StoryEditorOCM
HajdukŽdrijeb play offa

Prođe li Slovake Hajduka čekaju Grci s kojima je uvijek neka frka ili klub star sedam godina nazvan po liku iz Biblije

Piše Krešimir Milić
5. kolovoza 2024. - 21:44

Proći 3. pretkolo protiv Ružomberoka iduća je misija Hajduka na putu prema skupinama Konferencijske lige, a sad se zna i s kime će se potencijalno susresti nakon toga. Jedan od ciljeva već duže vrijeme je prolaz u skupine europskog natjecanja, u čemu ‘bijeli‘ nisu participirali još od 2010. godine u Europskoj ligi.

Tad su protivnici Hajduku bili Anderlecht, Zenit i AEK, a prođu li Ružomberok grčki klub će im vrlo vjerojatno biti idući protivnik. Ždrijebom su ‘bijeli‘ saznali da ih u doigravanju za skupine čeka pobjednik dvoboja između AEK-a i armenskog Noaha u kojem su Grci neupitni favoriti. Izbjegao se u ovoj fazi natjecanja španjolski Betis, a baš AEK je bio sljedeći kojeg se htjelo zaobići na posljednjem koraku za ulazak u skupine.

image

Ivan Rakitić

Duje Klarić/Cropix

Armenskom klubu osnovanom 2017. godine mnogi daju se male šanse za prolaz grčkog doprvaka, iako smo se uvjerili više puta da je u nogometu sve moguće. Noah je prošlu sezonu u Armeniji završio na drugom mjestu, dva boda iza prvaka Pjunika, a u kratkoj povijesti kluba osvojili su jedan Kup i Superkup. Transfermarkt ovu momčad cijeni na 6,9 milijuna eura, jedno od poznatijih lica svlačionice je vratar Ognjen Čančarević koji brani za armensku nacionalnu vrstu dok je na klupi Portugalac Rui Mota kojeg pamtimo po kratkoj epizodi iz prošle godine u omladinskom pogonu Šibenika.

AEK se pamti po neredima

Teško je prognozirati išta na stranu Armenaca s obzirom na prošlost, a i sadašnjost AEK-a čiju momčad, usporedbe radi, TM cijeni na 74,7 milijuna eura te su uz to čest sudionik europskih natjecanja u skupinama. Uz njih se tijekom ovog prijelaznog roka veže niz poznatih imena, a u momčadi su već igrači kao što su Thomas Strakosha, Domagoj Vida, Damian Szymanski, Orbelín Pineda, Erik Lamela ili Nordin Amrabat. Za najvažnijeg igrača momčadi važi 26-godišnji napadač Levi Garcia koji je već ove sezone zabio četiri gola i jednom asistirao u dva nastupa, a s klupe ih drugu sezonu zaredom vodi argentinska ikona Matias Almeyda.

image

Detalj s prošlosezonske utakmice Dinama i AEK-a

Ronald Goršić/Cropix

AEK se u povijesti susretao s četiri hrvatska kluba (Dinamo, Rijeka, Osijek, Hajduk) u Europi, od čega protiv Dinama dva puta, a posljednji dvoboji ostali su upamćeni po navijačkim neredima u Ateni. Što se tiče poveznica s ‘bijelima‘ najnovije pamtimo onu s Markom Livajom koji je prije povratka na Poljud ostavio veliki trag u grčkom klubu. Tu su i dva susreta Europske lige koja ne pamtimo po dobrome. U obje utakmice Hajduk je poražen, a gostovanje je obilježilo iživljavanje Grka nad navijačima Hajduka, prvenstveno policije. Tijekom posljednjih ogleda hrvatskih i grčkih klubova bilo je zabranjeno gostovanje navijača, što će izgledno biti slučaj i ovog puta ako se spoje Hajduk i AEK.

Za vjerovati je i da bi mogli, a i nadati se da Grci ovog puta neće biti ‘bijelima‘ nepremostiva prepreka na putu prema skupinama europskog natjecanja.

image

Domagoj Vida u dresu AEK-a

AFP
image

Domagoj Vida

Ronald Goršić/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. rujan 2024 14:08