Hajdukreportaža iz bukurešta

Sve bi dao da je uspio u Hajduku, ali u Dinamu mu ide bolje: 'Može se kontra FCSB-a, probajte, ne predajte se'

Piše Slaven Alfirević
15. kolovoz 2018. - 23:22

Bukurešt na plus 32, dovoljno da bude kao Darko Domijan u pjesmi, "gori zemlja, gori kamen". Steaua je odradila trening, a hajdukovci u hotelu Radisson, koji je im je srcu glavnog grada Rumunjske donosio sreću protiv Dinama i Uniree 2010. godine.

Prosvjedi kontra Vlade i korupcije? Hvala na pitanju, nema ih, Velika Gospa se slavi i u Rumunjskoj, imaju isti kao i mi gregorijanski kalendar, ali i naviku da spajaju praznike pa bi mogli i vikend spojiti bez problema. I prosvjednici sunna blagdanima.

Tko želi kupiti suvenire dobrodošao je u Stari grad, pješačku zonu, tamo se prodaje naveliko, a i kartice se primaju, hvala bogu.

S nama je u društvu Ivan Pešić, nikad dokazani nogometaš Hajduka koji sad igra za Steaui konkurentski Dinamo i provodi nas tu i tamo da osvježimo sjećanja na dvomilijunski Bukurešt koji pamtimo iz slavlja 1994. protiv Steaue (evo je živ hotel Intercontinetal, tadašnje utočište "bijelih"), ali i prolaza protiv Dinama i Uniree 2010. godine.

Gotovo se ispričavamo Pešiću za petice što smo mu ih nizali prošlih godina kad je tražio šansu u Hajduku, ali brate, nije išlo, a i nisu te stavljali na tvoje pravo mjestp, kažemo Pešiću.

- Znam i ja – krotko će Pešić, Vodičanin, sve bi dao da je uspio u Hajduku, ali u Bukureštu, u Dinamu mu je bolje.

- Ma je, čudo je grad, igram dobro, nedavno smo igrali 3:3 protiv Steaue i rekao sam "bijelima", imate šanse, nedavno smo mi kontra FCSB odigrali 3:3, dali smo im tri gola na galamu, može se, probajte, ne predajte se. Obećali su da hoće.

Pešićeva Honda Civic prolazi suvereno alejama grada nekadašnjeg soc-suverena Nicolaea Ceausescu, koji je krvavo zaglavio. Ali je bio strah i trepet, Pariz Istoka od Bukurešta je ziđao. Lako je voziti kad je grad prazan, praznik je, pa i prometa baš i nema. Eto nas učas kod rumunjskog parlamemta.

- Zgrada druga najveća na svijetu, odmah do Pentagona, visoka 90 metara, u dubinu je ukopana 90 metara, ima atomska skloništa, učvršćena po propisima da joj potres od 8,6 po Richteru ne može ništa.

Šalimo se da se zimi ne može zagrijati, snijeg napada do ušiju, ali je onaj tko je postavljao klima-uređaje za ljetne pripeke postao – bogat čovjek.

Kvadratura neizreciva, dokaz kako je socijalistički trudbenik htio sagraditi nešto impozantno po ugledu na rimsku imperiju. Neka se zna.

- Znate li tko se jedini uspio vjenčati u ovoj zgradurini - ispituje nas Pešić, sa osam mjeseci staža u Bukureštu već je domaći.

- Ilie Nastase, Ion Tiriac – nabadamo teniske veličine i mega-bogate ličnosti.

- Griješite. Samo Nadia Comaneci - kaže Pešić i vraća nam u sjećanje rumunjsku gimnastičarku zbog koje se računalni sustav srušio, prije nje nije bila predviđena ocjena 10.0, a suci kad su je gledali nisu se se usudili dati 9.95 nego čistu desetku. Kao da je Bo Derek.

A što ćemo sa Steauom, pitamo Pešića.

- Hajduk samo mora biti hrabar. Rekao sam im u hotelu – kaže nam.

Igra se, da podsjetimo, na stadionu Nationala Arena, to je nekad bio stadion 23. kolovoz na kojemu je Jugoslavija, daleko bilo, pobijedila 6:4 Rumunjsku, a više od tri gola Safeta Sušića u ta doba jeseni 1977. dražio nas je pogodak Dražena Mužinića, rečenog Frfe, koji se vrtio na špici ondašnje Sportske subote. Sjeća li se itko emisije Sportska subota?!

Uglavnom, tu su na istom mjestu sagradili stadion na kojemu Hajduk igra revanš. I tu će se igrati Euro 2020., sadašnje zdanje stadiona Steaua srušit će se, tamo gde je Aljoša Asanović zabio 1994. i gdje je Hajduk 2010. prošao Unireu Urziceni, a "prezident" Joško Svaguša plakao suze radosnice zbog plasmana u Europsku ligu.

To zdanje se ruši i sagradit će se stadion, pogodan za treninge učesnicima Euro 2020...

Ulaznice za Hajduka u rasponu su od 4 do 40 eura, bit će oko 25.000 gledatelja, bit će to paklena atmosfera kontra Hajduka, ne sumnjamo.

Ča je pusta Londra kontra Splitu gradu, bahate se fetivi Splićani. A kad vidite Bukurešt, dvomilijunsku metropolu otrgnutu iz ralja soc-realizma, što bi oni rekli?! Bit će to tvrda bitka, Hajduk sa svojim ponosom i Steaua sa svojim zaleđem.

E da, a gdje vam je Helmut Ducadam, golman nad golmanima, rumunjski Beara koji je donio Kup prvaka 1986. obranivši sve penale kontra Barcelone u Sevilli?

- On je naš počasni predsjednik, ali ovih dana nije u Bukureštu, u Sjedinjenim Američkim je Državama, udaje kćer – reče nam glasnogovornik Catalin.

Šteta. Pozdravite ga. Htjeli smo mu stisnuti šaku. Junak je naših mladih dana i idol da je u nogometu sve moguće. Pa i da socijalistička Zvijezda nadmaši Barcelonu, preko puta u Sevilli.

#HAJDUK#FCSB