StoryEditorOCM
HajdukKAKO je hajduk sam odredio da se finale kupa 1967. protiv sarajeva igra u splitu

PRIČE IZ DAVNINA Bukle: Kuglice su Titovo maslo

Piše PSD.
17. veljače 2011. - 19:03
Dani su Hajduka. Vatromet, bengalke, pjesme... Kulminiralo je sve to na rođendan, 13. veljače, no nije i prestalo. Hajduk živi vječno, kaže krilatica, a čini se da bi i fešta oko ‘bijelih’ mogla potrajati. Ne baš vječno, ali...

Pa se i po gradu s velikim veseljem prepričavaju događaji s fešte, ali i s posebnim guštom anegdote iz prošlih, slavnih godina. Jedna priča ima posebno mjesto u povijesti, seže u daleku 1967. godinu. A Ivica Hlevnjak Bukle jedan je od ključnih protagonista. 

- Tu smo priču već puno puta prodali - s osmjehom nam je kazao Bukle.

Ma jeste, ali... Lipo je čut?

- A to je istina - odgovorio je bivši nogometaš Hajduka.

- Baš smo tada dobro zeznili predsjednika Sarajeva. Malo smo ga izvozali - počeo je. 

Riječ je bila o domaćinstvu finala Kupa Jugoslavije. Do tada su se finala igrala u Beogradu, a ‘bijeli’ nikako nisu imali sreće da podignu Titov pehar. Taj kup ih je golicao. Kao da su na Tantalovim mukama, čim posegnu za njim, on umakne. A bio im je nadohvat ruku tri puta prije te slavne 1967.

U pedesetima, 1953. i 1955. gubili su od beogradskog BSK-a (današnji OFK Beograd), oba puta po 2:0. A Dinamo ih je u Beogradu pobijedio 1963. u Beogradu, bilo je 4:1. I stoga, te 1967. je opet počela voda na usta, no Sarajevo je bilo jako...

Prvak Jugoslavije te godine. I onda je Splićanima odlično legla odluka Nogometnog saveza Jugoslavije da se te godine finale ne igra, kako je bilo uobičajno, u Beogradu, već u nekom od gradova iz kojih dolaze finalisti.

- Savez je tako odlučio, da se igra u gradovima koji igraju u finalu i da klubovi nekakvim dogovorom odrede di će se igrat samo jedna utakmica - pojasnio je Hlevnjak.

A kasnije?

- Brzo su vratili finala u Beograd, trajalo je to godinu - dvije.

I tako, moralo se odlučiti gdje će se igrati finale Kupa 1967. godine, a gosti iz Nogometnog saveza Jugoslavije došli su u Split, kao i predstavnici Sarajeva.

- Odveli smo ih u restoran Javor u Podstrani, išli smo na večeru i pozvali ljude iz Sarajeva, njihovo rukovodstvo. Bili su tu i ljudi iz Fudbalskog saveza Jugoslavije (predsjednik je 1967. godine bio Dragoljub Kirćanski, nap. a.). Njih desetak do 12. Tribalo je vidit di će se igrat finale. Tito Kirigin mi je mota da uzmem pehar, da pripremim kuglice, a da stavim u obe kuglice Split. I zagucali su... - sjeća se Hlevnjak.

Tko je još bio od hajdukovaca u Javora? Svi igrači?

- Ma ne svi, nas nekoliko. Kirigin, ja, Cuzzi... Tito je bio spreman za takve stvari. Kad je predsjednik Sarajeva izvuka Split, mota mi je da bižim ća s kuglicom, da ne vidi Split i na drugoj.

Jesu li isprva sumnjali u namještaljku?

- Nisu. Njima je to ispalo simpatično. Kad i danas to ispričamo, kažu da se Bukle zafrkaje.

Što ste im, uz ždrijeb, servirali u Javora?

- Mi smo tamo bili često, išli tamo u karantenu u petak prije velikih utakmica. U Javora su bile delicije, šampjeri, brudet i lešada. Joj kako su se oni borili s dračama! A tek kad su došli škampi, počeli su grist, krv je išla iz usnica...

No, Javor je odradio svoje, Hajduk je u finalu pobijedio 2:1 golovima Ferića i Obradova, a kup je stigao u Split. 

- Bilo je totalno ludilo, poludila je Torcida i svi koji su bili na utakmici. Bila je to prava fešta - s guštom se sjetio Hlevnjak.
pero smolčić
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. lipanj 2023 07:38