StoryEditorOCM
HajdukOdlična generalka

Turcima su ostali upitnici, Gattuso zna od ranije, a sad ima i potvrdu koja mu je trebala, konačnu odluku donosi brzo

Piše Krešimir Milić
10. srpnja 2024. - 21:21

Ako je netko od organizatora očekivao danas spektakl u Grazu, nije ga dobio. Barem ne onako kako je zamislio. Ostavili su turski organizatori današnje pripremne utakmice Fenerbahčea i Hajduka na UPC-Areni tek 1000 karata za hajdukovce, nadajući se da će ostalo popuniti navijači turskog kluba. No, ostali su ‘domaći‘ sektori uglavnom prazni što je vjerojatno ostavilo. Možda bi spektakl danas u Grazu, barem kad je atmosfera s tribina u pitanju, bio veći da su organizatori bili malo providniji i osigurali više ulaznica za navijače Hajduka, jer i ono malo što su na oko 16 tisuća mjesta stadionu dali se rasprodalo, a na kraju se samo njih i čulo s tribina.

Drugi puta će pametnije, a opet spektakl je u očima promatrača pa kako je bilo teško ne primijetiti jednu činjenicu tog tipa da su uz aut liniju s klupa upute igračima davale dvije ogromne nogometne veličine, što Gennaro Gattuso i Jose Mourinho svakako jesu. Onako na prvu možda ne idete za tim, ali to je kontekst u kojem bi sigurno svaki navijač Hajduka htio promatrati klub i u službenim utakmicama. Tko god je pratio ‘bijele‘ na gostovanjima, na bilo koji način, sigurno se zaželio europskih, posebice onih u dugim rukavima, pritom ne misleći na ove po sjeveru Europe u ljetno vrijeme.

image
Damir Krajač/Cropix

Europa ljeti dugi niz godina je granica koju ‘bijeli‘ ne mogu prijeći, a Graz je trebao biti simulacija onog što bi čekalo Hajduk u playoffu Konferencijske lige, ili još bolje u skupini tog natjecanja. Vreli ljetni dan, 32-34 Celzija u zraku, 4-5 Puntigamer u čaši, protivnik više razine europskog natjecanje u kojem Hajduk želi igrati skupine i željeni ishod ili rezultat, pobjeda od 1:0, otprilike svi preduvjeti su bili ispunjeni.

U toj simulaciji svatko je na svoj način mogao vidjeti gdje su ‘bijeli‘ u odnosu na četvrtfinalista Konferencijske lige iz prošle sezone. Fenerbahče je put u Konferencijskoj ligi prošle sezone zaključio ispadanjem od kasnijeg osvajača Olympiakosa. Već smo u prijašnjim pripremnim utakmicama ustanovili da one ne mogu biti isključivo mjerilo, ali su vidljivi određeni pokazatelji.

image
Damir Krajač/Cropix

Najlakše objašnjeno ne može ni sve bit dobro nakon Šahtara, kao što ni ne može bit sve savršeno nakon Fenerbahčea, ili sve najgore protiv Radomlja. Međutim, posluže ovakve utakmice za uvid koliko, što i čega još treba da bi se došlo na razinu kojoj Hajduk teži. Kvalitete svakako ima, ali kvantiteta iste je nešto na čemu se treba poraditi do kraja prijelaznog roka. Ta kvaliteta mogao je biti Edin Džeko, kojeg su dosta uspješno čuvali Uremović i Šarlija, ali stigla je i konačna potvrda da do tog transfera neće doći iz usta Hajdukovog bivšeg sportskog direktora Marija Branca koji isti posao radi u Feneru. Što mu treba, Gattuso je već jasno artikulirao nekoliko puta tijekom priprema, a problem krila kad nema Perišića i Sahitija je više nego očigledan. Primjerice danas je na tim pozicijama koristio veznjaka Kalika te mladog desnog beka Đolongu, kojem je to možda prva takva utakmica na toj poziciji. Zato smo još jednom vidjeli kakvu Hajduk ima budućnost u mladom Durdovu koji je ‘bijelima‘ donio danas pobjedu protiv Fenera, a jučer je zabio spektakularno protiv Ruha.

image
Damir Krajač/Cropix

Dojam je da utakmicu koja je zapravo po razini protivnika trebala biti generalka Gattuso tako nije doživio od početka, barem ako suditi po sastavu s kojim je započeo, kao što je upitno hoće li s istom postavom krenuti u novu sezonu ili u ijednoj utakmici tijekom nje. No, to je donekle bio i za očekivati jer je nešto slično najavio nakon pobjede protiv Ruh Lavova, kad je i pojasnio da igračima ostaje još dva tjedna za dokazivanje i još jedna pripremna utakmica. To je period u kojem će donijeti konačnu odluku, a Fener mu je bio potvrda za unutarnju kvalitetu s kojom može računati na početku sezone i nadati se jednom od željenih pojačanja. 

image
Damir Krajač/Cropix
image
Damir Krajač/Cropix
image
Damir Krajač/Cropix
image
Damir Krajač/Cropix
image
Damir Krajač/Cropix
image
Damir Krajač/Cropix
image
Damir Krajač/Cropix
image
Damir Krajač/Cropix
image
Damir Krajač/Cropix
image
Damir Krajač/Cropix
image
Damir Krajač/Cropix
image
Damir Krajač/Cropix
image
Damir Krajač/Cropix
image
Damir Krajač/Cropix
image
Damir Krajač/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
08. rujan 2024 01:40