StoryEditorOCM
HajdukU danima sretnim...

To(rcida) je način života. Ako je Hajduk već odavno postao mnogo više od kluba, onda je već odavno i Torcida...

Piše Frane Vulas
28. listopada 2024. - 00:01

Svoj 74. rođendan Torcida je proslavila na subotnjem prvenstvenom susretu s Lokomotivom na Poljudu (2:1 za Hajduk). Na početku susreta još jednom su najžešći navijači Hajduka nadmašili sami sebe spektakularnom koreografijom na sjevernoj tribini. Ukupno su, što na papirićima koje su držali navijači, što na ogradi tribine, napisali onu staru mantru „Otac ulica, majka Torcida”. A u 74. minuti aktivirali su crvene i plave dimne kutije pa je cijeli sjever opet bio u bojama Hajduka. Ipak, najbolja čestitka navijačima bila je pobjeda nad Lokomotivom. Što se Hajduka tiče pripadnici Torcide, ali i svi oni koji se takvima osjećaju u duši, imaju valjda samo jednu želju, da Hajduk do kraja sezone ostane na mjestu na kojem je sada, da nakon 20 godina suše opet bude prvak.

Ipak, formalno će svoj 74. rođendan Torcida proslaviti u ponedjeljak 28. listopada. Na taj dan prije 74 godine, tog 28. listopada 1950. godine, osnovana je Torcida. Priča je opće poznata, ali ponovimo je još jednom da emocije poteknu, jer one su „zajebana stvar”. Momenat je.

image

Koreografija Torcide povodom 100 godina Hajduka 2011. godine

Nikola Vilić/Cropix

Priču su povukli splitski studenti iz Zagreba koji su dolazili na derbi s Crvenom zvezdom na Starom placu koji je te sezone odlučivao o prvaku. Na splitskoj Pjaci je dan prije utakmice odigrane 29. listopada osnovana Torcida, a u derbiju je Hajduk s 2:1 slavio protiv Zvezde u tom predzadnjem kolu, tog prvenstva kojeg će na koncu „bijeli” osvojiti bez poraza. Pobjednički gol, jedan od najvažnijih u povijesti kluba, zabio je Božo Broketa u samom finišu utakmice.

image

Izvještaj u Slobodnoj Dalmaciji od 31. listopada 1950. godine

Arhiv SD

Kontra mraku, kontra sili

Poslije tog susreta mediji naklonjeni vlasti u Beogradu tada su pisali o neregularnim uvjetima u Splitu na tom susretu, atmosferi linča...

- Svojim suviše bučnim navijanjem na utakmici, navijači su pokušali da uliju strah i sucu... - pisalo se između ostalog tada u „Borbi”. Na sve je morao reagirati i Hajduk, objavljeno je to u „Slobodnoj Dalmaciji”. Osnivači Torcide bili su potom sustavno proganjani od strane tadašnje vlasti, zatvarani, premlaćivani. Krenula je represija i prema klubu i njegovom vodstvu, kapetanu Frani Matošiću. Torcida je bila zabranjena... Ali se, baš kao i Hajduk, rodila „iz ljubavi, iz dišpeta, kontra mraku, kontra sili”.

image

Koreografija na subotnjem susretu s Lokomotivom

Tom Dubravec/Cropix

Prošle su od tada već 74 godine. Bilo je boljih, bilo je lošijih godina. Osvajalo se titule, borilo se za ostanak u ligi. Prošao je i Domovinski rat, klub je prolazio sve i svašta, a navijači su uvijek bili uz njega, u dobru i zlu.

Hajduk živi već 113 godina, a živjet će vječno. Torcida ga prati u stopu. Najstarija navijačka skupina u Europi koja je ime dobila po brazilskoj Torcidi. I nikad je neće štufat. I kad gube i kad tuku... Najbolji pokazatelj su brojke, 23 tisuća navijača na "običnom" susretu protiv Lokomotive, 123 tisuće članova Hajduka... Jer Torcida nisu samo njeni članovi. Ako je Hajduk već odavno postao mnogo više od kluba, Torcida je jednako tako već odavno postala prerasla ono što bi navijačka skupina po osnovnoj definiciji trebala biti. To je način života. Možemo napisat što god hoćemo da tu neraskidivu vezu objasnimo, ali najbolje sve opet opisuju stihovi one stare Oliverove „Hajdučke”:

- Znači nan on puno više, nego ća u foje piše.

Ali isto smo vam malo iskopali šta je pisalo u „Slobodnoj” o Torcidi nakon te utakmice s Crvenom zvezdom 1950. godine. Kako je sve počelo...

image

Reakcija Hajduka na pisanje Beogradu naklonjenih medija u Slobodnoj Dalmaciji u studenome 1950. godine

Arhiv SD
image

Torcida

Tom Dubravec/Cropix
image

Dekor na subotnjoj utakmici s Lokomotivom

Tom Dubravec/Cropix
image

Torcida

Tom Dubravec/Cropix
image

Paljenje jugoslavenske zastave na Poljudu 1990. godine

Matko Biljak/Arhiva SD
image

Paljenje jugoslavenske zastave na Poljudu 1990. godine

Matko Biljak/Arhiva SD
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. listopad 2024 00:03