StoryEditorOCM
Hajdukpune tribine

Rasprodan Poljud, rekord na Aldo Drosini: Najgledaniji početak HNL-a, a sve vuče Hajduk

Piše Frane Vulas
1. kolovoza 2023. - 07:15

U prva dva kola na utakmicama SuperSport HNL-a više je od sedam tisuća gledatelja u prosjeku, točnije 7.126 navijača. To je gotovo dvostruko više od prošlosezonskog prosjeka od 4.084 gledatelja.

Naravno, najzaslužniji za to je Hajduk koji je na jadranskom derbiju s Rijekom imao gledatelja gotovo koliko ih je bilo ukupno na svih preostalih devet dosad odigranih ovosezonskih utakmica. Međutim, dobra je na startu sezone gledanost i u Osijeku, Rijeci, Puli, solidna je bila i na derbiju Dinama i Hajduka s obzirom da je i tog dana bilo nevrijeme u Zagrebu...

Poljud pun već u prvom susretu

Na ovosezonskoj domaćoj Hajdukovoj premijeri s Rijekom Poljud je bio pun kao šipak, rasprodan. Jadranski derbi uživo je gledalo čak 32.584 gledatelja. A dan ranije pao je rekord Aldo Drosine u HNL-u. Na utakmici Istre 1961 i Dinama u Puli bilo je 5.322 gledatelja.

Dobre su brojke bile i u prvom kolu. Na spomenutom derbiju Dinama i Hajduka bilo je 12.428 gledatelja. Doduše, bilo ih je manje nego šest dana ranije na susretu istih protivnika na istom mjestu u SuperSport Superkupu, ali su tog dana i vremenske prilike bile povoljnije. Na otvaranju nove Opus Arene sraz Osijeka i Slaven Belupa uživo je gledalo 9.992 gledatelja, a i Rijeka je na ovosezonskoj domaćoj prvenstvenoj premijeri protiv novog člana elitnog ranga Rudeša imala 5.070 navijača na tribinama. U prvih deset susreta nove sezone ukupno je na stadionima HNL-a bilo 71.262 gledatelja.

Klubovi u dobrom momentu

Makar je SuperSport HNL trećeplasiranoj reprezentaciji svijeta dao niz igrača koji su ozbiljno participirali na Mundijalu u Kataru ili tijekom završnice Lige nacija u Nizozemskoj (Šutalo, Livaković, Livaja, Petković, Ivanušec u Rotterdamu, u Kataru Oršić...), pogrešno bi bilo tome (uglavnom) pripisivati porast gledanosti, odnosno većoj kvaliteti lige. HNL nije kvalitetniji, barem ne recimo u odnosu na prošlu sezonu jer je od tada ostao bez niza ponajboljih igrača. Samo je izjednačeniji, stoga i zanimljiviji. Ključ gledanosti je u tome da su najveći klubovi trenutno u dobrom momentu.

image

Split, 300723.
Stadion Poljud.
Susret NK Hajduk i NK Rijeka uoci utakmice 2. kola HNL-a.
Na fotografiji: navijaci.
Foto: Josko Ponos/CROPIX

Josko Ponos/Cropix

Hajduk je standardnoj ljetnoj euforiji i čini se solidno dosad odrađenom prijelaznom roku dodao fantastičan ulazak u prvenstvo momčadi Ivana Leke pobjedama u derbijima kod Dinama i nad Rijekom. Dobra atmosfera oko Dinama vlada još od dolaska Igora Bišćana na klupu, Darija Šimića na čelo kluba, ukupno od promjena u Maksimiru. Ujedno je osvojen i Superkup na otvaranju sezone u srazu s najvećim rivalom Hajdukom.

Hajduk je lokomotiva

U Rijeci se atmosfera popravila dolaskom Sergeja Jakirovića na klupu koji je momčad koja se prošle jeseni borila za ostanak odveo u Europu. Zbog toga je i na utakmici s Rudešom na Rujevici bilo više od pet tisuća gledatelja. A sličan scenarij je uspio i Stjepanu Tomasu s Osijekom, preporodio je i on momčad. A otvaranje nove Opus Arene izazvalo je euforiju u gradu na Dravi pa je gotovo deset tisuća ljudi bilo na premijeri sa Slaven Belupom.

Pozivnica navijačima su svakako i zasad vrlo zanimljivi rezultati, dramatični preokreti. Hajduk je u Maksimiru slavio u derbiju dramatičnim pogotkom u zadnjoj minuti sudačke nadoknade. Osijek je s čak 6:1 pregazio Slaven Belupo, Rijeka Rudeš s 4:0, a onda je momčad trenera Roberta Prosinečkog u drugom kolu primila četiri komada i od Osijeka u senzacionalnom preokretu nakon što su Zagrepčani vodili 3:0. No, HNL po pitanju gledanosti daleko najviše vuče Hajduk.

Uz dužno poštovanje svima, Hajduk je tu liga za sebe već godinama. Primjerice, prema podacima Transfermarkta prošle sezone su ‘bijeli’ na domaćim susretima u prosjeku imali 15.345 gledatelja. Više je gledatelja u prosjeku po utakmici bilo na Poljudu nego što su ih Dinamo (6.061), Rijeka (4.891) i Osijek (4.044) zajedno imali u prosjeku na svojim domaćim susretima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. travanj 2024 20:15