StoryEditor
Hajduksvjedočio marko bekavac

Suđenje bivšim čelnicima Hajduka: Buljan i Rožić darivali sve redom

Piše PSD.
16. siječnja 2013. - 11:03
 Činjenica je da je u NK Hajduku bilo nepravilnosti na koje sam ukazao i ja i izvješće Nadzornog odbora kojemu sam predsjedao. Žiroračun Hajduka je u tom razdoblju bio blokiran, a Hajduk je poslovao preko inozemnog računa u Austriji. Primarni je problem bilo što određene isplate, odnosno uplate, koje je Hajduk provodio nisu adekvatno dokumentirane. To se može pripisati neiskustvu optuženika Rožića i Buljana koji su bili veliki nogometaši, ali nisu imali iskustva u vođenju jedne takve organizacije kao što je veliki nogometni klub.

Kazao je to bivši predsjednik NO-a Hajduka Marko Bekavac svjedočeći na Županijskom sudu u Splitu u nastavku suđenja bivšim čelnicima “bilih” Vedranu Rožiću i Ivanu Buljanu, kojima se sudi zbog optužbi za malverzacije s novcem iz tzv. crne blagajne kluba u razdoblju od 1992. do 1997. godine.
– Primjer jedne isplate, a koja nije dokumentirana, jest da sam kao šef inspekcijskih službi Splitsko-dalmatinske županije odlučio značajnu količinu ribe koja je zaplijenjena na ribarnici donirati Zajednici “Susret” u Cisti Velikoj.

Jedan od mojih poznanika obratio se za pomoć Hajduku da se kupe dva frižidera, pa je Buljan kao tehnički direktor Hajduka otišao u dućan i u ime kluba kupio dva frižidera za smještaj zaplijenjene ribe. Poslije sam kao predsjednik NO-a tražio dokumentaciju u vezi s kupnjom tih frižidera, ali je nisam našao. Vjerojatno je tako bilo i mnogo drugih situacija kad je Hajduk opravdano vršio isplate, a iste nisu dokumentirane – kazao je Bekavac. Rekao je i da mu je poznato da je Hajduk u vrijeme Domovinskog rata i poslije imao niz donacija.
– Poznato mi je da je Hajduk imao i neke donacije HV-u, a donirao je i sredstva za kupnju službenog BMW-a Policijskoj upravi. No, osnovni je problem što Hajduk sredstva za te donacije nije opravdao kroz odgovarajuću dokumentaciju – posvjedočio je Bekavac.

Osim njega, svjedočili su i bivši Hajdukovi nogometaši Dean Računica, Tomislav Erceg, Ante Miše, Darko Butorović te Mate Andabaka, vlasnik obrta “Andabaka”, koji je, kako je kazao, bio “prijatelj Hajduka”.
Računica, Erceg i Butorović su kazali da od svojih transfera iz Hajduka u strane klubove nisu ništa dobili jer su time isplatili ono što je Hajduk u njih uložio, a Miše je kazao da je on 70 posto od transfera u NK Vitesse dobio na svoj račun u Švicarskoj.

Andabaka je ispričao i zanimljivu priču vezanu uz isplate za “specijalne namjene” koje koristi svaki klub.
– Jednom sam s momčadi i fukcionarima Hajduka putovao u Moskvu i vidio sam kako je Kaleb (Bartul Kaleb, jedan od prvotno optuženih koji je prije početka suđenja umro) hotelski račun za piće i druge usluge hotela za igrače platio gotovinom. Rekao je da se to plaća iz sredstava “specijalne namjene”. Pitao sam ga hoće li hotelski račun priložiti u odgovarajuću dokumentaciju kluba, a on mi je odgovorio: “Moj Mate, a kako ćemo mi sve to pravdati u klubu. To je veoma komplicirano, skoro nemoguće” – posvjedočio je Andabaka.


V. URUKALO
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

24. rujan 2020 05:23