StoryEditorOCM
Hajdukjunak s kosova

Trijumf Hajduka nad Dinamom žestoko odjeknuo u Srbiji, ali sramotni naslovi Sahitijev gol upleli u politički kontekst

Piše Pero Smolčić
2. listopada 2023. - 08:50

Fantastična atmosfera na Poljudu, krcate tribine, pjesma i razgaljena srca navijača... I velika pobjeda Hajduka protiv Dinama, priča je to koja je žestoko odjeknula Hrvatskom, ali i šire. Priča se o Hajdukovom trijumfu u čitavoj regiji.

Pa tako pišu i kolege iz Srbije, a u naslovima ne mogu bez političkih konotacija.

- Ludnica u Hrvatskoj! Reprezentativac tzv. Kosova rođen u Zemunu srušio Dinamo, kaos i velika pobjeda Hajduka u derbiju - pišu i Blic i Kurir.

Nevjerojatno da srpski mediji sada i utakmice Hajduka koriste u političke svrhe tvrdeći da je Kosovo ‘takozvano‘.

- Nogometaši Hajduka savladali su Dinamo u velikom derbiju hrvatskog prvenstva rezultatom 1:0. Strijelac jedinog gola na Poljudu je reprezentativac tzv. Kosova rođen u Zemunu Emir Sahiti u 59. minutu nakon akcije u tri poteza - stoji u Kurirovom tekstu.

Dok iz Srbije još jednom doznajemo kako im je teško odvojiti sport od politike, Hajduk je ovom utakmicom pokazao zrelost i snagu. Moć da konačno ozbiljno baci rukavicu izazova Dinamu, klubu koji rezultatski dominira u Hrvatskoj već godinama. Očito je kako je u hrvatskom nogometu konačno vjetar polako počeo mijenjati smjer, a priča bi lako mogla završiti uraganom na splitskoj Rivi, tamo negdje pred početak ljeta. Već dvije godine sija na Poljudu ‘Rabuzinovo sunce‘, Hajduk je dva puta zaredom osvajač Kupa, no titula prvaka države ono je što se sanja.

Sramotnom naslovu unatoč, jasno je da su i susjedne države uvidjele rast i iskorak Hajduka, na terenu, ali i čudesna događanja oko kluba. Protekli je tjedan bio povijesni, okončana je saga oko odlaska Luke Vuškovića u Tottenham, potom je Hajduk ‘probio‘ granicu od 100.000 članova i ta priča bubri i dalje, a onda je i u nevjerojatnom ambijentu na Poljudu pao najveći rival - zagrebački Dinamo.

U pripremi utakmice znalo se čuti iz ‘modrog kantuna‘ kako je priča oko članstva u Hajduku ‘patetična‘, i da će oni ‘bijelima‘ očitati lekciju na travnjaku, gdje se u nogometnu na kraju ‘broje mrtvi‘. A što sad?

Ne možemo se oteti dojmu da i u Zagrebu, ali i u ostalim nogometnim središtima u regiji, s neskrivenom dozom ljubomore gledaju prema događanjima na Poljudu. Ono što još nedostaje svakako je titula i ozbiljniji iskorak u Europi. Ali jasno je da Hajduk ima ‘ono nešto‘. Za čime većina ostalih klubova u regiji vapi. I sada, kada se ipak vide naznake da bi titula mogla u Splitu, Dinamo polako gubi tlo pod nogama, a njihovi pristaše ostaju bez argumenata. Još je puno kola do kraja, ali...

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. studeni 2023 15:46