StoryEditorOCM
Hajduktoliko lutanja

U Hajduku vlada ‘politika panike‘, Gattuso nije dobio što je želio, a ‘bijeli‘ žive na Jakobušićevim tantijemima

4. rujna 2024. - 11:25

Ako je nestao Dario Melnjak, pronaći ćemo Mihaela Žapera... A bome su obojica po nama vrjedniji od nekih s kojima se sad u Hajduku pojačavaju. Ili prije svega – popunjavaju. Nastoje u Poljudu kompletirati (?) roster iliti igračku ružu na pladnju trenera Gennara Gattusa.

Trenutačni ad hoc, brže-bolje zahvati Hajduka u smiraj prijelaznog roka čine nam se kao - „politika panike”! Toliko lutanja vidimo u tim pokušajima, kao da ih u Poljudu po hodnicima goni sam Nečastivi, vrag s trozupcem; bada ih s leđa i govori im, daj dovedite nešto, dovedite, šta će vam svit kazat...

Na stranu kvalitete Stipe Biuka i(li) Tome Bašića, neka nam oproste, ali to nije ono što je Gattuso tražio, a tražio je prije svega – centarfora! Napadač je Rinu trebao. Da Livaja može igrati „desetku”. A ne da se Marko trati kao centarfor, premda – ruku na srce – dobro ide Livaji ova sezona.

Međutim, nije bilo planirano da Livaja opet bude „devetka” i napadač je bio osnovna poljudska meta, pa sad bio to preskupi Ramon Mierez ili pak Edin Džeko, svejedno je za potrebe priče.

image
Ante Čizmić/Cropix

Dok otkucavaju posljednji sati prijelaznog roka u Hajduku, reksomo, vlada „politika panike”, baš kao što je to Dinamo krajem ljeta 2004. doveo u posljednji dan trojicu (Veldin Karić, Vladimir Vasilj, Damir Milinović) i pomislio da je boga za bradu dohvatio. Te je sezone Dinamo, sjetite se, završio u Ligi za bedaka. Nije pomogla ni brže-bolje, ni zbrda-zdola kupovina.

Ovaj uvod samo je digresija u činjenicu da će Hajduk adute pronaći najprije u Dariju Melnjaku, samo da strese naftalin s njegove trenirke i dresa, te – Mihaelu Žaperu.

Potonji, nekadašnji kapetan Osijeka, lanjska velika akvizicija Hajduka baš posljednjih trenutaka prijelaznog roka (ali ciljano, ne u sferi današnje „politike panike”, jer Žapera su „bijeli” lani iskali mjesecima, baš cijelo ljeto do konačnog dogovora, op. a.), trebao bi se vratiti na teren za mjesec, mjesec i pol dana.

Bit će to blistav trenutak u obitelji Žaper, ukazat će se svjetlo na kraju tunela: Mihael zvani Miha više neće biti ozlijeđen. Lani je veliki hajdukovac iz redova Osijeka srušio brda i doline samo da udovolji sebi i želji tadašnjeg predsjednika Hajduka Lukše Jakobušića.

image

Lukša Jakobušić

Tom Dubravec/Cropix

Znate kako se to kaže, kad usred Osijeka „ukradeš” im kapetana, uopće nije bitno koliko je dobar igrač (a jest!), nego je bitno da si tim potezom pokazao – moć!

Gospar Lukša bio je na tragu velikog tajnika Hajduka Ante Žaje koji je tih osamdesetih iz Crvene zvezde doveo Zorana Jelikića, iz Partizana Dževada Prekazija, a iz Dinama Stjepana Štefa Deverića, „velikoj četvorci” otkidao je listove, plus što je iz Veleža došao i Blaž Slišković, a iz Rijeke Ive Jerolimov. Takvim se potezima naprosto pokazuje – moć. Da se zna tko je gazda.

Baš moć je ono što je lani Jakobušić pokazivao kad je u zadnji čas „mercata” doveo Žapera i dogovorio transfer s inače tvrdokornim pregovaračima iz centra Slavonije.

Na isti način preoteo je gospar Lukša i Josipa Brekala na zimu od Dinama. Gotovo u zraku da je „avion oteo”, u preletu bivšeg reprezentativca iz Fiorentine u Hrvatsku. Sletio je Brekalo u Split, a ne u metropolu!

Ovog ljeta ukazao se Hajduku Ivan Rakitić i svaka čast „bijelima” na tom potezu moći (i bez Jakobušića, op. a.), ali Gattuso ipak ostaje na suhome, nije dobio sve što je tražio. Zato dobra vijest za „bijele” i trenera im, može biti da će im se uskoro priključiti (donekle) zaboravljeni Žaper.

image

Mihael Žaper

Vojko Bašić/Cropix

Osječanina Žapera susreli smo u Poljudu prilikom utakmice Hajduka baš protiv Osječana. S osmijehom na licu potvrdio je prijateljima (jer s novinarima ne bi smio razgovarati) kako mu oporavak dobro teče i da se nada brzom povratku na teren.

Ozljeda koljena, križnog ligamenta (nastradao je u veljači protiv Rudeša u Zagrebu, na „stratištu” igrališta u Kranjčevićevoj ulici op. a.) sigurno je usporila razvoj kvalitetnog nogometaša. Zadnjeg veznog ili čak stopera koji se u trenutku približio i reprezentaciji.

Za napomenu, životna želja mu je bila zaigrati za Hajduk, što je i ostvario, ali ono pravo tek ga čeka. Pisali smo sa zimskih priprema u Umagu kako se povjeravao majci Lidiji: „Znaš majko, zaigrati u Poljudu pred prepunim gledalištem i u Hajdukovu dresu, ostvarenje je svih mojih snova!”

Taj Žaper, lanjski kapitalac s kojim je Jakobušić pokazivao (trenutačnu) moć na tržištu, tek sad bi se trebao prometnuti u pravo pojačanja za Gattusa. Od brzog povratka Žapera očekujemo pravu injekciju napretka, ako ne već u rujnu, a ono u listopadu sigurno.

Malo-pomalo, možda treneru pomogne i Biuk, lakonogi lijevi bočni, zašto ne, pa neka je Stipe doletio na krilima poteza što ih je vukla „politika panika”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. rujan 2024 12:51