StoryEditorOCM
Hajdukizgledaju bolje

Što je Kopić uradio Hajduku? Kameleon baluna za svakog ima protuigru

1. prosinca 2017. - 23:00
hajduk_osijekvb6-251117

Željko Kopić je promijenio Hajduka na bolje, dvije pobjede u gostima s dva razlike, protiv Istre u Puli i sad u Osijeku sa po 3:1, daju kredibilitet treneru da nastavi rad smireno i s punom koncentracijom. Zaslužio je. Ušao je u polufinale kupa. To se tražilo...

Ušao je u turbulentno razdoblje i čvrsto uzeo timun u ruke ekipe koja je taman gubila tlo pod nogama; dospjela na minus 12 od Dinama, uz očitu namjeru navijača da okrenu leđa i od takve momčadi i od uprave koju ih je takve, nikakve, selektirala.

Nije li problem doista bio u treneru? Joan Carrillo je u trenutku dobro vodio momčad, da bi potom vidljivo ispustio uzde kočije iz svojih ruku...

Kako god, preokret u režiji Željka Kopića je vidljiv, posebice nakon što je Hajduk prekinuo post u Osijeku, te izborio šansu u kupu, trofeju što ga nije osvojio još tamo od 2013. godine.

Ždrijeb jedine polufinalne utakmice koja će se igrati 28. veljače može biti milostiv prema Hajduku, da izbjegne Dinamo ili Rijeku i onda ga eto odmah u velikom finalu u Vinkovcima, krajem svibnja.

Nego, što je to Kopić uradio?

1. MAJSTOR TAKTIKE – momčad je dobila natjecateljski štih. Prije je dugo tražila put do igre, Carrillo je bio trener koji je tražio posjed lopte i provođenje ideje u igri koja se nije nužno oslanjala na rezultat kao glavni cilj. Nego, mi igramo, pa ćemo kroz igru doći do pobjede. Eventualno. Često je i sve češće zapinjao sa svojom idejom u slijepu ulicu. Igra bi se pogubila u zamkama protivničke momčadi, pa bi utakmica protekla, a da se navijač pitao što to Hajduk zapravo hoće, koja mu je ideja u igri. Beskonačan posjed lopte nije davao rezultate ni glede ritma utakmice, intenziteta, niti bi se šanse stvarale.

Kopić se nije libio sad u Osijeku igru stabilizirati sa 5 – 3 – 2 u nastavku, kad se Gentsoglou povukao na zadnjeg igrača obrane. Dakle, znao je da Osječane može udariti iz kontre. Nasuprot ranijim utakmicama kad je Osijek bio taj koji je kontrirao Hajduka. Sjetite se prethodne utakmice u Vrtu kad je Hajduk popio poraz u kontri u zadnjoj minuti. Sad je bilo obratno. Dakle, vrlo pragmatično lice Željka Kopića, nadmudrio je Zorana Zekića.

2. SKAUTIRANJE PROTIVNIKA – Kopić je od onih trenera koji podijeli striktne zadatke pojedincima i oni koji ga znaju, s pomoćnicima Bašićem i Golemom, tvrde nam kako podijeli po nekoliko papira prvotimcima s natuknicama da znaju što se od njih očekuje i traži i kakve su karakteristike njihovih suparnika. O tome "bijeli" ne govore, ali znaju se navade Kopića koji se maksimalno koncentrira na protivnika, pa tek onda sa svojom momčadi traži put do pobjede. U Osijeku je sad, baš kao i nekidan protiv Osijeka u Poljudu, mijenjao nekoliko postavki igre. U Osijeku je bilo posebno upečatljivo. Gol Ohandze u polukontri Ercega. Drugi gol nakon kornera, rezana lopta T. Bašića i zna se gdje Nižić utrčava kao zvonik. I onda na kraju kontre iz duboke obrane koje su mogle Osijek potući i više od 3:1. A sve to izlazi iz skautiranja protivnika. Prije bi se Carrillo posvetio samo posjedu lopte i traženju vlastite ideje i često znao ispasti naivan.

3. PSIHO-FIZIČKO DJELOVANJE – nema Gigi Febbrari čarobni štapić, niti se moglo u 15 dana nešto ključno preokrenuti, ali Kopić je očito svojim radom unio neku novi dimenziju poštovanja; onako kako to nova metla bolje mete. Igrači su pozitivno odgovorili, očito željni promjene. U to ime su pronašli i dodatnu snagu. Dolazak Kopića donio je injekciju na psiho-fizičkom planu i - kako kažu - daj Bože da se samo dokopa zimske pauze, bit će to pripreme kakve Hajduk u zadnje vrijeme nije imao! Da, još jedne pripreme bolje nego ikad(?!), ali doista drugačije. S naglaskom da Hajduk bude perfektno fizički pripremljen kao u doba jednog Miše Krstičevića.

4. AKTER, PROTAGONIST POMIRENJA – nakon pobjede je bez krzmanja otišao do navijača, a igrači su ostali na pola puta. Navodno se s navijačke tribine megafonom poručilo "ne treba vam dolaziti". Ništa od pomirenja. Megafon, doduše, nismo čuli, ali zato jesmo Kopića kako je relativno zadovoljan nakon susreta s navijačima na ogradi otvoreno govorio: "Želimo popraviti, izgladiti odnos s navijačima, naravno da nam trebaju, a mi ćemo se potruditi ponašanjem, igrama i rezultatom vratiti povjerenje".

Dakle, čvrst gard i autoritet. Nije Kopić populist, međutim, situacija je bremenita. I na tom planu Hajduku je dobrodošao frontman sa stavom.

Kopić je čvrsto zgrabio volan ili kormilo i Hajduka izvodi s hrapave ceste na auto-put. Strateg različitih impostacija, taktičar koji skautira do detalja, fizički će tek pripremiti momčad bolje nego dosad, a psihološki se postavlja kao autoritet.

Sve je to uspio kroz spasonosnu utakmicu u Osijeku. Potreban je i momčadi i navijačima i Kosu i Nadzornom odboru. Čini se kao pun pogodak. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
30. rujan 2023 09:11