StoryEditorOCM
Hajdukpočivao u miru

Tužna vijest pogodila hajdučku obitelj: preminuo Željko Borovčić Kurir, drugi najstariji nogometaš Hajduka

Piše Jurica Gizdić
20. siječnja 2024. - 12:47

Sinoć je u Splitu u 93. godini života preminuo drugi najstariji nogometaš Hajduka i prvoligaški nogometni sudac Željko Borovčić Kurir.

Rođen je u Splitu, 1. travnja 1931. godine. Vrlo rano zavolio je nogomet, a 1947. godine član je prve generacije juniora Hajduka, koju je oformio Leo Lemešić. Pored Željka toj generaciji između ostalih pripadali su: Vladimir Šenauer, Zdravko Juričko, Ante Mladinić, Tonći Baranović, Josip Vidović i drugi. Bila je to kažu generacija koja je „znala balun“. Stoga nije ni čudno da su vrlo brzo počeli stizati rezultati. Već 1948. godine, odmah nakon što je navedenu momčad preuzeo legendarni Luka Kaliterna, osvaja se prvo juniorsko prvenstvo Narodne Hrvatske. Mnogi iz te generacije kasnije će postati prvotimci a Željko Borovčić Kurir bio je standardni igrač half linije u navedenoj momčadi.

Po isteka juniorskog staža većina igrača iz navedene momčadi priključena je seniorima, a među njima i Željko Borovčić Kurir, koji je prvi službeni nastup upisao u šesnaestini finala kupa Jugoslavije 1952. Protiv zagrebačke Lokomotive u Splitu, 24. kolovoza, kada su gosti savladani sa 4:2. Ostvario je Željko dječački san bio je dio momčadi zajedno sa velikom Bearom, Vukasom, Franom Matošićem i drugima.

Nedugo potom slijedio je odlazak na odsluženje vojnog roka, te ozljede, tako da se Željko tek 1956. godine ponovno pojavljuje među prvotimcima Hajduka. Za prvu momčad nastupao je do 1958. odigravši 37 utakmica.

Nakon odlaska iz Hajduka, igrao je u nekoliko klubova u Splitu i okolici, a najveći trag svakako ostavio je u Jugovinilu iz Kaštel Gomilice, čiji je prvotimac od 1960. do 1963.

Nakon prestanka aktivnog igranja Željko Borovčić Kurir 1964. godine polaže ispit za nogometnog suca. Vrlo brzo postaje savezni sudac, a krajem šezdesetih godina prošlog stoljeća postaje sudac Prve savezne jugoslavenske nogometne lige, gdje je kao glavni sudac dijelio pravdu desetak godina, a nakon prestanka aktivnog suđenja delegat je i kontrolor suđenja na prvoligaškim utakmicama.

Rado je spominjao najznačajniju utakmicu u karijeri finale Kupa Jugoslavije 28. studenog 1973. kada je Hajduk u Beogradu pobijedio Crvenu Zvezdu sa 2:1.

Sahrana Željka Borovčića Kurira bit će na splitskom groblju Lovrinac.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
07. rujan 2024 20:48