StoryEditorOCM
HajdukKad sam imao 16

Tottenham u Vuškoviću vidi novog Luku. Perišić? Vidit ćemo kakvo će bit‘ vrime na zimu

12. rujna 2023. - 08:56

Dok se ipak još čeka ‘bijeli‘ dim i službeni finiš tog posla, dok klubove uz bijele dresove i dalje veže i zavjet šutnje, prelazak Luke Vuškovića (16) iz Hajduka u Tottenham konta se kao već završen i bit će svakako rekordan izlazni transfer splitskog kluba. To je čini se nedvojbeno, a barata se ciframa od više od 11 iz ovdašnjih izvora do čak 14 milijuna eura odštete koliko spominju pojedini engleski mediji. Tko je tu, a tko nije unaprijed uračunao potencijalne bonuse, koliko god je ukupna cifra izrazita važno, nije taj detalj u svemu tome za ovaj dio ni posve presudan. Kako god okreneš, Hajdukov tinejdžer je novi klupski rekorder. Dosad je ta titula pripadala hrvatskom reprezentativcu Nikoli Vlašiću koji je prema Transfermarktu iz Hajduka u također engleski Everton 2017. godine prešao za 10,8 milijuna eura.

Ne može igrati za Tottenham prije 18. rođendana

Posao će se realizirati izvan termina prijelaznog roka, naknadno će se sve formalizirati, a igrač ostaje u Hajduku (barem) do zime. Klubovi izvan prijelaznog roka mogu potpisati ovaj ugovor, ali se on ne može realizirati odnosno igrač se ne može do zime registrirati za Tottenham. U čemu je još kvaka? Tottenhamu bi se Vušković trebao priključiti tek 2025. godine, odnosno kada napuni 18 godina (u veljači 2025.). Vušković do tada ne može službeno zaigrati za Tottenham, odnosno dobiti radnu dozvolu, prije spomenute 2025., odnosno prije nego što napuni 18 godina. To je posljedica Brexita, pooštrenih pravila za registraciju maloljetnih igrača, a pošto Velika Britanija više nije dio EU.

Dakle, sigurno je da će do zime Vušković i dalje biti Hajdukov, što će biti zanimljivo promatrati pošto u dosadašnjem dijelu sezone nije bio u fokusu zbog ozljede, ali najviše zbog transfera i svega onog što je sa sobom vukao. A onda na zimu slijedi po svemu sudeći posudba u sredinu u kojoj bi se i dalje pripremao za idući korak u karijeri, za odlazak na Otok.

Naravno, u Tottenhamu je već Ivan Perišić, glasna patnja navijača i Uprave Hajduka. Kada bi u suprotnom smjeru krenuo Perišić u gradu pod Marjanom bi vjerojatno odmah krenula fešta, ako ne i proslava naslova prvaka kao da će u tom slučaju ta titula sama doći. No, zasad samo Vušković ide prema Londonu, a Perišić je još pod ugovorom s Tottenhamom do kraja ove sezone. Na zimu će se definitivno opet ugrijati nade među navijačima. Vidjet ćemo kakvo će vrime bit‘ na zimu.

Doveli su i Balea sa 17

Tottenham se već pokazao kao dobra odskočna daska za cijeli niz mladih igrača, a na čemu i sada baziraju svoj rad. Najbolji primjer je Gareth Bale kojeg su također kao vrlo mladog doveli iz Southamptona i te sada već davne 2007. godine kao 17-godišnjaka vrlo lijepo platili, čak 14,7 milijuna eura, što je bila isplativa investicija. Šest godina kasnije su ga prodali Real Madridu za 101 milijun eura. A obitelji Vušković su u Tottenhamu ‘prodali‘ sličnu tu priču o planovima za Lukin razvoj. Bio je veliki interes i drugih engleskih klubova, ranije PSG-a..., ali Vuškovići su navodno inzistirali na Tottenhamu kao najboljem razvojnom projektu za Luku.

U Tottenhamu je igrao i cijeli niz hrvatskih nogometaša, od najpoznatijeg Luke Modrića koji je stigao u London s 22 godine, do Nike Kranjčara, Vedrana Ćorluke, Stipe Pletikose.... A kada su tamo bili zajedno klub je nazivan i Crottenhamom. Najdublji trag ostavio je naravno Modrić. Sada u Vuškoviću Tottenham traži nekog novog Luku. Naravno, ne kao igrača sličnog profila zbog različite pozicije, već vrhunskog talenta čiji bi razvoj potencijalno donio klubu mnogo i na terenu i izvan njega.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. prosinac 2023 08:00