StoryEditor
Hajdukprava kartonijada

Sudačka ekspertiza utakmice na Poljudu: 'Svirao bih jedanaesterac za Goricu, a Eduok i Ismajli nisu smjeli 'požutjeti''

20. kolovoza 2019. - 13:04

Nakon arbitraže Marka Matoca u Koprivnici, podigla se prašina i nakon sviranja Marina Vidulina u ogledu Hajduka i Gorice.

Gosti su tražili penal pri rezultatu 0:0. U Hajduku smatraju da je ranije trebao isključiti Ndiayea, da je pretjerao s kartonima “bijelima”. Drugi susret zaredom igrači Hajduka dobili su pet žutih kartona, uz jedan crveni u Koprivnici.

Pred derbi u Osijeku petorici prijeti preskakanje derbija s Dinamom na Poljudu ili možda potom onog u Rijeci. U pitanju su Caktaš, Ismajli, Eduok, Barry i Kalik. Za komentar suđenja zamolili smo eksperta Gorana Tenžeru.

- Na suđenje i ponašanje igrača utjecala je situacija iz 15. minute kada je sudac po mom mišljenju trebao dosuditi kazneni udarac za goste. U neuspješnom pokušaju da dođe do lopte vratar Hajduka rukama je sapleo protivničkoga igrača koji je praktički dolazio u posjed lopte. Glavni sudac nije mogao dobro kontrolirati ovu situaciju jer je nakon odigrane duge lopte gostiju ostao značajno udaljen, preko tridesetak metara.

- Stoga pretpostavljam da se oslonio na procjenu pomoćnoga suca. Činjenica je da vratar Hajduka nije igrao loptom, a ako su suci držali da napadač provocira prekršaj tada je isti trebao biti opomenut. Da je sudac dosudio kazneni udarac, disciplinska mjera opomene bi bila primjerena jer je vratar bio u pokušaju da igra loptom.
Potom se osvrnuo na Ndiayea, “žuticu”...

U prekršajima prednjačili Lovrić i Ndiaye

- U daljnjem tijeku utakmice, a posebno nakon vodstva Hajduka, igrači gostiju su postali značajno nervozni kako u prigovaranju tako i u broju i intenzitetu prekršaja u čemu su prednjačili Lovrić i Ndiaye. Sudac to nije odmah prepoznao tako da mu je igra povremeno izmicala iz kontrole, a disciplinske mjere nisu uvijek dosljedno primjenjivane.

- Mišljenja sam da Eduok pa i Ismajli nisu napravili prekršaje koji za koje bi trebali biti opomenuti. S druge strane igrač gostiju Ndiaye je trebao biti isključen već kod starta na Nejašmiću kada je opomenut jer se radilo o namjernom udaranju i to nakon što je sudac zaustavio igru zbog prekršaja na Barryju. U svakom slučaju na Poljudu se nastavljaju zanimljive utakmice kako po samoj igri tako, u iščekivanju VAR-a, i po sudačkim odlukama – zaključio je Tenžera.

Ekspertizu suđenja na ovim stupcima radio je i nakon susreta Slaven Belupa i Hajduka (2:1), a i tada je nabrojao pogreške suca. Međutim, omaškom je u posljednjoj rečenici, suprotno tonu ekspertize, izašlo kako je unatoč pobrojanom sudac Matoc zadovoljio, a trebalo je stajati nije zadovoljio. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

18. rujan 2020 19:40