StoryEditor

SUDSKA PRESUDA Hajduk mora platiti dva milijuna eura ili mu prijeti stečaj!

Piše PSD.
29. veljače 2012. - 18:53
Milijun i 200.000 američkih dolara plus kamate za menađerske usluge te 2 miljuna i 385.000 kuna parničnog troška mora isplatiti NK „Hajduk“ tužiteljima: A.F.I.S.A., tvrtki sa sjedištem u  Madridu i njenom zakonskom zastupniku Anguelu Castillu. Španjolska tvrtka je u lipnju 1996. godine započela posao posredovanja za transfer tadašnjih igrača „Hajduka“  Mirsada Hibića i Ivice Mornara u FK „Sevilla“ za što joj nikad nije isplaćen ugovoreni dio zarade.Tužba protiv „Hajduka“ podnijeta je 1999. godine međutim nije postojao izravni ugovor između splitskog kluba i španjolske tvrke već su postojala dva ugovora između „Hajduka“ i „Seville“.

Oba navedena ugovora imaju anekse kojima su ugovoreni dodatni iznosi. Temeljni ugovor sadržavao je za Mornara iznos od milijun i pol dolara za transfer uz dodatni iznos od pola milijuna u aneksu. Za Hibića je ugovor o transfer plaćen 800.000dolara plus dodatnih 700.000 dolara predviđenih aneksom. Cjelokupne iznose „Sevilla“ je isplatila „Hajduku“, ali A.F.I.S.A nije dobila svoj dio.

Otegotna okolnost za dokazivanje duga bila je i što je u međuvremenu umro Ante Radić koji je kao zastupnik HNK-a  bio posrednik između „Hajduka“ i Anguela Castilla. A.F.I.S.A je i inače obavljala posredničke poslove prilikom prelaska hrvatskih igrača u Španjolsku.

Prva presuda je na Općinskom sudu u Splitu donijeta 2008. godine, ali je slijedeće godine ukinuta i vraćena na ponovno suđenje. Ponovno je donijeta odluka 2010. godine, ali je prošle godine opet presuda ukinuta i po treći put vraćeno na dodatno utvrđivanje činjenica. Sporna pitanja su bila: je li ugovor sklopljen, je li Vedran Rožić, koji je svjedočio na sudu,  prekoračio ovlasti te pitanje licenci.

Kada je konačno neosporno utvrđeno postojanje dugovanja za posredničke poslove, Županijski sud u Splitu potvrdio je Hajdukov dug i pravomoćno naložio isplatu. Kamate na Milijun i 200.000 dolara računaju se od 02. srpnja 1997. godine.KATARINA MARIĆ BANJE
FOTO: CROPIX
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
08. kolovoz 2022 22:27