StoryEditor
Hajdukrođendanski intervju

Razgovarali smo s predsjednikom Hajduka: Svjestan sam velikih očekivanja. I sam želim puno, najviše. Ali, mora se uvijek znati što realno možemo

Piše Slaven Alfirević
14. veljače 2020. - 07:35
Jakov Prkić/HANZA MEDIA

Sretan vam Hajdukov 109. rođendan, predsjedniče!

– Hvala, i vama također.

Kakvog Hajduka zatičemo?

– Sto i devet godina nije malo, ali Hajduk je mladac, a ne starac! Hodamo sve čvršće i stabilnije – spreman je na razgovor Marin Brbić, predsjednik uprave “bijelih”. Prigoda je svečarska, ali taman da pretresemo i svakodnevnicu u kojoj momčad kroči prema poziciji viceprvaka, a tako visoko nije bila od 2012.

Zračite optimizmom?

– Tri su segmenta bitna za klub, financijska stabilnost, ekipiranost struke i jasna vizija i plan te na tome gradimo rezultatski uspjeh. 

S vama je prioritet najprije financije da vidimo, s obje noge ste na zemlji, a tuče vas glas, nećemo reći da ste škrti, ali da svaki euro provrtite dvaput prije nego ga potrošite ili uložite?

– Financije su temelj stabilnosti! O tome u svakom trenutku moramo voditi računa, jednako kao i o tome kako se dalje razvijati, graditi i živjeti. Svjesni smo da moramo i trošiti, u smislu investiranja, ali se ne smijemo razbacivati. Moramo se uvijek pokrivati s lancunom onoliko koliko je dug i širok.

Da noge ne provire?

– Svjestan sam velikih očekivanja. I sam želim puno, najviše. Ali, mora se uvijek znati što realno možemo. Zato mi je nevjerojatno kad pročitam da smo spremni platiti za nekog igrača 1,7 milijuna eura?! E, pa to nije istina, to je pucanj u prazno!

Dobro, nešto se i plaćalo već odšteta, ulagalo, a treba momčad i pojačat. I Dimitrov na primjer košta. A ako Jairo ode i proda se...

– Ništa tu nije definirano, niti su iznosi koji se objavljuju u medijima točni. Ponuda je stigla u klub, ali ni mi ni igrač nismo donijeli konačnu odluku. Koliko god je važan financijski segment transfera toliko nam je važna i snaga momčadi. Uostalom, malo smo skrenuli sa svečarske teme.

Napadač ne pod svaku cijenu

Prijelazni rok je još vruć, pa zato. Malo je dana ostalo, a čekamo napadača.

– Napadač će doći ako odaberemo neku od opcija, ali ne pod svaku cijenu. Ne želimo opet uzeti samo da bismo uzeli.

Ajmo dovršit o financijama.

– Detalje ćemo iznijeti na Skupštini, 15. ožujka, ne bih sad za rođendan javnost zamarao brojkama, ali odgovorno gospodarimo i držimo balans, što je osnova.

Mnogi zazivaju pojačanja, a vi stišćete kočnicu?

– Ne držim ja kočnicu, nego kormilo! To je jedina istina.

I, kakva je vožnja, kako se brodi?

– Stabilno, s jasno zacrtanim smjerom i ciljem. I to je ono najvažnije.

Druga važna stvar je...

– Struka! Konačno mogu reći da smo formirali piramidu struke, pravih ljudi za koje vjerujem da će potrajati. Imaju maksimalno povjerenje. Na pravom smo putu i nadam se da će oni ostati dugo u Hajduku. Mogu reći da je klub ustrojen u sportskom segmentu onako kako smo željeli.

Kako je ono bilo na predstavljanju, koje brojke su okrenuli na dresovima? Poklapaju se s vašim mandatom?

– Mario Stanić i Ivan Kepčija do 2023., a Igor Tudor do 2022. Nemojmo zaboraviti Primorca, Boru smo prvog doveli u toj piramidi i on je naš pun pogodak. Uz njega i Andro Fistonić koji je mladi kadar, uči i raste i njih dvojica su pravi tandem za našu “Kaliternu”.

Još kad bi nam Primorac podario intervju, da zavirimo u njegovu debelu knjigu bilješki o radu Akademije. Kad će pred novinare? Uspješno ga sakrivate?

– Doći će i to na red - nasmijao se predsjednik.

– Boro radi, a znate i sami da nije od priče s novinarima. Pustimo ga da radi u miru.

Sad ste napokon sretni sa strukom, a nećemo o jeseni, nego gledajmo naprijed. Kako ste onda Marija Stanića nagovorili da dođe? Našli se na kavi?

– Znam ga duže vrijeme i pozvao sam Marija osobno da nam pomogne. Ponudio je viziju struke koja nam se podudara, put da se vratimo rezultatskim uspjesima.

Zvuči malo uopćeno. Niste vi krivi, međutim puk je sit obećanja i već nestrpljiv.

– Nema recepta za uspjeh preko noći. Ali, vodi nas jasna vizija koja će u konačnici sigurno dati sportski rezultat.  

Govorio je Stanić o tome da Hajduk mora diktirati svoju modu s mlađim igračima i da vrijednost od sto pretvara na tisuću!

– Točno, to je strateški cilj kojem se približavamo korak po korak. Mi smo u situaciji da moramo i prodavati, i stvarati, i ulagati. Najvažnije je u svemu tome pronaći i održavati balans, i za kvalitetnu prvu momčad i za klupski proračun. Uvjeren sam da smo okupili vrhunske stručnjake koji će u kontinuitetu donositi odgovorne i kvalitetne procjene. 

