StoryEditor
Hajdukanaliza utakmice

Hajduk je u napadu pokazao neke pozitivne stvari, ali i probleme koji su bili prisutni i prošle sezone. Faza obrane je, pak, druga priča...

17. srpnja 2021. - 22:14

Prva službena utakmica Hajduka ove sezone nije baš prošla onako kako su se navijači splitskog kluba nadali. Neuvjerljiva predstava Bijele je dovela samo do 2:2, iako je Marin Ljubičić u drugoj minuti sudačke nadoknade mogao donijeti sva tri boda svojoj momčadi.

Problemi koji su bili vidljivi u posljednjoj pripremnoj utakmici sa Zrinjskim na Poljudu ponovno su bili prisutni, a najviše su se ogledali u napadima na protivničku postavljenu obranu i defenzivnoj tranziciji.

Slične probleme Bijeli su imali i u prošloj polusezoni, a Lokomotiva je danas to jako dobro koristila. Ako krenemo od obrane, glavni problem je bio veliki prostor između zadnje i vezne linije koji bi se otvarao nakon svake izgubljene lopte Bijelih. Bilo je evidentno da linije nisu dovoljno dobro povezane, a to je najviše došlo do izražaja početkom drugog poluvremen,a kada su domaćini stvorili nekoliko opasnih situacija pred golom Lovre Kalinića.

Visoki presing Lokomotive stvarao je određene probleme Bijelima, ali su ga oni uglavnom rješavali. Ipak, u 47. minuti jedna takva situacija domaćinima je urodila plodom, jer je Josip Elez nonšalantno poslao nerezonsku loptu duboko iz zadnje linije koja je očekivano bila presječena i koja je omogućila Dabri u nastavku akcije da pogodi Kalinićev bliži kut. Elez je bio solidan kada bi se našao s loptom u nogama blizu centra i znao je poslati dobro dodavanje koje je probijalo linije, ali njegov potez iz 47. minute ipak je bio previše nelogičan, pogotovo s obzirom na Lokomotivin visoki presing.


Kontinuirani napadi Hajduka uglavnom su bili jalovi, a razloga za to bilo je nekoliko. Znali smo vidjeti situacije u kojima bi se bekovi podigli visoko, stoperi raširili, a Čuić spustio po loptu i preko igrača u centralnom koridoru okrenuo stranu, no Lokomotivina disciplinirana obrana značila je da su Bijeli opet nemoćni u zgusnutoj protivničkoj trećini. Dobro branjenje Lokomotive bilo je prvi problem Gustafssonove momčadi u fazi napada.

Drugi je bio često prenisko spuštanje Marka Livaje po loptu. Sustav 4-2-3-1, u kojem je Hajduk igrao, omogućava igraču na poziciji „desetke” slobodu kretanja bez puno rizika i razumljivo je zašto se Livaja često spuštao nisko po loptu. No, s jedne strane je gušio vezni red, a ujedno je zbog toga Hajduk imao manjak u zadnjoj trećini kada bi Livaja uspio tamo dovesti loptu.

Oba gola Jana Mlakara zapravo su dala naznaku da će Gustafsson u fazi napada tražiti direktniji pristup od svoje momčadi i da će se u velikoj mjeri oslanjati na tranziciju, a manje na posjed. Uostalom, i sam je rekao da s Hajdukom planira igrati direktnije nego što je to bio slučaj kada je bio na klupi Norrköpinga.

Bijeli su oba pogotka postigli nakon odličnih i jednostavnih akcija, kakve danas dominiraju u vrhunskom nogometu. Kod prvog gola Sahiti je s centra povukao loptu i dao je Lovrencsicsu, koji je sjajno ponovno pronašao Hajdukovo desno krilo. Sahiti je proslijedio loptu Mlakaru u prostor, a Slovenac je hladnokrvno pogodio bliži donji kut Krševana Santinija.


I drugi gol Hajduka pao je na sličan način. Vuković je sjajno osvojio loptu duboko u svojoj polovici, a Elez je pogodio Biuka dugim dodavanjem. Biuk je gurnuo loptu na lijevu stranu za Livaju, a on je sjajno pronašao Mlakara na drugoj stativi.


Oba puta Hajduk je odigrao jednostavnu akciju i iskoristio situaciju u kojoj protivnička obrana nije bila postavljena. No, za očekivati je da će se Bijeli u prvenstvu češće suočavati s ekipama koje će se fokusirati na defenzivnu fazu i Gustafsson će morati poraditi na stvaranju šansi iz posjeda. Danas smo vidjeli da su lopte s boka bile najjače oružje Hajduka i takve situacije bi se trebale više forsirati, pogotovo u kontekstu toga što su lijevi i desni bek igrači koji su ofenzivno potentni i koji mogu pružiti podršku krilima.

Bijeli su danas pokazali neke dobre stvari u fazi napada, a problemi u obrani su rješivi, jer su prvenstveno taktičke prirode. Gustafsson će zasigurno detektirati ključne probleme iz ove utakmice i poraditi na njima, a fokus bi na početku sezone trebao biti na uigravanju faze obrane, jer s obzirom na kvalitetu koju Hajduk ima u napadu, oslanjanje na brze i okomite razrađene akcije iz nekoliko poteza mogle bi biti dovoljne za početak sezone ako se obrana stabilizira.

item - id = 1113478
related id = 0 -> 1125457
related id = 1 -> 1125424
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
07. rujan 2021 18:32