StoryEditorOCM
Hajdukkao da nema utakmice

U centru Soluna uopće nema navijača! Da nam je euro za svakog koga smo zaustavili, a da uopće ne prati nogomet...

Piše Iz Soluna: Frane Vulas
17. kolovoza 2023. - 17:29

Izostalo je u centru Soluna uobičajeno navijačko zagrijavanje uoči susreta PAOK-a i Hajduka, a na koje smo inače navikli.

Navijačima ‘bijelih’ bio je od strane UEFA-e zabranjen dolazak u Grčku na uzvratnu utakmicu 3. pretkola Konferencijske lige, dok su domaći navijači, koji su također inače na glasu u krugovima ultrasa, dolazili u pravilu odmah direktno na stadion.

Izbjegavali su najžešći navijači PAOK-a centar grada u kojem je bilo paklenih 35 stupnjeva, uz osjet topline od čak 37. Sve je užarilo, nikome nije bilo do velikog lutanja ulicama kojima se topio asfalt. A od vrućine se skrivala i policija. Izuzev nekoliko vozila ispred zgrade policije, dvojice na motociklima, nismo ih baš vidjeli u velikom broju kao dan ranije. Odnosno, koncentrirali su se na stadion.

image
Frane Vulas

Lakše je bilo proći u play off rundu, nego po danu pronaći navijača PAOK-a u centru Soluna. Nije u njih, kao recimo u Splitu, običaj da se navijači, pogotovo oni iz okolnih mjesta ili gastarbajteri, okupljaju u gradu, zagrijavaju uz iće i piće za utakmicu. Naravno, Solun je i mnogo veći grad pa se sve samim tim dodatno razvodni. Kao i brojni naši pokušaji da nađemo nekog sugovornika. Kada bismo ga i našli, nisu baš bili pretjerano raspoloženi za tu temu. Razumljivo, poslije nemilih scena i tragedije, ubojstva navijača AEK-a u Ateni, mnogi dodatno izbjegavaju kamere, fotoaparate i diktafone. Gotovo nikome nije do priče.

- Da, navijač sam PAOK-a, ali sam u velikoj žurbi – rekao nam je na engleskom jeziku navijač kojeg je ‘izdala’ majica PAOK-a. A stariji sin je imao i kapu s grbom najdražeg kluba. Pokazalo se da s obitelji ide na utakmicu.

image
Frane Vulas

- Idem na utakmicu s Hajdukom, ali stvarno nemam vremena. Ionako sam vam ja obični navijač, nisam vam ‘Gate 4’ (najžešći navijači PAOK-a, nazvani su po tom ulazu na Toumba stadion, nap.a.). Više sam ‘Gate 5’ ili ‘Gate 6’ ha, ha – šalio se. No, barem smo dobili dozvolu za fotografiranje. I to je nešto.

Dva momka onako na prvu na prijelazu iz tinejdžerskih godina u dvadesete u majicama PAOK-a nisu htjeli ni čut’ za izjavu, pa ni neobaveznu ćakulu. Samo su s osmijehom produžili prema taksiju, ušli u vozilo i otišli. A da nam je euro za svakog koga smo zaustavili, a da je rekao da ne navija za PAOK ili da uopće ne prati nogomet, da je turist, obogatili bismo se.

image
Frane Vulas

- Da, pratim nogomet, ali ne idem na utakmicu. Zašto? ‘Fu*k PAOK!’ - uzvratio nam je jedan iz grupice, pokazalo se, navijača Panathinaikosa.

Ima PAOK zaista veliku navijačku podršku i u svom gradu i u Grčkoj, dapače, ali nije Solun ipak toliko jednostran u podršci najpoznatijem klubu u gradu kao što je to slučaj s Hajdukom koji u gradu pod Marjanom nema pravu konkurenciju.

image
Jakov Prkić/Cropix
image
Jakov Prkić/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. svibanj 2024 12:22