StoryEditorOCM
Hajduku trećem pretkolu

Tko su mogući protivnici Hajduka ako put na Farske otoke završi uspješno? Prijeti i nekadašnji veliki talent Bijelih

Piše K. M.
22. srpnja 2024. - 23:12

Hajdukovci su saznali kad i s kim bi mogli igrati nakon prolaza 2. pretkola Konferencijske lige, u kojem igraju s HB Torshavnom. Prolazom kluba s Farskih otoka ‘bijele‘ će u idućem pretkolu čekati ogled s poraženim iz susreta 2. pretkola Europske lige između slovačkog predstavnika MFK Ružomberoka i turskog velikan Trabzonspora. 

Iz ovih dvoboja najizglednije je da će u 3. pretkolu Konferencijske lige Hajduk igrati sa slovačkim predstavnikom, naravno ako predviđamo po omjeru snaga na papiru. No, treba proći i klub iz Torshavna, a trebalo bi se poklopiti da Trabzonspor pobijedi slovačke predstavnike pa ćemo se upoznati s oba potencijalna protivnika ‘bijelih‘ u idućem pretkolu. 

image

Hajdukovci su na pripremama stekli dojam kako se igra u Turskoj

Damir Krajac/Cropix

Trabzonspor nam je na prvu poznatiji i bliži s obzirom na niz poveznica s ovim klubom, kao i pričom od prije dvije sezone kad su osvojili premoćno tursko prvenstvo nakon 38 godina čekanja. U turskom velikanu su trenutno pod ugovorom i tri Hrvata među kojima je bivši hajdukovac Tonio Teklić, a tu su još Borna Barišić i Mislav Oršić. Poveznica s Hajdukom je i Drago Gabrić koji je u ljeto 2009. godine tamo ostvario transfer s Poljuda. Prošlu sezonu započeli su s Nenadom Bjelicom na klupi s kojim je suradnja trajala samo do listopada, a sezonu su završili na trećem mjestu sa 67 bodova, 32 manje od drugoplasiranog Fenerbahčea, tj. 35 manje od prvoplasiranog Galatasaraya. 

image

Tonio Teklić, igrač Trabzonspora i bivši hajdukovac

Damir Krajac/Cropix

Transfermarkt momčad Trabzonspora cijeni na 87,95 milijuna eura, a najskuplji među njima je 24-godišnji zadnji vezni Batista Mendy kojeg cijene na 9,5 milijuna eura. Ružomberok s druge strane popularna nogometna stranica cijeni na ukupno 6,78 milijuna eura, a najskupljeg igrača Tomasa Frühwalda, 21-godišnjeg vratara, na 650 tisuća eura. Stoga je i u kontekstu tih brojki jasno zašto je realnije gledati prema Slovacima kao potencijalnim protivnicima Hajduka u idućem pretkolu, ako se prođe HB Torshavn. 

Hajduk doznao mogućeg protivnika u trećem pretkolu Konferencijske lige, ždrijeb nas nije mazio, prva u gostima

Ružomberok je grad s nešto više od 27 tisuća žitelja po posljednjem popisu stanovništva, a stadion Pod Čebratom, na kojem igra nogometni klub osnovan 1906. godine, broji nešto više od 4800 sjedećih mjesta. Do kvalifikacija Europske lige su došli ove sezone kao osvajači Kupa prošle sezone i u prvom pretkolu su savladali kazahstanski Tobol, kojeg se hajdukovci nerado prisjećaju. U prvoj utakmici doma su slavili 5:2, a u gostima su poraženi s 0:1 što nije bilo dovoljno Kazahstancima za preokret kakav su napravili protiv Hajduka prije tri ljeta. 

Osim Kupa iz prošle sezone, najveći uspjeh Slovaka u povijesti je dupla kruna iz sezone 2005./2006., dok je s druge strane Trabzonspor osvajao sedam puta tursko prvenstvo te devet puta Kup. Ogledi ova dva kluba su na rasporedu u istim datumima kad i Hajduk igra protiv HB Torshavna, a potencijalni susreti Hajduka s jednim od ova dva protivnika u 3. pretkolu na rasporedu su 8. kolovoza u gostima i 15. kolovoza na Poljudu. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
08. rujan 2024 01:28