StoryEditorOCM
Hajduksve za bijele

U Ženevi se čuje hrvatski jezik na svakom koraku, neki prešli stotine kilometara: ‘Ma što je daleko za Hajduk‘

Piše Ivan Renić
21. travnja 2023. - 16:15

Šaroliko društvo skupilo se pred stadionom uoči utakmice polufinala Lige prvaka mladih između juniora Hajduka i Milana. Sa svih strana svijeta slili su se hajdukovci u Ženevu. Nema odakle ih nije bilo. Drniš, Metković, Brač, Split, Livno, Ljubuški...

- Jeste li vi iz Slobodne – zaustavilo nas je pitanje na pokretnim stepenicama šoping centra La Praille.

- Jesmo – odgovaramo potvrdno.

„Presreli” su nas Ivan i Robert Pavić, Livnjaci iz Frankfurta. Željni su kazati koju riječ. Zašto ne? Ajmo! Palimo diktafon i priča je potekla...

- Putovali smo 600 kilometara, oko šest sati. Daleko? Ma, što je daleko za Hajduka. Vratit ćemo se iza polufinala kući, ali onda u ponedjeljak opet idemo za Ženevu na finale!

A evo i koja zanimljivost.

- Nama je Zlatko Dalić u Livnu prvi susjed – hvale se Pavići ponosni na izbornika Vatrenih.

image
Vojko Basic/Cropix

„Lijepom našom” dolazimo do juga Hrvatske, ispred šoping centra ekipa iz Metkovića nam nudi osvježenje. Vođa je Boris Volarević, strastveni hajdukovac. Rado govori o Bijelima. Mikrofona se ne plaši, štoviše...

- Ovo je za nas Hajduk! Nitko od nas nije tajkun, koštao nas je ovaj put. Izać će nas preko 3.000 eura. Ali neka će! Kada ovako igraju i bore se, uvijek ću doći. Sin mi je danas trebao igrati važnu utakmicu, ali došao je sa mnom u Ženevu.

Kune se Volarević u svoju ljubav prema Hajduku. A ima je i čime potkrijepiti...

- Ja sam pretplatnik s istoka. Svaku utakmicu iz Metkovića vodim djecu na Poljud. Juniori su zaslužili da budemo ovdje i danas.

Na spomeni juniora razvukao je osmijeh preko cijelog lica. Zato sa seniorima nije sretan...

- Nije mi drago ovo što se događa. Svi ćemo mi plakati ako Livaja „zakašlje”.

image
Vojko Basic/Cropix

Do Metkovaca se smjestila druga ekipa, ona splitska. A u njoj je stric Hajdukovog juniora Krešimira Nazora.

- Došli smo podržati našeg Krešu. Ajme što bi to bilo da osvojimo. Koja je samo „ludnica” bila na Splitu 3 kada smo pobijedili Borussiju Dortmund.

Okupirali su hajdukovci, kako rekosmo, prostor oko stadiona, ispred šoping centra. Čuje se hrvatski jezik na svakom koraku. Kao da je postao još jedan službeni u Švicarskoj. Tu su i brojni pripadnici osiguranja, policije. Ništa Švicarci nisu htjeli prepustiti slučaju.

Spustili smo se i do fan zone i to ispod južne tribine koja je bila organizirana samo za navijače Hajduka. Svi ostali su bili zajedno. No, za navijače „bilih tića” organiziran je poseban prostor. Nije se, međutim, pokazao veliki interes za takav oblik zabave. Poluprazna zjapila je fan zona. Puno je veći šušur bio ispred šoping centra.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. travanj 2024 13:26