StoryEditorOCM
Hajduknije se krio

Što je Jakobušić radio u Parizu? Navijače Hajduka samo zanima odlazi li Vušković, ovo je najrealniji scenarij

5. lipnja 2023. - 09:08

Lukša Jakobušić ‘uhvaćen’ je na Parku prinčeva. Kamere i fotoaparati su ga ulovili u svečanoj loži na posljednjoj, oproštajnoj utakmici Lionela Messija za pariški klub, u šokantnom 2:3 domaćem porazu od Clermonta.

Sjedio je tamo negdje iza Novaka Đokovića i društva. I odmah su, naravno, krenule špekulacije kako je to novi znak da će mladi Luka Vušković karijeru nastaviti u PSG-u. Uostalom, tamo ga je dio medija već i prodao prije nekih cca mjesec dana za cca 12 milijuna eura odštete. Sve ide u smjeru odlaska 16-godišnjeg talenta s Poljuda, ali zapravo ništa se još definitivno ipak ne zna. Pa tako ni je li njegova nova destinacija baš PSG, odnosno neki klub kojem bi ga potom ‘parkirao’ na posudbi, kaljenju, da stječe iskustvo.

Iza Đokovića se nitko ne krije

Predsjednik uprave Hajduka Jakobušić nije se krio u Parizu, da jest ne bi se onda niti pojavio na susretu, u loži, na susretu koji se pratio s velikim iščekivanjem jer je bio Argentinčev oproštajni u gradu svjetlosti. A kamoli iza možda i najboljeg tenisača svih vremena Đokovića koji je magnet za kamere, medije, a neki bi rekli i štošta drugo. Nije nikakva tajna da PSG želi Vuškovića, između ostalih klubova. Ali je opet poprilično odjeknulo kada se ispostavilo kako je na fotografijama iz lože, iza Đokovića i njegove obitelji, blizu predsjednika PSG-a Nassera Al-Khelaifija, NBA zvijezde iz Minnesota Timberwolvesa francuskog reprezentativca Rudyja Goberta i – Jakobušić. Zanimljivo društvo, nema što.

Prava je istina da ovo nije bio prvi Jakobušićev boravak u Parizu. A po svemu ni posljednji. U dobrim je odnosima s prvim čovjekom Parižana, koji su pak zainteresirani za Hajdukovog dragulja Vuškovića, baš kao i neki drugi europski velikani poput Manchester Cityja, Arsenala... No, prava je istina i da nije sigurno Jakobušić u glavnom gradu Francuske isključivo zbog Messija ili da bi gledao Roland Garros, Novaka Đokovića. Messi je otišao iz PSG-a. Pa su onda krenuli duhoviti, ali predvidljivi komentari po društvenim mrežama: ‘Leo, vrime je!’. Baš kao što se oprostio od PSG-a i Sergio Ramos, a prema pisanju francuskih medija na izlaznim vratima su i Neymar, Marco Verratti... Dolazi li Vušković, kao talent za budućnost?

image
Tom Dubravec/Cropix

Realan scenarij je skori transfer

Naravno, takve paralele su neumjesne. Messi je najbolji nogometaš svih vremena, Ramos, Neymar..., svjetske veličine. Vušković je samo talent pred kojim je svijetla budućnost, momčić koji se tek treba dokazivati. Vjerojatno u tom remontu u PSG-u razmišljaju i dugoročno, žele dovesti mlade igrače od kojih bi na neke mogli računati u dogledno vrijeme.

Navijačima Hajduka se to možda neće svidjeti, ali najrealniji scenariji ovog ljeta je da najmlađi strijelac u povijesti Hajduka Vušković ode s Poljuda. Taj transfer ovih dana se čini vrlo izvjestan. Nije lako odbiti poziv(e) nekih od europskih velikana, ni klubu ni igraču, neovisno o redoslijedu. Nije stvar ni samo financijske prirode, makar da se na lažemo očekuje se, nada se, priželjkuje se odšteta od osam znamenki. Tko će to reći neću PSG-u ili Cityju koji uz to nude milijune odštete? A to igraču otvara vrata nekog novog svijeta, europskog vrha, Hajduku suradnje s nekim od najvećih europskih klubova...

Razumljiv rasplet

S druge strane treba gledati i širu sliku. Stariji Lukin brat Mario i dalje se bori za svoju karijeru zbog optužbi za korištenje dopinga. Njegova karijera, pa čak i život je na prekretnici. Prvotno je kažnjen s dvije godine zabrane igranja na što se žalio. Sve to košta živaca i – novca. Vrhunski odvjetnici nisu jeftini. Zato koja god odluka bila obitelj i kluba koji će je zajedno donijeti na koncu, treba je maksimalno razumjeti i poštivati. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 05:47