijednost je da je u srži hajdukovac. Voli ovaj klub puno više nego neki drugi, 122 nastupa, 54 gola... Ima za nas neprocjenjivo iskustvo rada u velikim klubovima, jako kvalitetne kontakte, iznimno je kvalitetan karakter. Iskren i direktan, neovisan i tvrdoglav. Ima i odličan smisao za humor. On će biti i okosnica našeg sportskog odbora. Sve odluke će u njegovoj domeni biti isključivo njegove. Na rezultat utječu naporan rad i sreća. Nikola će napraviti sve da osigura ovo prvo. Želim mu sreću i kvalitetan odnos s timom - rekao je predsjednik uprave Ivan Bilić.

- Moja nogometna karijera je gotova, ovo je novi izazov. Nogometna poznanstva koje imam su jako bitna. Prvi mi je cilj dovesti trenera što prije, najdalje do kraja idućeg tjedna. daj Bože da to bude i sutra, radimo na tome. Druga ključna stvar je pravilnik ponašanja, odnosno disciplina. Imali smo dosta problema u protekloj sezoni, ako to ne riješimo, neće opet biti ništa. Vrijedit će za sve igrače, bez obzira kako se tko zove, od najmlađih do najstarijih. To je ključ, vrijedit će od prvog dana priprema, tko ne bude poštovao, snosit će odgovornost. Imao sam i ja u karijeri problema, ali sam za to i odgovarao - rekao je Kalinić.

Imate li ime trenera?

- Radimo na tome. Želim trenera pobjednika. Najbitniji je rezultat, Hajduk se uvijek mora boriti za prvo mjesto. Da ćemo bit prvaci neću obećati, ali težina kluba... Hajduk je navikao pobjeđivati, dat ću sve od sebe da se složi ekipa za prvo mjesto.

Igrači? Tko odlazi?

- Imam u glavi igrače na koje ne računam, ali fer je da prvo njima kažem. A Livaja? Koliko ja znam ostaje, ima ugovor do 2027. Niti jedna službena ponuda nije došla. Pričali smo, prvo želim da ozdravi, želim ga motiviranog. A Perišić ima ugovor do kraja osmog mjeseca, na njemu je sve, mi ga želimo. Prepustit ćemo to njemu. S Brekalom je drugačija situacija. On ima ugovor s Fiorentinom, trebalo bi platiti odštetu, bitna je i njegova želja, ali i koliko on zarađuje u Fiorentini.

Dalić?

- Svatko ima svoje mišljenje, neka on umjesto Modrića stavi Baturinu.

Što je s članom uprave zaduženim za sport? Hoće li on biti nadređen Kaliniću?

- Neko trojstvo u vertikali je sportski član uprave, to bi mene izuzelo u tim pitanjima. Dok ne dođe ta osoba, ja ću se malo više baviti sa sportskim odborom. Kad dođe, mora osigurati da strategija ide u smjeru koji smo zacrtali. Sportski direktor i trener brinu za prvi tim, a novi član uprave je zadužen za šira pitanja, infrastruktura, posudbe... - rekao je predsjednik Ivan Bilić.

Hoćemo li bit prvaci dogodine?

- Obećati nešto što će biti za po godine ili godinu, to nema veze sa sportom. Naš je cilj borba za prvo mjesto i osvojiti kup, ali tko će to znati. Treba biti skroman i ići utakmicu po utakmicu, da ne bude razočarenje kao ove sezone - rekao je Kalinić.

- Rezultat se ne može obećati, on dolazi od rada. Mi obećajemo da će se rad i disciplina dignuti na višu razinu - rekao je Bilić.

Jure Ivanković?

- Bitan akter koga se pita je idući prvi trener. U razgovoru s njim i stožerom, oni su se stavili na raspolaganje klubu. Ja bih volio da ostane i nastavi svoj razvoj i da bude u budućnosti kandidat za prvog trenera - rekao je Bilić.

Što kažu suigrači s kojima je Nikola dijelio svlačionicu?

- Njima je svima drago, znaju moja razmišljanja. Ovo sam i njima rekao, upoznati su sa svime i moramo se držati toga. Ovo nije individualni sport, ovisimo jedan o drugome, bitan ne onaj koji daje golove, ali i onaj koji brani.

image
Tom Dubravec/Cropix

Hoće li trener biti stranac?

- Ima i stranih i domaćih. Na kraju ćemo odlučiti. Jezična barijera, i to mi je smetalo. Neće biti da domaći trener priča engleski, da se udovoljava strancima, to nije normalno. Imaju tri mjeseca naučiti jezik, ako ne, neka se snalaze. Tako je i meni bilo.

Juniori?

- Vuškovića smo čekali, a na kraju ga morali skrivati da ga prodamo, da mu ne padne cijena. Treba ih dozirati, a ne ubacivati u vatru pa što bude. Ja sam da idu na posudbu, ali ako je moguće u prvoj ligi. Da igra protiv Osijeka, Dinama, Rijeke... Pa ako je taj, da se vrati i bude nositelj igre.

Kako ćete dovoditi igrače?

- Neću ih dovoditi da ih dovodim. Ako dovodim pojačanje to će biti jedan kroz jedan. Ako ne, neću dovoditi nikoga. Nama treba centralni napadač. Livaja nije napadač, on je desetka. Nama treba devetka, uz pravog napadača još vezni i nećemo gomilati igrače na silu.

Što s igračem koji ne razumije jezik?

- Klub će im dati prevoditelja tri mjeseca, u tom periodu neka nauče jezik. Neka se snalaze, to je respekt prema klubu i državi.

Proračun za sezonu?

- Bit će sličan kao i lani, možda malo veći. Mi smo ga projicirali da ostane na razini, možda malo veći. Nama je cilj da ne krešemo, nego da ostavimo momčad u sličnoj ili boljoj poziciji.

image
Tom Dubravec/Cropix

Puno je bilo ‘ozlijeđenih‘ u svlačionici, je li to najteži posao?

- Tako je, to je ključ svega. Ako temelji nisu dobri, nebitno što radiš dalje. Oni znaju da ću ja to promijeniti. Mene stvarno ne zanima kako se tko zove, svi moraju poštivati pravilnik. Ozljede? Ako liječnik to kaže, onda OK, ako liječnik kaže da igrač može trenirati, a on ne želi, onda će imati cijeli dan terapije, a ne šetati po gradu.

Mogu li Sigur i Pukštas ostati?

- Rano je, ako stigne konkretna ponuda, mi ćemo donijeti odluku, najbolju za nas i tog igrača. Ne znamo kako će ići sezona, o tom potom. Ja se nadam da će kostur ostati.

Ovisi li proračun o prodaji Pukštasa ili Sigura?

- Po projekciji vjerojatno će se prodati jedan igrač. Mi bismo voljeli da to nisu njih oba. Imamo neki iznos, nama je početak ‘devetog‘ kraj prijelaznog roka, do tada ćemo znati. Strateški, klub ne želi prodati previše mladih igrača. Želimo da mladi igrači budu projekt igrači i da ih zadržimo što dulje - rekao je predsjednik Bilić.

Ovo što se dogodilo Krovinoviću?

- Što reći nego da je to sramota. Nadam se da će se riješiti. Krova je dobar momak, čudno mi je da je baš on napadnut, za svaku osudu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. lipanj 2024 00:25