StoryEditor
Hajdukstoperski par

Ukrajinski reprezentativac i najveća nada hrvatskog nogometa zalog su ljepše budućnosti na Poljudu

23. siječnja 2019. - 14:07

Oleksandr Svatok (24), dakle, to je stoper Hajdukove budućnosti, "ukrajinski Cannavaro" iz redova Zorje Luhansk, u koju je stigao 2017. godine iz Dnjipra koji se osipao pod financijskim teretom. Istječe mu ugovor na ljeto, želi u Hajduk i neće potpisati produžetak ugovora sa Zorjom.

Svatok i mladi Mario Vušković (18), u projekciji bi trebali biti temelj Hajdukove obrane! Nekih novih, boljih vremena splitskih "bijelih"! Ako ne isti čas, a onda već na ljeto. Sportski direktor Hajduka Saša Bjelanović misli dugoročno.

Svatok je dodirnuo i reprezentaciju, izbornik Ukrajine Andrij Ševčenko ga je pozvao u studenome za meč protiv Turske, ali ga nije stavio u igru, tako da Svatok još čeka debi u dresu "plavo-žutih", ali tu je. Dospio je u krug odabranih.

Po referencama, Svatok nije svatko. Nije bilo tko. Bio je i kapetan u redovima Dnjipra, a nadimak "Cannavaro" je samo po sebi jedinstven kompliment, jer radi se o Talijanu koji je kao obrambeni igrač osvojio Zlatnu loptu 2006. godine, pa kad ga s njim uspoređuju onda to nešto i predstavlja.

Svatok je spreman pričekati dolazak u Hajduk, zasad "bijeli" ne komentiraju informaciju kojom barataju Ukrajinci kako su ponudili 200.000 eura e da bi Svatoka dobili odmah, ali je Zorja ponudu odbila, malo je to novca.

Premda nema službene izjave, u Hajduku potvrđuju interes za tim igračem.

Svatok pak ne želi potpisati novi ugovor sa Zorjom što je Ukrajince razočaralo, pa su ga premjestili u drugu momčad i nisu ga poveli na pripreme.

U ova doba, samo šest mjeseci prije isteka ugovora, igrač smije razgovarati i dogovoriti transfer u novi klub za ljeto, pa bi Hajduk uskoro mogao ovaj posao zaokružiti potpisom, bez obzira za ljeto ili – odmah.

Na sličan način je Hajduk dočekao ljetos i Bassela Jradija iz Norveške.

Svatok i Vušković, to je recept nove obrane:

1. Ukrajinac mora biti bolji nego njegov sunarodnjak Maksim Bilji što je bio, ima jače reference. Bolje i od Španjolca Borje Lopeza, a njih dvojica su u zadnje vrijeme bili pokušaji i promašaji da se dovede stoper od formata za prodor prema Europskoj ligi.

2. Mario Vušković, 2001. je godište i oko njega se vrte već milijuni. Naročito se Fiorentina spominjala u njegovu kontekstu. Međutim, trebao bi dobiti svoju promociju najprije u Hajduku. Nema se tu što čekati, snagom talenta zaslužuje i minutažu, pa potom i standardnost. Može se reći da on spada u projekt Hajduka koji sa četvoricom mladih okreće novi list. Ako su "bijeli" radi Ante Palaverse u kontaktima glede ponude Manchester Cityja, barem što se tiče Vuškovića, te Bradarića i Nejašmića podigli su zid da im se naprosto – ne prilazi!

Svatok sa 24 godine, na svoj način već iskusan, promoviran u Ukrajini, te mladac Vušković, tako vidimo obrambeni temelj uzleta Hajduka.

Svatok je primjerice dosad upisao 53 nastupa, a prošle jeseni igrao je za Zorju i na europskoj sceni, Zorja je eliminirala portugalsku Bragu, ali je ispala od Rasen Ballen Leipziga.

U Zorji su razočarani što im Svatok odlazi, a direktor kluba Serhij Rafajlov je rekao:

- Mi smo mu ponudili ugovor, ali on neće da potpiše. Mi ne želimo razvijati igrača za nekog drugog. Nismo zadovoljni ponudama koje smo dobili za njega, ali imamo druge mlade igrače koje ćemo razvijati, pa njega nećemo stavljati u momčad.

Navodnih 200.000 eura Ukrajincima je sada malo... Ali, kako god okrenuli Hajduk je na Ukrajinca stavio "šape", a tandem Svatok - Vušković profilira se odmah ili na ljeto...

Izdvojeno

13. srpanj 2020 01:56