Potpuno drukčiji mandat

A ne možete reć da ste Ivana Kepčiju znali dobro otprije?

– Predložio ga je Stanić, ali meni se Ivan odmah svidio. Njegov nastup, stručnost, obrazovanje (tri fakulteta je završio, op.a.), od početka smo se dobro razumjeli. Kompletirali smo i skautsku službu, ljude koji prate utakmice i šire našu bazu podataka o igračima. 

Evo skoro godinu dana da ste iznova na funkciji, koliko vam je novi mandat različit u odnosu na prethodni?

– Potpuno je drugačiji. U prvom mandatu cilj je bio egzistencijalno spašavanje kluba i u tome smo, uz sve poteškoće, uspjeli. Danas je pozicija i potreba da krenemo snažnije u razvoj kluba u mnogim segmentima i vjerujemo da će i to biti uspješno.

Danas prezentirate “Interpretacijski centar Hajduka i muzej Poljuda”, je li se tako točno zove? I planove oko njega.

– Taj projekt je jako dobro pripremljen i od iznimnog je značaja za klub. Namjerno smo za prezentaciju odabrali rođendan kluba kako bi ga vidjelo što više ljudi, hajdukovaca. Taj muzej će u budućnosti biti mjesto okupljanja. To okupljanje nam je jedan od glavnih zadataka, pa već na ovoj proslavi želimo pokazati taj duh i osjećaj pripadnosti hajdučkoj obitelji, da dođu svi veterani, da se vidi da nas ima!

Na ove riječi gotovo da bismo ustali i zahvalili vam.

– Lani kad sam se vratio u klub, taman smo obilježavali 100 godina Akademije i nisam bio zadovoljan kako je popunjena kino-dvorana, koliko je svijeta bilo, odnosno nije došlo... Danas slavimo i 75 godina da je Hajduk momčad Slobodne Francuske i 25 godina od privatne audijencije kod Svetog Oca Ivana Pavla Drugog.

- U to ime su nam gosti veleposlanik Francuske Republike Gaël Veyssiere, monsignor Marin Barišić, nadbiskup splitsko-makarski. Zatim Ive Livljanić, višegodišnji veleposlanik Hrvatske pri Svetoj Stolici u Vatikanu, pa brat od Nikole Eterovića, papinskog nuncija koji je puno uradio da Hajduka primi Papa te 1995... I sve veterane naše želim vidjeti.

Kako bismo to nazvali, nakon što je dugo, makar prešutno na sceni bio izražen proces udaljavanja?

– Ovo je proces okupljanja oko kluba! Želim da se danas na rođendan vidi u Poljudu da smo svi zajedno kao velika hajdučka obitelj! I da to ne bude samo za rođendan – rekao nam je Marin Brbić, predsjednik uprave Hajduka...

Kamp čeka kramp, lansira se ‘digital’...

Kapitalne projekte zaziva Brbić, kod njega su u kancelariji debele fascikle. Primjerice “Interpretacijski centar Hajduka i muzej Poljuda” što se još ne smije narodski nazvati “Hajdukov muzej” zbog pravnih caka, bit će smješten ispod istočne tribine gdje je nekoć bio “Čarobni grad”. Čarobni muzej, rekli bismo:

- Imamo još planova koji su u zamahu, kamp je definitivno jedan od naših najvažnijih projekata, stalna i velika želja, strateška odrednica. 

Kako bismo rekli “KAMPitalni projekt”. 

Ako je kamp u fazi čekanja, na lansiranoj rampi je Hajduk Digital, još jedan pravi projekt za budućnost kluba. Klupski život u virtualnoj stvarnosti.

- Svi kaskaju u tome na našim prostorima, mi želimo iskočiti i bit najbolji, digitalizirani po ugledu na velike svjetske klubove. Da navijač na dlanu u svakom trenutku ima prezentirane novosti i bolji doživljaj omiljenog kluba. Da preko mobitela tri minute prije utakmice kartu može kupit i ući na stadion, sve jednostavno u par klikova.

- Puno financijske koristi možemo iz Digitala izvući već ove godine. Krajem prošle godine krenuo je i projekt Hajduk Family Club, program vjernosti za naše navijače i članove kroz kojeg ostvaruju brojne pogodnosti kod raznih tvrtki koje su se kao partneri uključili u naš program. Nastavljamo razvijati Hajduk Family Club i broj tvrtki-partnera svakodnevno raste.

‘Mladima je potrebna minutaža da se razvijaju’

Nekolicina, uglavnom mladih igrača poslana je na posudbu, Brbić komentira:

- Imamo puno mladih igrača kojima je potrebna minutaža na terenu da bi se uspješno razvijali, a u momčadi igra njih 11 plus tri pričuve i malo je mjesta za sve.

- Na posudbi su Šego, Delić, Teklić, Chinedu, Beširović, a nemojte zaboraviti i na Gyurcsa i Mikulića. Time smo se financijski rasteretili, a oni će imati priliku igrati. Širimo suradnju i s drugim klubovima, ne samo u Dalmaciji, nego i s klubovima u ostalim dijelovima Hrvatske te susjednoj Bosni i Hercegovini.

#HAJDUK#MARIN BRBIĆ

Izdvojeno

08. srpanj 2020 23:05