StoryEditor
Hajduknapunili im blagajnu i razgalili srca

Reportaža iz Viteza: većina za Hajduk, ostatak za Sarajevo

7. listopada 2017. - 23:53
RMT_1026.JPG

Sve je stalo u stih pjesme TBF-a:
- Ništa mi neće ovi dan pokvarit...

A najmanje kiša koja je padala doista kao iz kabla na Lašvansku dolinu i natapala Vitez, ali su joj vitezovi i hajduci i te kako prkosili. Ne može kiša pokvarit feštu čekanu sedam desetljeća!

Vitez je dočekao u jednom danu i Hajduk, omiljeni klub, kako reče spiker s razglasa, prvi put u 70 godina postojanja Viteza, te ujedno Branka Karačića, nekadašnjeg igrača Hajduka koji im kao trener dolazi po drugi put kao spasitelj.

- Hvala bogu da je došao Karačić, bio već jednom i svi zadovoljni s njim – kaže nam lokalni kroničar Zvonimir Čilić. 

- A o Hajduku što da kažem, toliko smo ga dugo čekali. I dočekali.

Računali su domaćini da će prodati oko 3500 ulaznica, možda još više, što je po cijeni od 40 kuna, tj. 10 konvertibilnih maraka ravno zaradi od cca 18.000 eura. To im je najbolji poklon što im je mogao donijeti Hajduk, osvježenje u blagajnu.

Nije bilo toliko ljudi, jer kiša je neumitno padala, možda su mnogi ulaznicu kupili, pa nisu došli, ne bi bilo čudo. A na glavnoj tribini čak su i dijelili kišobrane, ne bi li ohrabrili one koji su se nećkali, jer pokrivenih tribina nema. A ipak je to Hajduk i to je još došao i Ohandza i Radošević i Hamza Barry i Borja Lopez, bogami se Hajduk opoštenio i u jakom sastavu došao, komentiralo se.

Na suprotnoj strani centralne tribine u posebnom odjeljku navijači Hajduka su se smjestili, ma svi su ovdje za Hajduk na stadionu, i za Vitez istodobno, ali oni najvatreniji hajduci s bubnjem i pjesmom imali su svoj kantun za petardu koju i baklje koje ovdje nikome ne smetaju, označavaju feštu. Torcida Vitez i Uskoplje...

Bilo nam je zanimljivo u kafiću prije utakmice, preko puta stadiona, dok smo čekali utakmicu i hoće li se nebo smilovati konobar nam kaže:

- Vidite ovu crvenu zgradu, e tu djeca danas idu u školu, tamo su oni koji navijaju za Sarajevo, eto ih na nastavi. Ova škola s druge strane danas će brojiti puno izostanaka. Tu su đaci koji navijaju za Hajduk i oni će na utakmicu, oprostit će im jedan dan izostanka. Velik je dan, dolazi Hajduk. A izabraše petak, tako im je odgovaralo... - konobar će po svoju.

I to je sličica Viteza, većina za Hajduk, ostatak za Sarajevo. Na ekranu televizora HRT1, s razglasa se izmjenjuju Gibonni, Oliver, Coce, Dalmatino... I Dino Dvornik, Ništa kontra Splita. I TBF, kiša nam neće ovi dan pokvarit.

Domaćini su inače priredili poseban program “bijelima”, navečer su dočekali Hajduka navijači u etno-selu Čardaci s bakljama, ujutro je priređen prijam za “bijele” u općini kod županijske ministrice Katice Čerkez, s njom je bio zastupnik u federalnom parlamentu Boris Marjanović.

Delegacija Hajduka je posjetila i čuvenu bolnicu u Novoj Biloj, sljednicu ratne franjevačke bolnice, gdje ih je primio ravnatelj bolnice primarijus dr Velimir Valjan i pogledali dokumentarni film o bolnici.

A poslije svratili i u Križančevo selo, mjesto najvećeg stradanja Hrvata u domovinskom ratu, položili cvijeće i upalili svijeće...

Na centru prije utakmice darove su izmijenili predsjednik Hajduka Ivan Kos i domaćini Bojan Rajković, Dragan Šafradin, Ivan Sajević, Tihomir Matošević, imena koja vrijedi spomenuti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
08. kolovoz 2022 16:04