StoryEditorOCM
HajdukKomentar

Tko vrijedi leti, tko leti Dinamo, tko ne leti – Hajduk. Međutim, sve je moglo biti posve drugačije. Možda i bude

Piše Frane Vulas
10. rujna 2024. - 22:05

Hajduk na početku sezone igra loše, da ne idemo još i korak dalje u opisivanju aktualnog trenutka "bijelih". Mnogi navijači izrazito su nezadovoljni, što je i razumljivo. Zbog igara i rezultata.

Ispao je Hajduk iz kvalifikacija Konferencijske lige od vrlo skromnog slovačkog Ružomberoka i kao da se od tog šoka još uvijek momčad nije oporavila. Obrana još solidno i funkcionira, ali kreacija, stvaranje šansi i realizacija poprilično štekaju. U ukupno devet ligaških i europskih utakmica zabio je Hajduk jednako toliko pogodaka. Gol po susretu. Teško je uopće u nekim susretima bilo dokučiti što u ofenzivnom dijelu Hajduk želi i kako to uopće planira ostvariti. Sve to skupa je bilo jako tanko.

S druge strane Dinamo je trenutno nedodirljiv za sve druge konkurente u SuperSport HNL-u. Atomski Dinamo ušao je i u Ligu prvaka. Lova do krova. Zaista, za sve druge domaće rivale Dinamo je posebna kategorija po kvaliteti momčadi, širini kadra, a pogotovo financijskoj moći kluba. Ali opet, mogu se stvari promatrati i ovako. Dinamo „leti”, Hajduk... hmm... "ne leti". Međutim, rezultati su u nogometu jedino pravo mjerilo, kakav umjetnički dojam. Da nije tako onda bi svake godine Ligu prvaka osvajali Liverpool ili Manchester City, a ne Real. A bodovi kažu sljedeće, Dinamo 13, Rijeka i Hajduk po 11 bodova.

image

Ivan Rakitić i Marko Livaja

Božidar Vukičević/Cropix

Dakle, u prijevodu da Hajduk nije skrivio blesavi penal u 97. minuti gostovanja kod Lokomotive iz koje je domaćin izjednačio na 1:1 dva najveća hrvatska kluba bila bi bodovno poravnata. Ili možemo gledati sve i ovako: Da Dinamo u izjednačenom susretu u Osijeku nije zabio za 2:1 pobjedu u 96. minuti imao bi dva boda manje i tri najveća hrvatska kluba bila bi bodovno poravnata. Ili ovako: Ako u petak Hajduk slavi u Maksimiru, preteći će velikog rivala.

Da, sve je nogometno na strani Dinama. Da, Hajduk igra baš loše na početku sezone. Ali ne može i ne smije momčad koja ima Livaju, Rakitića, Pukštasa, Melnjaka, Krovinovića, Uremovića, Šarliju, Sigura... pognutog repa odlaziti u Maksimir. Veliki problem Hajduka ove sezone je ogroman psihološki pad koji traje još od ožujka, kroničan manjak samopouzdanja kod igrača, a najnovije i nove turbulencije u klubu nastale smjenom Nikole Kalinića.

Uz sve objektivne probleme, vrijedi ovaj Hajduk i može mnogo više od onog što u zadnje vrijeme pokazuje.

image

Trener Hajduka Gennaro Gattuso

Paun Paunović/Cropix

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
10. rujan 2024 22:32