StoryEditor
Hajdukmožeš li razumit

Torcida u korteu ulicama Splita zaključila proslavu svog 70. rođendana: kulminacija je bila na Pjaci gdje je sve i počelo

28. listopada 2020. - 19:54
Tom Dubravec/Cropix

Volimo Hajduk, ovo je savršeno, veseli nas, ništa nam ne smeta - rekao nam je Richard Barus iz Beča koji je sa suprugom i kćerkom prekinuo večeru na štekatu No Stress restorana na Pjaci sinoć točno u 19.50.

Vlasnik restorana Željko Alfirević objasnio im je što se događa što vjerojatno ama baš nikome tko se u tom trenutku zatekao na središnjem gradskom trgu nije trebalo. Torcida je, naime, nastavila slavlje u povodu sedam desetljeća postojanja, obilježeno večer prije ponoćnim vatrometom, točno na mjestu gdje je i "rođena" 1950. godine.

Tzv. korteo navijača započeo je bubnjanjem, hukom i pjesmom "Hajduče, volim teee...", ispaljene su rakete, zapaljene bengalke i dimne, dupkom puna Pjaca se zacrvenjela, zagušila, zaglušila...

Promatrači, neki pod maskama neki bez nje, hvatali su kisik, neki među njima, pogotovo s oni s malom djecom, povukli su se u okolne dućane.

- Ludoga li grada, fenomenalni su... - čujem komentare.

Pregršt mobitela dignuto je u zrak, svi žele zabilježiti trenutak, neki su se od dima skrili u obližnje dućane.

- Tata, nemojmo izać odavde dok ovo ne završi – govori preplašeni dječačić ocu u krilu koji se sklonio u restoran.

Navijačka procesija uz policijsku pratnju krenula je put Vukovarske, da bi se niz Ulicu slobode spustila do Zvonimirove, potom prema Rivi, pa kroz Marmontovu do Prokurativa. Cijelim putem izmjenjivale su se navijačke pjesme, gorile su bengalke, na punktovima su im priskakali mladići paleći dimne. Svaki trenutak bio je pun naboja kao i prvi. Zapravo je sve izgledalo kao na sjevernim tribinama osim što je 60. minuta trajala sat vremena.

Odjekivali su povremeno i topovi, u zrak su se ispaljivale signalne rakete. Grad je izgledao otprilike kao u večeri Silvestrova, štekati na Rivi bili su puni. Sretaaaan ti roooođendaaan, orilo se.

- A šta bi Capak reka na ovo – čujem nekoga da pita tipa do sebe.

- Ma zaboravi ga na tren, zar nam svima to ne triba, brale – odgovara mu ovaj.

- Ne znan, ne znan – vrti prvi zabrinuto glavom.

- A šta ne znaš, pa vi'š da smo vanka, aj opusti se! Ovo nema nigdi na svitu šta Torca more napravit...

Hm, nema.

Opet smo naletjeli na Austrijance s početka teksta, najeli su se, govore nam da su oduševljeni gradom i cijelim događajem.

Very, very crazy!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

27. studeni 2020 09:07