StoryEditorOCM
Hajduklegenda hajduka

Srbi se raspisali o hrvatskom Rambu, s deset tisuća ljudi umarširao u Beograd i postao heroj o kojem se priča i danas

Piše SPORT SD
26. prosinca 2023. - 16:50

Puno je velikih i slavnih utakmica Hajduka u povijesti, a jedna od najposebnijih, o kojoj se priča i danas je finale Kupa 1987. godine. Tada su za trofej igrali Hajduk i Rijeka na stadionu JNA u Beogradu. Hajduk je tada nakon "bezbroj" jedanaesteraca slavio ponajviše zahvaljujući legendarnom vrataru Zoranu Varvodiću, a utakmice i junaka tog dana su se prisjetili i u Srbiji.

Pa mu je tako Kurir posvetio tekst naziva "Hrvatski Rambo postao junak u Beogradu! U Humsku stiglo 10.000 Splićana! Zbog onoga što je uradio nosili su ga na ramenima!"

Tada je na stadionu bilo nešto više od 10.000 navijača Hajduka i nešto manje Riječana, a taj dan se uzima kao i dan osnutka Armade, navijačke skupine koja prati Rijeku, ali su se zbog Varvodića tog dana u Hrvatsku vratili razočarani.

"Nakon 120 minuta na semaforu je stajalo 1:1, au maratonskoj seriji jedanaesteraca izvedena su 22 udarca s bijele točke. Hajduk je slavio 10:9, ponajviše zahvaljujući legendarnom vrataru Zoranu Varvodiću. U završnici lude serije jedanaesteraca Miloš Bursać nije zabio pogodak, ali tada je Rijekin vratar Mauro Ravnić propustio priliku donijeti pobjedu svojoj momčadi.

Uslijedili su trenuci magije Varvodića. Najprije je obranio jedanaesterac Robertu Paliski, a onda je bio precizan s bijele točke za pobjedu Hajduka i veliko slavlje brojnih navijača", podsjetio se utakmice Kurir.

- Inače, na utakmicama je branio Mladen Pralija i to fenomenalno. Tih je godina bio u odličnoj formi, ali već u polufinalu protiv Crvene zvezde, kad je došlo do izvođenja jedanaesteraca, pomoćni trener Marin Kovačić nagovorio je šefa Josipa Skoblara da mene stavi na gol. Kovačić je znao da ih odlično branim, da ih vježbam. S Asanovićem sam vježbao nakon svakog treninga i to je bilo za okladu. Asanović je pucao nepogrešivo, tu sam puno naučio. A znao sam i dobro pucati. prijavio sam. Nije penal, to je samo sreća, to je lutrija, to je i nogometni element – ​​rekao je Varvodić nakon utakmice i dodao: – Ipak, velika je hrabrost trenera Skoblara što mi je nakon ovako dobrih obrana Pralije tijekom utakmice ukazao povjerenje braniti u kaznenim udarcima.

"Nekoliko vlakova koji su se satima vraćali iz Beograda na splitskom je kolodvoru dočekala cijela ekipa koja je ranije stigla zrakoplovom. Fešta u Splitu bila je velika i trajala je danima. Zorana Varvodića navijači su nosili na ramenima, a okupljeni su orili: ‘Rambo, Rambo‘ ", prisjetio se Kurir.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. travanj 2024 17:48