StoryEditor
Hajduknikako da krene...

Sastanak klubova u vezi Udruge prvoligaša je otkazan: hoće li već na prvoj točki pasti u vodu normalizacija odnosa Hajduka i Saveza?

5. listopada 2019. - 14:55

Sastanak klubova, desetorice prvoligaša glede nove, buduće Udruge prvoligaša je otkazan, zapravo odgođen, ali prva pomisao kad to čujete jest da je Hajduk – izigran, međutim nemojmo žurit...

Opet ništa od sastanka, a trebao je biti održan 4. listopada, jučer. No, u utorak navečer je stigla informacija da se sastanak odgađa jer nekim klubovima termin ipak ne odgovara, nije prikladan.

Kojim klubovima? Hoće li se tako uvijek naći netko tko će - bojkotirati? Jesu li to Dinamo i Osijek, koji u suštini, navodno, ne dijele Hajdukovo pregnuće oko novih zamisli, zapravo starih ideja povratka Udruzi prvoligaša?

Točna informacija glasi da su dolazak otkazali Istra 1961 i Inter Zaprešić jer su jučer igrali u Puli, te Varaždin koji je jučer putovao na današnji meč protiv Hajduka u Splitu.

Pa sad, kako se to baš dogodilo da nisu mogli nekoga delegirati u Zagreb na sastanak, možemo špekulirati, oni su poslali ispričnicu Marijanu Kustiću i Robertu Markulinu koji su inicijatori sastanka...

Podsjetimo, formiranje/odnova Udruge prvoligaša je prvi od sedam krucijalnih uvjeta što ih je Hajduk još davnih dana postavio u cilju normalizacije debelo zahlađenih odnosa s Hrvatskim nogometnim savezom. Marijan Kustić, izvršni predsjednik se zauzeo da krene procedura oko obnove Udruge prvoligaša, ali je ne može on dekretom nametnuti. Klubove nutka da se nađu, razgovaraju, dogovore.

Podsjetimo, u srpnju je još održan inicijalni sastanak svih klubova. Našli su se svi na početku sezone, a dopredsjednik Hajduka Lukša Jakobušić je kolegama opširno elaborirao “evo zašto je dobro da se Udruga obnovi”, zbog marketinških i inih prava.

Nakon toga potreban je drugi sastanak, taj koji je trebao biti u rujnu, a zakazan jučer 4. listopada, pa odgođen, da bi se povela rasprava i komentiralo glede Hajdukovih/Jakobušićevih prijedloga, da bi se onda tek na trećem sastanka klubovi glasovanjem izjasnili...

Ionako bi Udruga, ako se dogovore, krenula od idućeg ljeta, prema tome i nije neka žurba, osim što je loš, trpak osjećaj da se pokušaju Hajduka u stvari ne primaju aklamacijom. Nego im, možda, čak i prepreke postavljaju! A tu Marijan Kustić ni uz najbolju volju ne može diktirati sve svima.

Hoće li onda na prvoj točki pasti u vodu normalizacija Hajduka sa Savezom, da ne spominjemo još i kadroviranje po sudačkoj komisiji itd.

Uglavnom, ako je netko očekivao da će se Udruga oformiti do utakmice Hrvatska – Mađarska, takva nadanja nisu ni bila realna, niti ih je tko obećao. Na stranu i dojam da je Hajduk opet izigran jer su neki klubovi otkazali sastanak.

U Savezu nam pak tvrde kako će taj drugi, nesuđeni jučerašnji sastanak klubova na temu obnove Udruge prvoligaša bit zakazan vrlo skoro, samo da prođe gungula oko utakmice Hrvatska – Mađarska, idućeg tjedna nije realno očekivati novi termin. Ali, bit će. Procedura će se ispoštovati.

Ako ide sporovozno ne znači da neće biti. Kao što ne znači ni da će biti.

Pitanje je kompleksno, a nije nemoguće misliti da će Hajduk imati oponente samo zato što to baš on, Hajduk predlaže, bez obzira na argumente. No, možda je i takav stav plod paranoje.

'Rasprava o mogućnostima koordiniranog rada klubova'

Klubovi su opravdano otkazali, Varaždin jer ide u Split u subotu, a mislili su da će igrati u nedjelju, te Istra i Inter jer su jučer igrali svoju utakmicu. Nadamo se da će sve bit brzo uskladit, rečeno nam je.

Sastanak su sazvali Marijan Kustić, izvršni direktor, te Robert Markulin, predsjednik Komisije za profesionalni nogomet.

Razgovor nije najavljen samo za formiranje Udruge, nego je točan naziv za poziv na sastanak, “rasprava o mogućnostima koordiniranog rada klubova”.

Konkretno:

1. Je li to Komisija koja već postoji pri HNS-u, a Hajduk u njoj ne želi radit, ni sudjelovat?

2. Ili je to odvojena Udruga koju bi Hajduk htio i elaborirao je o tome već na sjednici u srpnju.

Izdvojeno

06. kolovoz 2020 09:28