StoryEditorOCM
Hajdukluka vušković

Skoro dva metra savršene tehnike: najmlađeg debitanta u seniorskoj momčadi Hajduka smatraju jednim od najvećih talenata svog uzrasta u Europi

28. rujna 2022. - 20:58

Ajme, nemojte mu sad napunit glavu, super je talenat, ali je još dite...

Klasična je priča kad netko super-darovit izroni na površinu, a kad debitira sa 15 godina, sedam mjeseci i jednim danom u dresu prvotimaca Hajduka i postane rekorder, naravno da zaslužuje priču.

Luka Vušković, o njemu je riječ, rođen je 15. veljače 2007. godine i promoviran je već po portalima kao najveći talenat svoga uzrasta u europskim razmjerima. Skauti diljem Europe natječu se u komplimentima spram Hajdukova talenta. Na koga im nalikuje: to bi mogao bit novi Gerard Pique! Ima Hajduk upita za Luku sa svih strana Europe!

Luka Vušković ide stopama pradjeda, djeda, oca i brata, poznata je priča obitelji Vušković u kojoj su s koljena na koljeno bili i igrali u Hajduku, Marko, Mario, Danijel i Mario.

Stranica Football Talent Scout ga opisuje:

- Kompletan, dominantan i elegantan stoper, on je savršena kombinacija klasičnog stopera i braniča koji zna igrati s loptom. Ima vrlo dobar omjer tjelesne mase, fizičke snage, izdržljivosti i prirodne kondicije. Ima vrlo dobru koordinaciju i rad nogu za igrača njegove visine. Poznat je po svojem osjećaju za prostor i razumijevanju igre...

Trener juniora Hajduka Marijan Budimir priključio je Luku preko reda iz kadeta juniorima, a sad ga je Mislav Karoglan, trener prve momčadi uzeo s ostalim juniorima da nastupe i za prvu momčad.

Igra sad stalno među starijima, već u juniorskom uzrastu, na sceni Lige mladih UEFA najmlađi je, suparnici su mu i po nekoliko godina stariji.

Istodobno, poklopilo se da mu je pet i pol godina stariji brat Mario (rođen 16. studenoga 2001.), etabliran već kao stoper Hamburgera, odlično odigrao protiv Danske za mladu reprezentaciju Hrvatske, te izborio plasman na Euro.

Njemački Bild je napisao:

- Znamo već da je Mario Vušković jedan od najboljih braniča lige. Dođe li do transfera, idućeg ljeta mogao bi HSV-u donijet više milijuna eura, no još jedan Vušković raste u njegovoj sjeni. Brat Luka, također stoper, upravo je debitirao za splitski Hajduk – dobar glas se i do Bilda čuje.

Svakako posebni dani za obitelj Vušković, za oca Danijela, bivšeg nogometaša „bijelih” koji sada u Poljudu vodi prednatjecatelje, dječake od 10 godina...

Mario ima 190 centimetara, Luka nekoliko više, negdje i do 195 piše. S tom svojom gotovo košarkaškom visinom Luka sjajno barata balunom.

Ivan Gudelj, trener i instruktor mladih u Savezu, bio je i u Opuzenu:

- Rijetko se dogodi da netko tako visok ima izvrsnu tehniku. Oni su svi na isti kalup, otac Danijel, pa brat Mario i sad Luka. Perspektiva ogromna. Koordinacija je najvažnija za tu visinu, a on je ima besprijekornu. Imali smo dva brata Vujovića, Zlatka i Zorana, na različitim pozicijama u momčadi, a sad su tu Mario i Luka, na istoj poziciji, obojica stoperi. Ne znaš koji će bit bolji – kaže Gudelj.

Mario je mirniji tip, dobar kao kruh, svi će reći, a Luka je malo živahniji, otvoreniji, berekin u pozitivnom smislu riječi.

Jedno im je zajedničko: fanatici su rada. Obojica za trening daju sve od sebe i žele dodatno radit na sebi i usavršavati se.

Obojica su počela u Splita, kad je Luka počinjao, ocu Danijelu su tamo bili prijatelji Vlado Babić, Dragan Mitić, Boro Perkov, oni su krenuli u rad s Lukom. Onda ga je Hajduk zapazio, kao i Marija... I dalje se povijest piše...

Mario Vušković: ‘Luka zna što ja mislim‘

Lukin stariji brat Mario Vušković taman je stigao na trening u Hamburg, automobilom iz Danske, Mario prima čestitke za prolaz mlade Hrvatske na Euro, na pogotku s bijele točke. Čestitali su braća jedan drugome, javio nam se Mario:

- Hvala na čestitkama za Euro, zaslužili smo ga. Za penal nije bilo problema, pucam ih je i za Hamburger. A svaki dan se čujem s Lukom, kako ne, znam da je ogroman talenat – smije se Mario. - Luka zna što ja mislim: samo da nastavi maksimalno radit i da bude ozbiljan kao i do sada – stariji brat vodi računa o mlađem.

Roko Kurtović: ‘Izuzetan je potencijal‘

Roko Kurtović, donedavna trener u Hajdukovoj Akademiji, a inače unuk Tomislava Ivića, trenirao je Luku u Hajdukovim mlađim uzrastima, kad je Luka došao iz Splita. Danas Roko više nije u Poljudu, traži svoj trenerski put prema seniorima. Oduševljen je kako se „mali veliki” razvija:

- Izuzetan je potencijal... Došao je iz Splita i ja sam ga vodio prvo vrijeme u Hajduku. Odmah me se dojmilo kako je jak na balunu, izvrsne tehnike i snažan u duelu, ima fenomenalan pregled igre i sve su to odlike da izraste u osobitog obrambenog igrača.

Roko dodaje, da bi ga što bolje oslikao:

- Miran je s balunom, ima baš naglašenu mirnoću i kontrolu lopte. Dominantan je fizički. Na prekidima zna dat gol, a postiže golove i šutem izvana. Bitno je da s tom visinom ima i odličnu koordinaciju pokreta – nahvalio ga je trener Roko Kurtović.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. studeni 2022 01:11